Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 217Uwielbiam gotować. Fakt to niezaprzeczalny. Uwielbiam wymyślać nowe dania, łączyć, dodawać i eksperymentować smakiem. Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest dla mnie straconym. Przychodzi jednak taki moment, kiedy żona ma mówi STOP. Chce coś normalnego. I wczoraj właśnie był taki dzień. Wymyśliła sobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą... Czego użyłem: -ziemniaki(...)cebula; -bazylia; kilka świeżych listków -skórka z cytryny -jajka -świeży tymianek -szczypiorek -starte mrożone chili -ogórek zielony -liście kapusty pekińskiej Dwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem. Łączymy z ziemniakami., mieszamy. Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli. Kefir
BaRepas
Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym 216Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenione j kaszy gryczanej oraz z tego rocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami
Bon Appetit Małgorzaty
Baba drożdżowa na białkach 219dziewiętnastowieczny sonet) Tak oto chciałam rozpocząć dzisiejszy wpis, który trochę będzie się różnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby. Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa(...)Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc
Moje pyszne gotowanie
Dżem z cukinii z nutą mięty 284galaretką, gdyż to właśnie galaretka jest "spoiwem" zmiksowanej cukinii. Jest to pierwszy dżem, jaki przygotowałam z niej, ale nie ostatni. Zastanawiam się, czy jest coś, czego nie dałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło :) Składniki: ok. 1,5 - 2 kg cukinii , ok. 30 dkg cukru , 3 galaretki kiwi , sok z małej(...)jeśli ktoś ma większy parowar.) Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować przez kilkanaście minut. Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje
Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka tarta z warzywami 221goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego... Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę(...)Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy
Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 289Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :) SKŁADNIKI 400g świeżego łososia 1 średnia cukinia sól pieprz cytrynowy cytryna oliwa z oliwek listki mięty PRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny(...)minuty. Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty. Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Możemy jeszcze doprawić pieprzem. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną
Moje Kuchenne Rewelacje
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 302makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego(...)łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe" . Przekładamy
Słodkości i nie tylko
Mandarynkowy tort na Walentynki 229dobrze, że zająć muszę się tylko deserem (co do którego dostałam dość dokładne wytyczne, więc teraz muszę się tylko zastanowić, jak to zrobić, żeby jednak czymś C. zaskoczyć), bowiem daniem głównym zajmie się druga połówka. Nie mam pojęcia, co to będzie, ale jestem pewna, że coś pysznego... Już się doczekać nie mogę. Niektórzy z Was z pewnością zaplanują całą(...)czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjazdowe ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 378brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Bakalie wsypałam do woreczka(...)płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam spore odstępy, ale po upieczeniu okazało się, że moje ciastka urosły raczej w górę, a nie wszerz, jak u poprzedniczki, więc spokojnie mogłam je zagęścić na blasze
Zdrowa Kuchnia Sowy
Creme brulee w nowej odsłonie 264płaszcz. I jak tu nie być szczęśliwym...? W środę mieliśmy z C. rocznicę (jeszcze jesteśmy na tym etapie, że obchodzimy każdą). W tym jakże radosnym dniu było nam dane spędzić razem półtorej godziny, zgodnie więc stwierdziliśmy, że świętowanie należy przełożyć. Na piątek na przykład, kiedy ja skończę praktyki, a on będzie miał wolne. Tym sposobem wybraliśmy się do Vejle(...)cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 258Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej
Kulinarna Pokusa
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 184Ziemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z nimi i formy ich podania. Kiedyś naszła mnie ochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem(...)gałązek świeżej mięty 1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska) 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól kolorowy pieprz Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek i listki mięty drobno siekamy. Do szklanki wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gniazdka makaronowe 327Chcesz zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:) Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;)) Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej(...)ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę. Sos pomidorowy: Cebulę kroimy
Czerwona Porzeczka
Ciasteczka maślane Tuiles 194się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)! Ciasteczka maślane Tuiles Składniki: 50 g masła niesolonego, miękkiego 50 g cukru pudru 1 jajko, 50 g mąki pszennej olej rzepakowy płatki migdałowe (opcjonalnie(...)cały czas. Jak otrzymamy już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
UgotujmyTo.pl
Racuchy z jabłkami 312Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste(...)szklanki mąki 2 duże jabłka 2 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy
Oryginalny smak