lekkie dania - 4237 przepisów (strona:177/283)

Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 195

planie miałam kilka dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników :) Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem :) Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli(...)się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu) . Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz natkę pietruszki. Mieszamy i wykładamy

Moja Delicja
Kotlet schabowy 298

Ta potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu . Ale… raz na

mojewypiekiinietylko
Sałatka ze śledzi 407

Naszła mnie ochota na śledzia… to chyba w związku ze zmianami pogodowymi… No i pomyślałam, że czas najwyższy na prostą sałatkę śledziową. Prostą bo

UgotujmyTo.pl
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 168

łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka suszonego tymianku , 1 duży ząbek czosnku . Drożdże włożyć do miski, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Po kilku minutach drożdże "roztopią się". Mleko podgrzać lekko i wlać do drożdży. Wsypać szklankę mąki i wymieszać wszystko. Odstawić przykryte do podrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, zioła i przeciśnięty przez(...)następnie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut. Mała rada: jeśli kiedyś zostanie Wam kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 166

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało

Delicious Titbits
Brazylianka 340

mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego   masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)    polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany     Wykonanie:  Wszystkie składniki(...)dużych oczkach.  Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku.  Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku.  Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje. W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie.  Na to wyłożyć masę budyniową.  Kolejny placek, masę jabłkową i na wierzch trzeci placek.  Przygotować polewę

Sto kolorów kuchni
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 321

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny

Oryginalny smak
SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM 273

W kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz".  Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało

Walijskie Pichcenie
Torcik ze śledziem. 129

Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą(...)soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

cytryną 12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu 13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli(...)soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Zaziarenkowany deser lodowy 183

Ciepło, gorąco, upał, tego nie da się nie zauważyć...No to co? No to lody! Lody inne, lody ZAMIAST posiłku. Takie lody mogą zastąpic posiłek, gdyż zawierają ziarna, które są bogate we wszystko czego nampotrzeba. Daja super orzezwienie, wspaniale smakują i ie jesteśmy po nich „znowu” głodni! Do lodów dodałam ziarenek prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo, gdyż jest to mieszanka(...)brzoskwinię. Posyp ziarenkami, pokrój sliwkę na paski i dodaj listek. Smacznego. Szybko bo w taki upał to się ekspresowo rozpuszczają. Smak jest rewelacyjny, a przykryty lodami arbuz i ziarna lekko się „podmrażają” i mają super smak i chrupkość wartą polecenia! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel. +48 733 926 555 lub napisz

Z Kuchni Do Kuchni
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 147

Jako, że dostałyśmy mnóstwo produktów od firmy Polmlek ( facebook klik ) zaczęłyśmy już z nimi sporo działać. Pierwszy wpis na słodko. Użyłyśmy twarogu i serka waniliowego puszystego capresi (smakuje jak danio tylko jest tłustszy). Twaróg zmielony, ale nie na idealnie gładką masę sprawia, że sernik jest ciężki i bardzo syty, ale o to nam właśnie chodziło!  Zapraszamy Was na zapoznanie(...)był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy i ugniatamy łyżką - tak jest najwygodniej. Odstawiamy najlepiej do lodówki (niekoniecznie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Symfonia Smaków
Panna cotta z sosem truskawkowym 138

większości przepisów  jest mleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle używać wody, tylko rozpuścić żelatynę(...)przystosuje do 1 fazy MM. Dzieki za inspiracje! sowa_nie_sowa 2010/04/28 15:23:31 Cieszę się:) Tu jest dużo potraw, które można jeść w I fazie albo je lekko zmodyfikować:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ekf69.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/04/29 08:17:23 Spróbuję ze świeżymi truskawkami. Wygląda smakowicie. urszula_d73 2010/05/02 19:46:21 Świetny deser szczególnie, że truskawki tuż, tuż będą świeże

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tymiankowy ryż na bulionie 169

Nie pamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a

Buniabaje w kuchni
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 176

Lubicie wątróbkę? Jako dziecko nie specjalnie za nią przepadałam, ale z czasem "dojrzałam" do jej walorów smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała