Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również
Passions hobbies lifeCzęsto mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy po kilku kęsach i mówi: wow, ale pycha! Myślałam, myślałam i podczas rozmowy z mamą, ta zainspirowała mnie swoim obiadem: bitki wieprzowe z cebulką. Ona ich co prawda nie zapieka(...)bulionu. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Na patelni (na tym samym oleju) podsmażamy pokrojoną w półksiężyce (chyba tak to się nazywa ;p) cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez
Kitchens AlphabetKażdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję
Kraina Miodem PłynącaOd czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją
UgotujmyTo.plDzisiaj kolejny przepis – z cyklu przepisów wigilijnych – a będzie to przepis na śledzie w śmietanie, jest to kolejny z moich ulubionych przepisów zaraz po
UgotujmyTo.plDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka. W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis może wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego(...)minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 3. W tym czasie nasze ciasto powinno się już zrobić. Wyciągamy je i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. W misce łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy do posypania) i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Pomidor kroimy w plasterki
My Culinary Artważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych(...)włóż grzyby wraz z tymiankiem, smaż do zarumienienia, przez około 3 minuty. Wlej wino i gdy jego połowa odparuje, dodaj bulion i gotuj aż marchewka zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz
karmelowyBardzo lubię kuchnię japońską, jest dla mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki(...)zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min. Rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier (można dodać łyżkę wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do ryżu nazywaną awase-zu. Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Aby przyspieszyć stygnięcie można wachlować ryż, wkładanie
głodny alergikwiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej ryżu, a więcej składników typu warzywa czy drób. Ryż jest dobrym uzupełnieniem dania, ale z węglowodanami nie powinno się przesadzać :) Tym razem pierwszy składnik, który wybrałam to seler naciowy. Kupiłam go wczoraj w E.Leclercu za 0,99zł i mimo, że nigdy(...)smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem
Zgrabne GotowanieGłód i złość to dwa to dwa uczucia, których nie lubię. Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa. Po
Kuchnia moimi oczamiSezon na jagody dopiero się rozpoczyna, a ja w weekend razem z tatą wybrałam się na jagodowe łowy. Powiedziałam, że od razu zrobię pierogi i słowa
Truskawkowa FiestaWłaśnie jestem w drodze do Nowego Jorku, na szczęście mam tu wifi, więc uznałam że to idealna okazja, żeby napisać na blogu - w końcu! Skończyłam już
Zgrabne Gotowanierukolą zostanie pochłonięta tylko przez Was samych – gwarantujemy w pełni syty obiad. Ten, kto stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min): wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę). Na końcu dodajemy stopniowo(...)pokrójcie w ćwiartki. 4. SMAŻENIE KURCZAKA (10 min): zamarynowanego kurczaka smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu – z jednej i drugiej strony po ok. 2 min do lekkiego zarumienienia. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka jeszcze ok. 4 min z każdej strony na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy, jeśli wgłębienie po lekkim naciśnięciu palcem na środek piersi natychmiast
Nerds Kitchentłuściutki , z dużą zawartością kwasów omega łosoś ,dziś w troszkę innej postaci. Niekiedy , gdy jest ku temu okazja warto przygotować coś bardziej wykwintnego. Tylko na pozór jest to danie bardzo pracochłonne, tak naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, bowiem gdy galareta tężeje można się przecież zająć czymś innym. Tak więc polecam bardzo bo jest pyszny, a satysfakcja(...)odstępach. Nałożyć dekorację: na każdym kawałku ułożyć majonez , a na nim resztę dekoracji, wedle uznania. Schłodzić najlepiej w lodówce. Gdy żelatyna zacznie nam już tężeć ( musi być już lekko sztywna, zsuwać się z łyżki ale nie spływać swobodnie, wtedy jest idealna) nakładamy ją łyżką na nasze kawałki ryby. Dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki, tak by nie wysychały bez galarety
Smaczne Zdrowe