lekkie dania - 4237 przepisów (strona:183/283)

Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 159

Sezon na warzywa psiankowate w pełni !  Ostatnio namiętnie piekę paprykę, pomidory , bakłażana , cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie

Kulinarne przygody Gatity
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 238

Potrzebuje chwili relaksu wiec znajduje odrobine czasu na gotowanie. Zdecydowanie uspokajam sie w kuchni, bo tam mysle tylko o jedzeniu. Tym razem potrzebowalam bardzo dlugiej chwli zapomnienia wiec i danie wybralam takie, ktore dlugo sie piecze. Ladnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka(...)zmiejszamy do 180°C i pieczemy okolo 90 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mieso woda. Na 10 minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko konfitury morelowej wymieszanej z reszta kminku i papryki. Posypujemy tez uprazonymi platkami migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka

Przysmaki Karolki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 391

obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami(...)galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę

W kuchni Karmel-itki
MOJA WERSJA KRUPNIKU 251

oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję(...)pasternaka i łodygi selera naciowego a także pokrojony w krążki por. Gotuję pod przykryciem ok.10 minut. Dosypuję 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej, zagotowuję i gotuję ok.20 minut z lekko uchyloną pokrywką (by kasza nie wykipiała). W trakcie doprawiam solą. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuję jeszcze ok.10 minut. Po tym czasie dolewam jeszcze ewnentualnie wrzącą wodę

Smaczne Zdrowe
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 250

przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością(...)układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 214

Wreszcie znowu możemy delektować się pysznymi kurkami. Sezon trwa niedługo więc korzystajcie. Moja pierwsza propozycja na makaron z kurkami, niebawem pojawi się jeszcze inna wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego(...)oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,   mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Mania Gotowania
Tradycyjne śledzie w occie 211

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W

UgotujmyTo.pl
Knedle serowe z bułką tartą 108

Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe. Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM

Ostra na Słodko
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA, ZDROWA I SMACZNA PRZEKĄSKA 1127

   Nie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u

Smaczne Zdrowe
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 153

Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 168

To nasza rodzinna wariacja na temat hamurgera :-) Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi gotowane na parze 175

Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam

Kulinarne przygody Gatity
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 269

Kolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa

Mania Gotowania
Gołąbki 129

Ulubione danie mojego dzieciństwa to właśnie gołąbki. Ze względu na to, że Mama pracowała i w tygodniu nie miała po prostu czasu i możliwości na czasochłonne gotowanie to gołąbki pojawiały się odświętnie. Tak mi się zresztą kojarzą. Wielki garnek, dwie główki kapusty, ogromne ilości ryżu i mięsa. Wszystko to skrupulatnie łączone i w smaku idealne. Nigdy nie mogłam się(...)Cebulę z pieczarkami dodać do ryżu i mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Z kapusty wyciąć głąb, oderwać wierzchnie liście i wrzucić w całości do lekko osolonego wrzątku. Gdy liście będą dość miękkie odcedzić. Odrywać liście, na każdym układać porcję farszu i zawijać, aż do zużycia farszu. W sporym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liście kapusty

dom-agi.pl
Peanut butter granola bars- welcome to PARADISE 188

minut przygotowania składników, 45 minut niecierpliwego oczekiwania utrudnianego przez roznoszący się po całym domu aromat cynamonu i orzeszków, aż w końcu ten moment i myśl, że lepiej tego nie dało się wymyślić. Naprawdę. Peanut butter granola bars to nieco zmodyfikowany przepis na  batoniki granola - jak dla mnie- w tej lepszej wersji, zresztą oceńcie sami. SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych(...)chrupiącą wersję rozprowadzamy cienko- osobiście wolę kiedy granola nie jest chrupka, więc rozprowadzam masę grubiej, niekoniecznie na całej blaszce Czynność ułatwimy sobie poprzez zmoczenie dłoni w wodzie  Całość lekko przyklepujemy i kroimy w dowolny kształt Pieczemy w 160° przez około 45 minut Słodko-słony, orzechowo-cynamonowy smak batonów jest tak wciągający, że ciężko jest się powstrzymać przed sięgnięciem

peanutbuttermonster