lekkie dania - 4237 przepisów (strona:174/283)

NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 311

słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam, ich smak jest po prostu cudowny. Dla mnie to jeden z najlepszych obiadów, polecam wszystkim kaszomaniakom ale nie tylko, być może to danie sprawi, że do kaszy przekonają się ci, którzy za nią nie przepadają... Lub jeszcze nigdy jej nie próbowali :-) Z podanych składników wychodzi dość duża porcja. U mnie na obiad(...)ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż kasza wchłonie wodę, ok.20 minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość

Smaczne Zdrowe
Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 250

Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Składniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem(...)pokroić paprykę.  Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia Ellie
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 154

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka(...)wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem

Z Majeczką w kuchni
B... Bruschetta w 2 wariantach! 164

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę(...)mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie: I wersja pomidorowa: Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą. II wersja "wiejska" (:p):  Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy

Kitchens Alphabet
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 455

innych, dzieląc się plotkami z sąsiedztwa.  Tapas  to rytuał składający się z  sherry ( Jerez ) i podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być daniem głównym.  Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem  w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki(...)zobaczenia.  Bary tapas w Hiszpanii  oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych

Kulinarny karnet Christophera
De volaille – de volaj 300

  W domu preferujemy obiady mięsne, pewnie z tego względu, że dużo energii dziennie tracimy i jakoś mięso jest w stanie uzupełnić straty energii. Dziś na

dom-agi.pl
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 210

Dzień dobry, No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki hamburgerowe 111

Uwielbiam domowe wytwory. Tym razem zachciało mi się domowych hamburgerów, a nie ma takowych bez domowych bułek. Według mnie idealna bułka musi być miękka, lekka, jak z sieciówek. Szukałam przepisu, który by trafił dobrze w nasz gust i natrafiłam u dorotuś . Przepis idealny, bułki nie tylko nadają się do hamburgerów, ale i do dżemu, czy wędliny. Nasza mała córeczka jadła(...)sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy

dom-agi.pl
Babka wielkanocna 185

Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki(...)pieczenia   1. Ubić białka z cukrem na pianę. Dodawać po jednym żółtku. 2. Przesiać obie mąki i proszek. Dodawać po trochu do masy cały czas miksując. 3. Lekko podgrzać olej (temperatura nie powinna być wyższa niż temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując. 4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej

UgotujmyTo.pl
Różane rurki karmelowe z bitą śmietaną z patelni muśniętej olejem rzepakowym. 151

teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego masło i syrop. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier nam się całkowicie rozpuści a całość nabierze ładnego lekko bursztynowego koloru. Trwa to ok 10-15 min, należy uważać aby nie przypalić karmelu. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy. Nie czekając(...)pieczenia i łopatką podnosimy i zawijamy upieczone rurki na drewnianą łyżkę,stroną która przylegała do patelni do góry. Należy robić to dość szybo bo masa twardnieje i nie da się jej już zwinąć, a za mało wystudzona porwie się nam. Z papierem zsuwamy z łyżki i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy są zimne usuwamy z nich papierki. Tak smażymy

Malinowe Pocałunki
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 224

obiad czy w formie wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki schabu, ja tak zrobiłam. Jeden podać(...)się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy na blaszce (sos może wyciekać) do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok.40-45 minut. Wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Łazanki z czerwoną kapustą 134

Kolejny przepis z cyklu ,nie marnujemy jedzenia...Ostało nam się czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200

R'n'G Kitchen
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 468

kość jak żaden inny tort, ale nie dlatego, że jest trudny do zrobienia... Nie, nie, nic z tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam(...)Dalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego dżemu pożeczkowego idealnie łamie słodycz całości. Tort nie należy do najtańszych, przyznaję, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:))) Bardzo bałam sie krojenia wafli, myślałam, że popękają

Słodko-Słony Świat Ilony
Kartacze z mięsem 245

1 kg mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do

Świat Domowej Kuchni
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 148

pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie jajka. Je też pewnie można zastąpić, ale skoro nie musiałam, dałam sobie spokój. Te ciasteczka znalazłam u Oli , i od razu mi się spodobały. Z płatkami owsianymi lubimy bardzo, mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam(...)wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!  Z przykrością stwierdzam, że te wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki drobiowe z serem i szpinakiem 541

Kolejny pomysł na pyszne roladki  z piersi kurczaka. Szybko się je robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku

Monia miesza i gotuje
Krokiety z pieczarkami 408

jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna(...)każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu. insertCookd("e19e0b83c48243e1fe512cc6e8f875f5

Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 195

serwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim    Akacjowym blogu   i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie do tego bloga(...)nimi przerw i, żeby wystawały poza formę. Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją na sicie. Wywar zachowujemy i możemy go wykorzystać jako bazę do zupy. Następnie gdy mięso lekko przestygnie, tak aby nie parzyło nas w palce, obieramy je z kości. Masło mieszamy z musztardą, a następnie z ciepłym mięsem. Dodajemy natkę, przyprawiamy. Układamy ścisłe

Kulinarne przygody Gatity
Bitki w sosie pomidorowym 182

Pyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie

Moje domowe kucharzenie
Pizza -ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 196

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem wykorzystałam do ciasta na pizzę.. Ciasto: 35

Moje domowe kucharzenie
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 150

wiśni ·          kieliszek wiśniówki ·          4 łyżki cukru (można da więcej jeśli wiśnie są bardzo kwaśne) ·          50 ml wody ·          1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami(...)przestygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania