wyrosła. Wszystkim smakowała. Idealna propozycja na zbliżające się Święta Welkanocne. Przepis pochodzi ze strony Słodkie Fantazje . Składniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny(...)ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam do momentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam
Blondynka Gotujewiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser(...)pójść nie tak. Radzi, jak dobierać produkty do kiszenia, na co zwracać uwagę przy zakupach. Opisuje rodzaje fermentacji i potrzebne narzędzia. Wreszcie tłumaczy to, co początkujących może przyprawić o lekki wzrost ciśnienia lub panikę w starciu z nieznanym, czyli białe naloty, kożuchy, pleśnie, piana czy… zapach, który może zwalić z nóg, a który nie świadczy wcale
GRUBY WAŁEKTakie krokiety to świetna propozycja na smaczne danie obiadowe. Farsz pieczarkowo-jajeczny doskonale współgra z ciastem naleśnikowym. Tradycyjnie panierowane i usmazone na chrupko pasują niemalże do każdej zupy. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów ) CIASTO NALEŚNIKOWE - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 0,5 kg.pieczarek - 4 jaja(...)mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach. Pieczarki lekko podsmażam do odparowania wody
Kuchnia z widokiem na ogródpiwo z galaretki, galaretka piwo. Jakby nie nazwał, to jest deser, który sprawi miłą niespodziankę. No, może nie każdemu… Składniki: - 2 galaretki - 400ml wrzątku - 400ml zimnej wody (dałam mineralną gazowaną) Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do rozpuszczonych dodajemy zimną wodę, mieszamy. Około 150ml zostawiamy, a resztę wlewamy do kufli. Odstawiamy do zastygnięcia. Pozostawioną galaretkę zużyjemy na piankę(...)zdaniem, to jeden z najciekawszych sposobów podania galaretki. Do tego deseru najlepiej nadaje się galaretka pomarańczowa i, ewentualnie, brzoskwiniowa. Cytrynową w zasadzie też możemy użyć, ale wrzątek musimy zabarwić lekko herbatą w saszetce, bo żółty kolor do piwa raczej nie pasuje. Tak więc szybki deser na niedzielę, dzięki anonimowemu autorowi, któremu gratuluję pomysłu. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Piwo
mojewypiekiinietylkocukru 2 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kubek mąki kukurydzianej 1 kubek mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 6-8 parówek Znalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego(...)osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki. Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej muffinki umieść kawałek
Świat Domowej KuchniKaszka kuskus z warzywami i mozzarellą... Prosta i szybka do przygotowania. Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Pyszna, delikatna i zdrowa. Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu! Składniki: Opakowanie kaszki kuskus (około 300g); 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, czerwona cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 kulka mozzarelli(...)dużej patelni rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać paprykę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Cebulę i paprykę lekko osolić. Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do podsmażonych, miękkich warzyw doddać kuskus. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mozzarellę
Gospodyni MiejskaPieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula(...)mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę
Poezja smakuPłn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik) w 1821 r. dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo(...)surowców czy gotowych produktów. Znacznie częściej będę sięgać do literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :) Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja
Sajkofanka smakuznowu je upiec i to z podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki(...)masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około
Z miłości do słodkościwiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi obsychać. Na stolnicy robimy kopczyk z obu mąk, robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtko, a także dodajemy sporą szczyptę soli. Nożem lekko mieszamy mąkę ze środka kopczyka z żółtkiem, by nie pozostało nic płynnego. Dalej pozostawiamy wgłębienie po środku. Teraz do niego stopniowo dolewamy wrzątek. Po każdym dodaniu wody zagarniamy do środka
Ratunku obiaddużej miski przesiewamy mąkę. Jeśli na sitku zostały otręby, to ich nie wyrzucamy, ale również je dodajemy, a także łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Obie mogą być z lekką górką. Do miseczki lub dużego kubka wkruszamy drożdże, zalewamy wodą i dokładnie rozpuszczamy. Suszone pomidory, których tym razem akurat użyłam, kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Do mąki wlewamy wodę(...)posypujemy obficie mąką, by się nie przykleił. Zawijamy w materiał i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Czekamy aż podwoi swoją objętość, a nawet trochę dłużej. Ja na początku dałam chlebkowi tylko 1,5 godz. na wyrastanie i był naprawdę super, ale mój kolejny chleb wyrastał ok. 2,5 godz. i chociaż po pierwszym razie wydawało mi się
Ratunku obiadzimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: nagrzewamy go już na początku – temp. 180 stopni , bez termoobiegu, opcja góra i dół. 2. CIASTO (5 min): do miski wbijamy 3 jajka(...)czekamy aż wystygnie na tyle, aby dało się formować rękoma (ok. 3-5 min). Nie wyłączajcie piekarnika, bo zaraz znowu będzie Wam potrzebny. 13. PODANIE: roladę pokrójcie w 2 cm paski i podajcie. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj ). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki
Nerds KitchenLubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny. Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z
Kolizje SmakówCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćczasie ciasto powinno odchodzić już od ręki i od miski. Kiedy ten etap mamy już za sobą, wystarczy ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, wierzch również można lekko natłuścić (olejem), żeby zabezpieczyć przed wyschnięciem i przykryć ściereczką. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czasami dwie. W tym czasie ciasto podwoi a nawet potroi(...)rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku. Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym. Jeśli do tej pory mieliście wątpliwości, czy dacie radę takie zrobić, myślę, że od teraz będzie łatwiej. Życzę powodzenia i ... SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi