solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 230 st. C, program góra - dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy luźno warzywa i pieczemy kolejno partiami ok. 30 min do lekkiego przypalenia. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika. Upieczoną paprykę przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę. Upieczone warzywa(...)mielonym pieprzem. Podajemy posypane kawałkami upieczonej dyni oraz posypane świeżym tymiankiem lub kolendrą. Smacznego! Ja lubię zupę bardzo wyraźną w smaku, ale polecam eksperymentować ze smakami. Lepiej na początku dać mniej jakiegoś składnika, bo później raczej będzie trudno zmniejszyć jego ilość. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Naturalna KuchniaEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu(...)razem smażyłam ok. 15 min. Przyprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką, chili. Mięso zalałam pomidorami z puszki i smażyłam, aż sos się zredukuje. W osobnym naczyniu lekko podsmażyłam pieczarki oraz kukurydzę. Warstwa warzywna Foremkę wysmarowałam lekko oliwą i położyłam na niej 1 płat tortilli. Na nim mięso z sosem pomidorowym, posypałam startym serem żółtym i znowu płat
bastalenaPlamiak , łupacz, wątłusz srebrzysty ( Melanogrammus aeglefinus ) - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”
mojewypiekiinietylkoP. mnie rozpieszcza… jak dobrze, gdy nie musisz się martwić o nic, gdy masz gorszy dzień, gdy jest dużo pracy, czy dziecko daje popalić. Jak
dom-agi.plJak wiecie jestem ogromną miłośniczką kaszy jaglanej. Do obiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd. W każdej postaci smakuje mi niesamowicie! Dziś
Ostra na SłodkoKabaczka z ekologicznej przydomowej uprawy dostałam od cioci już na początku jesieni. Długo zastanawiałam się co z niego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów
Taste Of My DayRyby to bardzo wartościowy element naszej diety. W rybach mamy pełnowartościowe białko, które jest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne
W kuchennym oknie EwyWitamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają
Symfonia SmakówPrzedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki
My Culinary ArtSkładniki: ciasto na pizzę 1 kg mąki 30g drożdży 1 łyżka soli 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania sos 5
Gorący kąsekPo świątecznym mniejszym lub większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię
Smaczne Zdroweczego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań.Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba.Delikatna w smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek(...)masłem zblendować na gładką masę,wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku.Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut ,by lekko stężało
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zgadzamy się w tej kwestii. Jednak nie ma między nami kłótni. Ona nigdy nie mówi, że "młody to głupi", zawsze każdego tłumaczy. Swoim najbliższym nieba przychyliłaby. Jej nie da się nie uwielbiać. Acha, kondycję to ma taką, że w wyścigu z Nią bym nie stanęła ;) No cóż, krótko mówiąc: super kobieta :) Babcia Zu fantastycznie gotuje i piecze. Często inspiruje mnie(...)mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Powstałym z duszenia sosem polewamy mięso
Codzienna kuchnia niecodziennajest to dla mnie normalne. Estetyka naczyń sprawiła, że wszystkie kolacje z przyjaciółmi rozpoczynają się w kuchni. Nie muszę się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż na sypko, między czasie grillować mięsko na patelni grillowej. Kaszę wstawić do piekarnika na kilka(...)Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą . Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :) Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam
Blondynka Gotujedrożdży maliny i na kruszonkę: 75 g masła tyle samo cukru dwa razy tyle mąki Co robić? 1. Podgrzać mleko dodać cukier i masło - nich się rozpuszczą 2. Lekko ostudzić - na tyle żeby jajka wbite do masy się nie pościnały (czyli dodać jajka i zmixować) 3. Dodać drożdże i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie(...)patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte maliny - jak najwięcej - ja dałam po 4 i było mi mało, posypujemy kruszonką i wstawiamy do OTWARTEGO piekarnika na 20 minut, żeby ciasto podrosło. Potem pieczemy 20-25 minut tradycyjnie w zamkniętym piekarniku. Upiekłam wczoraj
Matka Żywicielka