Domowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg
Monia miesza i gotujeBobu na straganach coraz mniej, ale wciaż jeszcze mozna go dostać, pomijając fakt, zr ogólnodosyępny w sklepach jest również mrozony. Osobiście uwielbiam to warzywko i chętnie
Gosia gotujewolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam(...)podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Jeżeli żeberka zdążyły ostygnąć, możemy je najpierw ogrzać w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero jak są ciepłe, wstawić pod grill. Podawać
Stare GaryDziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną. Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast
Ostra na SłodkoZawsze myślałam, że burgery to takie nudne danie. Upitulić, zjeść, strawić. No to Misio podrzucił pomysła. Wydał mi się ciekawy. Zwłaszcza ta spolszczona nazwa =Kupa Trupa= brzmiała zachęcająco. To chyba z jakiejś gry. Zupełnie nie wiem o co kaman, ale obiad na dziś już mam! - pomyślałam w pierwszej chwili. Zwłaszcza dzisiaj! Bo każdy ma w sobie coś z dziecka(...)odpowiednie anatomicznie miejsca- głowa, ogon, nogi i owinęłam folią do pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu. Żółwie zapiekłam w 180st. przez 20min. Pod koniec pieczenia zdjęłam folię. Bułki lekko podpiekłam. Na spodzie każdej rozsmarowałam kleks majonezu, ułożyłam liść sałaty, następnie burgero- żółwia, na nim plaster sera i całość "zlałam" ketchupem. Znalezione , z moimi modyfikacjami
bastalenaWypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej(...)kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, usmażyć jajka sadzone.Smażyć,aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawić solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na kanapkę wyłożyć jajko sadzone. We wspólnym śniadaniu udział wzięli: Dorotka z bloga Moje Małe
Moje domowe kucharzenieokazji pragne podzielic sie kolejnym przepisem snadaniowym. Dzis bedzie o kanapce z jajkiem sadzonym, prawdziwie prostej propozycji z jajka w roli glownej. Gdy mysle o tym daniu to zaraz wracaja wspomnienia rodzinnego domu. Od czasu do czasu to wlasnie takie cudo serwowal mi i mojej Siostrze nasz Tato. Nie wiem czy sam jest autorem tego przepisu czy tez moze(...)pieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie: Na patelni rozgrzewamy maslo, na ktorym podsmazamy przez chwile kromke chleba. Gdy chleb lekko sie przyrumieni sciagamy go z patelni. Na chleb ukladamy plaster lub dwa szynki. Nastepnie smazymy jajko sadzone. Ja smaze jajko na oliwie. Wbijam jajko na patelnie i pilnuje by sie zbyt
Przysmaki KarolkiSzpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem
W kuchennym oknie EwySkładniki na 1 pizzę: 250g mąki pszennej 125ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży Instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 300g sera sos
Kuchnia Łukaszaciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się. Foremkę żaroodporną natłuściłam lekko. Na dno nalałam trochę sosu beszamelowego, a następnie ułożyłam pokrojone ślimaczki naleśnikowe. Całość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem. Na sos beszamelowy potrzebujemy: 3 łyżki masła(...)piekarnika (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki, których sklepy chcą się pozbyć. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatakie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec(...)przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotować wieczorem, a rano tylko wstawić do pieca. Chlebek na płatkach owsianych jest jednym z takich wypieków. Przygotowanie go do pieczenia nieco zmodyfikowałam. W ciągu tygodnia nie bardzo się da upiec go na śniadanie, bo przecież wszyscy rano się spieszą. W sobotę lub niedzielę możemy pozwolić sobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo :) Jest(...)potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji. Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną
Codzienna kuchnia niecodziennaznikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek i szerokość 15-20 cm. Podzielić na 6 części po lekkim skosie. Szerszy koniec każdego paska posmarować sosem. Każdą parówkę podzielić na 3 części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterzostawiamy na patelni – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziarna mielimy blenderem lub w młynku. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone orzeszki pistacjowe i mieszając dodajemy stopniowo nektar z agawy. Jeżeli damy za dużo nektaru chałwa zrobi się zbyt „plastyczna”, więc lepiej zachować umiar. Gdy tylko składniki się połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki(...)tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową - MOJE MAŁE CZAROWANIE – Blok twarogowo-pistacjowy z pastą sezamową
mojewypiekiinietylkoRatatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek
Gosia gotujeZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska
Gosia gotujeSzybko,zdrowo i przede wszystkim genialnie smacznie..da się! I to z piekarnika, w brytfannie. To będzie szybkie śniadanie, ale takie , które przypadnie każdemu do gustu. Użyję do tego celu brytfanny Toscana, O NIEJ TUTAJ , której jestem pewna jak własnej kieszeni, gdyż mi nic nie przypali i niczego nie...doprowadzi do wyszuszenia na przykład. Składniki -parówki sojowe chili Polsoja(...)można potrząsać omletem na wszystkie strony a on sobie będzie latał czyściutki po całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj z okazji Dnia Bloga mam dla was przepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki: 250 g chudego twarogu 250 g serka homogenizowanego 0% 50 g kaszy manny 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania) 4 łyżeczki cukru dodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;) 1 płaska łyżeczka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml) Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej). Wkładamy do lodówki na 30 min. Po 30 min wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie resztę galaretki. Wkładamy
Malowane smakiemtrakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej(...)zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki
Nerds KitchenJeśli lubicie mięso mielone, a bolognese i lasagne Wam się chwilowo przejadły, spróbujcie koniecznie tego dania. Na pozór nic spektakularnego. Mięso, ziemniaki, trochę warzyw, przyprawy. A może właśnie o taką prostotę tu chodzi? Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii , jest daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki(...)serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski
bastalenaSzparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię