lekkie dania - 4237 przepisów (strona:182/283)

Cygany, czyli sałatka Wileńska 340

barszcz,uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania :)  Sałatka przed wymieszaniem Składniki : 4  podłużne buraki 4 jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1  cebula(...)pamiętać.że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ).Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, choć tej nie było to dane.:) Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego

Gosia gotuje
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 145

waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto ma taką konsystencję(...)pół tak, aby szerokość miała 5 cm i nawijacie ją na wałek (kilkakrotnie, żeby nie była za miękka). Na tę folię nawijacie ciasto i obtaczacie w posypce dociskając lekko wałek. Następnie zdejmujecie z wałka folię wraz z ciastem i układacie pionowo na blasze. Wówczas wyjdą Wam nie cienkie rurki, tylko szerokie bransoletki z posypką. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczka wieprzowa z farszem szpinakowym i z chorizo 166

zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę. Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać  lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli. W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z 1 - 2 łyżkami oliwy i 1/4 łyżeczki soli. Odstawić na bok. Jeżeli(...)mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego

Stare Gary
Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 159

Zaczynam od najprostszego przepisu z możliwych. Już prościej chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś(...)wyrośnięcia (trochę sobie pomogłam i wstawiłam miskę do piekarnika nastawionego na 50st.).  W trakcie drugiego wyrastania ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej 2- krotnie.  Następnie wierzch lekko posmarowałam wodą, posypałam otrębami i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15 min., następnie zmniejszyłam do 180st. (z termoobiegiem) i piekłam do pełnej godziny

bastalena
Pieczarki faszerowane 238

Prosta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary Pieprz w zalewie Szczypiorek Słodka papryka Kmin rzymski Kurkuma Sól Pieprz Od pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory(...)pieprzem. Do każdego kapelusza wkładamy „na krzyż” dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na niecałe 10 minut. Do tak przygotowanych grzybów nakładamy farsz, lekko uciskamy, by dokładnie wypełnił pieczarkę, a następnie dokładamy na górę. Całość posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy

MarcinChef
Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 169

Sezon na warzywa psiankowate w pełni !  Ostatnio namiętnie piekę paprykę, pomidory , bakłażana , cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie

Kulinarne przygody Gatity
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 248

Potrzebuje chwili relaksu wiec znajduje odrobine czasu na gotowanie. Zdecydowanie uspokajam sie w kuchni, bo tam mysle tylko o jedzeniu. Tym razem potrzebowalam bardzo dlugiej chwli zapomnienia wiec i danie wybralam takie, ktore dlugo sie piecze. Ladnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka(...)zmiejszamy do 180°C i pieczemy okolo 90 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mieso woda. Na 10 minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko konfitury morelowej wymieszanej z reszta kminku i papryki. Posypujemy tez uprazonymi platkami migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka

Przysmaki Karolki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 402

obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami(...)galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę

W kuchni Karmel-itki
MOJA WERSJA KRUPNIKU 265

oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję(...)pasternaka i łodygi selera naciowego a także pokrojony w krążki por. Gotuję pod przykryciem ok.10 minut. Dosypuję 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej, zagotowuję i gotuję ok.20 minut z lekko uchyloną pokrywką (by kasza nie wykipiała). W trakcie doprawiam solą. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuję jeszcze ok.10 minut. Po tym czasie dolewam jeszcze ewnentualnie wrzącą wodę

Smaczne Zdrowe
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 266

przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością(...)układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 226

Wreszcie znowu możemy delektować się pysznymi kurkami. Sezon trwa niedługo więc korzystajcie. Moja pierwsza propozycja na makaron z kurkami, niebawem pojawi się jeszcze inna wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego(...)oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,   mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Mania Gotowania
Tradycyjne śledzie w occie 221

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W

UgotujmyTo.pl
Knedle serowe z bułką tartą 121

Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe. Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM

Ostra na Słodko
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA, ZDROWA I SMACZNA PRZEKĄSKA 1140

   Nie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u

Smaczne Zdrowe
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 164

Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 178

To nasza rodzinna wariacja na temat hamurgera :-) Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi gotowane na parze 187

Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam

Kulinarne przygody Gatity
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 282

Kolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania