lekkie dania - 4237 przepisów (strona:188/283)

Metrowiec w kratkę 1199

olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta lekko mieszając drewnianą łyżką. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm. Wyłożyć na dnie papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto (fot.2) . Piec około 45 minut(...)ułożyć jedną warstwę, wyrównać wierzch kremem. W taki sam sposób ułożyć następnie drugą i trzecią warstwę, zwracając uwagę, żeby powstała nam szachownica (fot.3) . Czyli tak gdzie był ciemny pasek dać jasny, a tam gdzie jasny dać ciemny. Kiedy już ułożymy i połączymy wszystkie warstwy kremem, całość pokryć polewą. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody

Świat Ciasta
Kotlety mielone Idealne! 217

Soczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety

Kuchnia Łukasza
Zaziarenkowany sernik z lodami 168

Dałam sobie czadu , to pewne! Ale wcale się tym nie przejmuję, bo aby dbać o linię, trzeba tę linię mieć ! Dlatego my tu nie będziemy o dietach, my tu nie będziemy o figurach gadać, bo od tego matematyka jest...my tu sobie zrobimy wypasiony deserek..dla nas...dla gości. W mojej propozycji użyłam znakomitych pozycji, które idelanie ze sobą współgrają(...)lodówce sernika, obok gałeczka lodów, wszystko ubrane ziarnami i bakaliami... Wydaje mi się , że niejeden gość się zachwyci... W połączeniu z lodami ziarna chrupia jeszcze bardziej, a kandyzowane lekko podmrożone owoce, przenosza na rajską wyspę , gdzie mimo piekielego upału można się orzezwić właśnie

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na... chłopski garnek (Winiary) - opinia 223

Pomysłu na...” wchodzą m.in.: suszone warzywa, mąka, sól, ekstrakty i aromaty oraz różne podobne składniki. Nie przeraża mnie to, ponieważ raz na jakiś czas mogę spróbować takiego pół gotowego dania. Ale oczywiście następnym razem spróbuję zrobić go sama :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)czerwona „Pomysł na... chłopski garnek” Wykonanie: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, obrane, surowe ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, a kapustę poszatkować.  W garnku rozgrzać olej, rzucić kiełbasę, lekko podsmażyć, dodać paprykę i razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, dobrze wymieszać.  „Pomysł na...” wymieszać z 400 ml wody i zalać nim kiełbasę z warzywami

Pasja Smaku
Pissaladiere 142

wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej(...)rozgrzanej patelni z oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i  lekko przestudzić.    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia  i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony

Gosia gotuje
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 124

czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę:  surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej(...)gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 246

Pyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.     Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki(...)każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę

Mania Gotowania
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 163

tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze ( dużo cebuli, papryki i pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej . Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej soli - sól cebulową od SKWORCU . W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku)   Składniki na 4 porcje(...)Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy.  Kiełbasę pokroić w półpasterki.   Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.  Dołożyć paprykę, dolewając

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 130

W cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z

Radość kipiąca uśmiechem.
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 215

Sajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok

Apetyczna babeczka
Tortillas na wigilię dnia następnego 180

wkrótce, a teraz przepis, który jest  podpatrzony   u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej(...)tortilli  wiórki serów, wcześniej wszystkie rodzaje mieszam ze sobą, tworzę grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką i mięsem, również teraz fasolką, jeżeli używam, jeszcze raz lekko podsypuję serem, aby kolejny placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam, szczególnie przy krawędziach, pilnując, by nie wycisnąć na zewnątrz topiącego się sera

I tu będę miała takie te
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 343

Przedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego(...)międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak

karmelowy
Chleb razowy na maślance 215

pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni). W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą(...)owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni

Gospodyni Miejska
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 204

Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek(...)minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju mięsa, albo lekko się rozwodni, albo, co bardziej prawdopodobne, nieco zgęstnieje. SMACZNEGO!   Pozdrawiam z ciepłych pieleszy domowych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 137

składniki * 500 g surowej szynki wieprzowej * 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków

Mix smaku
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 175

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą

Bon Appetit Małgorzaty
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 206

Kadayif - knafeh -  kunafa.  Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem cukrowym i podawać

Kulinarny karnet Christophera
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 194

duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi(...)pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion

Tajskie smaki
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 151

Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 173

piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast ich wygląd wcale(...)następnie podzielić na 6 części. Z każdego kawałka formujemy wałeczki o długości 35 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 10 cm. Bagietki przykrywamy lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny w cieple miejsce. Jeśli w domu jest chłodno, to możemy je włożyć do piekarnika z włączoną lampką. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 167

przepisów, wybrałam z nich to, co wg mnie najlepsze. Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki(...)Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym (żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy) lub pieczywem. Smacznego

Tajskie smaki
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 211

Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z  konfiturą malinową  (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę

Smaczne Zdrowe
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 173

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi

Mia Cucina Sofieta
Kurczak i warzywa w bulionie 185

musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki(...)pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty. Przełożyć do garnka razem z mięsem . Dodać kapustę i grzybek. Zalać wodą. Lekko posolić ( 1/2 łyżeczki soli). Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować tak by wywar lekko ,, mrugał". Pod koniec gotowania wrzucić do rosołu kilka gałązek lubczyku . Wywar przecedzić odkładając mięso

Buniabaje w kuchni