Kolejny przepis z cyklu ,nie marnujemy jedzenia...Ostało nam się czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200
R'n'G Kitchenkość jak żaden inny tort, ale nie dlatego, że jest trudny do zrobienia... Nie, nie, nic z tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam(...)Dalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego dżemu pożeczkowego idealnie łamie słodycz całości. Tort nie należy do najtańszych, przyznaję, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:))) Bardzo bałam sie krojenia wafli, myślałam, że popękają
Słodko-Słony Świat Ilony1 kg mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do
Świat Domowej Kuchnipokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie jajka. Je też pewnie można zastąpić, ale skoro nie musiałam, dałam sobie spokój. Te ciasteczka znalazłam u Oli , i od razu mi się spodobały. Z płatkami owsianymi lubimy bardzo, mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam(...)wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Z przykrością stwierdzam, że te wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny pomysł na pyszne roladki z piersi kurczaka. Szybko się je robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku
Monia miesza i gotujejest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna(...)każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu. insertCookd("e19e0b83c48243e1fe512cc6e8f875f5
Kulinarne przygody Gatityserwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie do tego bloga(...)nimi przerw i, żeby wystawały poza formę. Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją na sicie. Wywar zachowujemy i możemy go wykorzystać jako bazę do zupy. Następnie gdy mięso lekko przestygnie, tak aby nie parzyło nas w palce, obieramy je z kości. Masło mieszamy z musztardą, a następnie z ciepłym mięsem. Dodajemy natkę, przyprawiamy. Układamy ścisłe
Kulinarne przygody GatityPyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie
Moje domowe kucharzenieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem wykorzystałam do ciasta na pizzę.. Ciasto: 35
Moje domowe kucharzeniewiśni · kieliszek wiśniówki · 4 łyżki cukru (można da więcej jeśli wiśnie są bardzo kwaśne) · 50 ml wody · 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami(...)przestygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę
Mania Gotowaniaduża marchew - u mnie 3 średnie sztuki, aby było bardziej kolorowo 1 duża cebula 3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej ¼ szkl. oleju ¾ szkl. bułki tartej ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku(...)wszystko razem łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zg. z zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka jajek z pasztetu nieźle do niego przywierają; sugeruję tym bardziej nie pomijać użycia papieru, gdyż pasztet wtedy łatwo i bez rozwalania wyjmie się
Grunt to przepis!domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno lub koktajlem tropikalnych owoców. A właśnie takie dodatki będą idealnie pasowały do kurczaka przyrządzonego wg przepisu poniżej. Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda. Warto go jednak spróbować nawet bez jakiejkolwiek szczególnej okazji(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce
Kulinarna PokusaMakarony z warzywami to moje ulubione dania. Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem(...)smaku 2 łyżki ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić liście . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut
Zakamarki mojej kuchniczasu sama je robię kilka razy w tygodniu i zawsze mam zapas świeżego, kokosowego mleka. Świetnie zastępuje ono to krowie, można je bez obaw używać do placków, wypieków, deserów, dań azjatyckich, no i oczywiście do kawy... Smak kawy nabiera zupełnie nowego wymiaru:) U osób z alergią na krowie mleko jest to rewelacyjny zamiennik. No i co ważne, produkcja takiego(...)Odstaw na 8-12 h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie zagotuj wiórki z wodą, tak, aby były bardzo ciepłe, ale nie wrzały. Najlepiej sprawdzić temperaturę palcem, jeśli lekko parzy, temperatura jest właściwa (około 50-60 stopni C). Teraz zmiksuj wszystko w blenderze lub mikserze przez 4-5 minut. Na sitko połóż gazę i przecedź całość. Odciśnij dobrze pozostałe
Słodko-Słony Świat Ilonyktóre można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas(...)całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną ) - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15 minut Przepyszna przekąska i równie dobre jako drugie danie a zapach jak już wcześniej pisałam BEZCENNY ! Smacznego chrupania
Basia w kuchnisumienia, że jecie tzw. „junk-food”. Dobry pomysł na jakiekolwiek przyjęcia lub do zagryzania podczas pracy czy wbijania kolejnego levela w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) drożdże kruszymy do wysokiej miseczki, dodajemy cukier i czekamy aż rozpuści nam drożdże, po czym dolewamy ¼ szklanki mleka i dodajemy(...)wyrosło. 3. FORMOWANIE (6 min) wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie wyciągamy je z miski i porcjujemy na 6 w miarę równych części. Najłatwiej będzie lekko uformować ciasto w duży prostokąt o szerokości równej długości parówki i pociąć go na 6 węższych prostokątów. Na każdym z nich, na środku, kładziemy po parówce i owijamy je ciastem
Nerds Kitchentutaj . Składniki: -1/2kg mąki orkiszowej (w tym ok. 100-150g pełnoziarnistej) lub pszennej -40g drożdży -1 łyżeczka cukru trzcinowego -szczypta soli -1.5 szklanki letniego mleka(ja dałam ok. 1 i 3/4 szklanki- ze względu na mąkę pełnoziarnistą) -2 łyżki ksylitolu -1 duże jajko(lub 2 małe) -2 jabłka Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę oleju kokosowego roztopionego(...)rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego
Smaczne Zdrowekolorze * ma bardzo silny, aromatyczny zapach oraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną(...)ZIELE ANGIELSKIE * to niedojrzałe owoce drzewa korzennika lekarskiego * po wysuszeniu są brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana
Magiczne Życie MartyBezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu. Po
Apetyczna babeczkaPyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko kawa
Walijskie PichcenieDzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są
Kolizje Smaków