Słowo!;-) Do tego najlepszy jaki jadłam sos czosnkowy i tak po prostu we własnym domku można posmakować nieba. Achhh... Koniecznie trzeba ich zrobić całą piekarnikową blachę, bo dam stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną wszystkie i to jako pierwsze. Ha! A jak! Do wybornych, smakowitych, po prostu przepysznych faszerowanych ziemniaczków będziecie potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej(...)pół, następnie w piórka. Boczek na cieniutkie paseczki, pieczarki w kosteczkę i wraz z solą pieprzem i odrobinką masła obgotowujemy je w osobnym garnuszku, do momentu odparowania wody. 3. Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty
Restauracyjka Literackazamrażarki. Dlaczego? Bo ta tarta jest tego warta... Nie było u mnie zbyt wielu śliwek tej jesieni. Trochę zjadłam prosto z ulubionej, zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie(...)wcześniej - zwiększyłam ilość masy, zmniejszyłam śliwek (bo tyle mi się zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką, ale jednak się rozmyśliłam. I tak smakuje wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposiekanych migdałów; Aromat migdałowy. Sposób przygotowania: Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód(...)pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia. Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej (tj. bulgotającej), lekko osolonej wodzie. Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową. Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około
Gospodyni Miejskatylko usłyszałam tą nazwę to od razu wiedziałam, że musi to być kaczka Przygotowałam więc udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Aby spełnić warunku konkursu, uprzejmie informuję, że receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Pycha(...)pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla. W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około
karmelowyząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy(...)naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze. W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić
Czerwień i błękitsosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem do lodówki. Posolonego bakłażana opłukałem pod bieżącą wodą i wytarłem ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie skropiłem go oliwą i położyłem na lekko rozgrzanym grillu elektrycznym (można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości. Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce(...)frytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio
Wyprawy kulinarnetygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g(...)23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościDorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej
Food SquarePyszne śniadanko dla naszych maluchów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLPomyślałam sobie,że warto zastąpić tradycyjną mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej
W kuchennym oknie EwyPierwsza z wersji zdrowych ciasteczek z amarantusem. Amarantus to zboże XXI wieku, zawiera m.in.skwalen (detoks absolutny dla naszego organizmu), zawiera także m.in. żelazo, magnez
Smaczne ZdroweLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć
Kulinarne przygody GatityDo usmażenia placuszków z fetą przymierzałam się już od dawna... W końcu do ich przygotowania zdopingowała mnie Bea :-). Pooglądałam sobie u niej na blogu
Kulinarne przygody GatityGruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z
Buniabaje w kuchniJakoś naszło mnie na twórczość. Miała być tarta z łososiem a wyszło takie coś ale dobre było. A do tarty jeszcze wrócę jak
Monia miesza i gotuje