wiele sposobów, jednak najważniejsza jest poprawnie wykonana baza, czyli ryż. Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła(...)łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy trochę bulionu, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję. Cały proces powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente, cała
Mania GotowaniaKolejny szybki, pożywny i smaczny obiadek. Robię go co najmniej raz na dwa tygodnie i jeszcze nam się znudził, wręcz przeciwnie. Aby wszystko było naprawdę smaczne
Kuchnia z widokiem na ogródmałą przerwą na pikantne skrzydełka w KFC. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach nie wypada wręcz się przyznawać do jedzenia fast foodów, ale to jest taka nasza słabość. W Danii najbliższy znajduje się w Kopenhadze, więc zupełnie nie po drodze, w związku z czym w Polsce wybieramy się na te rarytasy z prawdziwą przyjemnością. I cokolwiek do nich dodają - pysznie(...)się smucić. Póki co muszę się skupić na szkole i nauce - w piątek mój pierwszy prawdziwy, duński test. Już mnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz
Maminek kulinarnySkładniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej
Proste Potrawyzostać podrapanym, zachowywały się jak dzikusy. Lubiłam też dania z królika. Jakoś potrafiłam oddzielić te dwie rzeczy. Dostępność królików jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki(...)cukrem, kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Na głębokiej patelni szklimy na oliwie drugą z cebul pokrojoną w piórka, dodajemy udka kurczaka i obsmażamy powoli, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, listki tymianku i dusimy jeszcze 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu resztkami zalewy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSerdeczny serwus w poniedziałek! (; Wraz z Wami witamy kolejny tydzień nowego roku. Czy lubimy poniedziałki? To zależy od nastroju i natłoku obowiązków, ale uważamy, że zawsze
Symfonia Smakówpowierzchnię papieru fotograficznego, jego dotyk sprawia mi przyjemność i pozwala jakby zbliżyć się, przypomnieć sobie o istnieniu tych, co zdążyli już odejść. Zwykły papier, a znaczy tak wiele. Poniższe danie powstało na drodze całkowitego przypadku. Smakuje naprawdę dobrze, bo jeśli nawet mój Tato tak twierdzi, to musi tak być! ;) Jeden minus. Filety śledziowe, jakie znamy, zawierają bardzo mało ości(...)sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno cebulę. Smażę 2-3 minuty, do momentu zeszklenia. Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam
W kuchni Karmel-itkiwiem jaki jest prawdziwy przepis na to danie. Odtworzyłam je tak, jak zapamiętałam z kilku wizyt w restauracji "Złoty Smok". Pewnego razu, gdy zamówiłam je już kolejny raz, postanowiłam wynotować sobie wszystkie składniki, które widziałam i wyczułam. Oto mój przepis na kurczaka Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków(...)marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać
Pasja SmakuBakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry. Danie dla dwojga, idealne. Składniki : 1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera(...)kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą paprykę, Wszystko wymieszać, odłożyć. Wyjąć z piekarnika bakłażany i lekko ugnieść miąższ za pomocą łyżki aby zrobić miejsce na farsz. Połówki bakłażana napełnić farszem oraz obficie posypać przygotowaną panierką. Wierzch skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika
Zabawa smakiemKotlety sojowe zawsze służą mi jako koło ratunkowe w momencie gdy nie mam pomysłu na obiad. Chociaż nie od razu się do nich przekonałam, obecnie
Słodka StronaCzy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i
My Culinary ArtSkładniki: 500g. groszku zielonego ( tu użyłam mrożonego) kilka liści sałaty 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany pierś z kurczaka kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko Składniki
NaKońcuJęzykaPodzielę sie dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy na blogu ZM Muszę powiedziec , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo
Słodkości i nie tylkoDziś eksperymentalny kurczak w mleczku kokosowym. Wyszedł pyszny (cyt: "mamo! nie zrobiłaś jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała