lekkie dania - 4237 przepisów (strona:188/283)

Chleb razowy na maślance 222

pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni). W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą(...)owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni

Gospodyni Miejska
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 212

Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek(...)minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju mięsa, albo lekko się rozwodni, albo, co bardziej prawdopodobne, nieco zgęstnieje. SMACZNEGO!   Pozdrawiam z ciepłych pieleszy domowych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 143

składniki * 500 g surowej szynki wieprzowej * 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków

Mix smaku
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 183

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą

Bon Appetit Małgorzaty
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 216

Kadayif - knafeh -  kunafa.  Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem cukrowym i podawać

Kulinarny karnet Christophera
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 195

duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi(...)pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion

Tajskie smaki
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 162

Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 182

piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast ich wygląd wcale(...)następnie podzielić na 6 części. Z każdego kawałka formujemy wałeczki o długości 35 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 10 cm. Bagietki przykrywamy lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny w cieple miejsce. Jeśli w domu jest chłodno, to możemy je włożyć do piekarnika z włączoną lampką. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 171

przepisów, wybrałam z nich to, co wg mnie najlepsze. Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki(...)Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym (żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy) lub pieczywem. Smacznego

Tajskie smaki
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 217

Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z  konfiturą malinową  (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę

Smaczne Zdrowe
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 178

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi

Mia Cucina Sofieta
Kurczak i warzywa w bulionie 188

musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki(...)pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty. Przełożyć do garnka razem z mięsem . Dodać kapustę i grzybek. Zalać wodą. Lekko posolić ( 1/2 łyżeczki soli). Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować tak by wywar lekko ,, mrugał". Pod koniec gotowania wrzucić do rosołu kilka gałązek lubczyku . Wywar przecedzić odkładając mięso

Buniabaje w kuchni
Ptyś 205

Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki  2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka   Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ]   Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka(...)rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami

Moje domowe kucharzenie
Deser rabarbarowy - pyszny! 174

opakowanie czyli 340 g  jogurtu greckiego * bezy - sporo * kilka poziomek Rabarbar pocięłam na kawałki, posypałam dość obficie fruktozą, podlałam wodą i dusiłam chwilę w rondelku do powstania musu. Lekko wystudziłam, przełożyłam do pucharków, na wierzch dodałam jogurt zmieszany z pokruszonymi bezami i poziomki świeżo zerwane z krzaczka. Ależ to wyszło nadspodziewanie pyszne!!! Nawet mój mąż, zupełny nie - fan rabarbaru(...)Apetyczny ten mus. Ciekawa jestem, jak się komponują rabarbar i poziomki - wydają mi się trochę odległe smakowo. judik1119 2011/07/05 15:35:58 Mmmm wygląda na prawdę pysznie!:) Gość: Salvador Dali, host-2-98-206-36.as13285.net 2011/07/28 11:20:21 Wyróżniłam cię na swoim blogu;) Zapraszam do zabawy! Szczegóły na blogu

Zdrowa Kuchnia Sowy
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI 158

  Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek... Łosoś to tak szlachetna

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 179

Póki mam wolne, staram się codziennie próbować nowych połączeń smakowych.  Dzisiaj miałam bardzo ambitny plan na   pizzerinki , ale po małej modernizacji, ale jak na

Kuchnia moimi oczami
Potrawka z czarną fasolą 184

Czarna fasola  ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z

Apetyczna babeczka
Calzone 217

Ostatnio na naszym obiedzie pojawił się u nas nie zapowiedziany i dawno nie widziany gość. Było nam niezwykle miło go gościć, zwłaszcza że tego dnia miałyśmy

Kolizje Smaków
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 145

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania