tłustości, domagają się czegoś lżejszego, prawda? Ciekawe ile wszamaliście pączków wczoraj? ;) Ja dzisiaj chcę Was namówić na sałatkę, którą można podać jako dodatek do drugiego dania, ale również jako samodzielne danie, na przykład zabrane ze sobą do pracy. Cykoria to dość niepozorna roślina, jednak bogata w wiele cennych składników odżywczych. Jest też znakomita(...)właśnie to nadało im goryczy. Podobnie dzieje się z białymi szparagami, które też uprawiane są bez dostępu do światła. Tyle, że szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części i głąb znajdujący się w środku. Własnie to mleczko wydobywające się z głąba jest bardzo gorzkie. W zasadzie
Codzienna kuchnia niecodziennawrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 g mąki żytniej chlebowej typ 650 300 g letniej wody (dałam więcej) 2 łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce(...)godziny. Również wieczorem zalewamy wrzątkiem otręby. Dodajemy do nich rozgnieciony w moździerzu kminek. Następnego dnia z pozostałej mąki odsypujemy 2 łyżki i prażymy na suchej patelni, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Do zakwaszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki, oprócz soli. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy
Kulinarne przygody GatityJajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce. Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach. Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk. Na patelni układamy kromki bagietki
W mojej holenderskiej kuchnikorzystać. Sama się dziwię dlaczego, skoro to tak fantastyczne urządzenie jest! Postawiłam go na ladzie i od tej pory - mając go pod ręką - codziennie na nim grillujemy. Wszystko co się da:) Nie miałam do tej pory przekonania do bakłażanów, wydawały mi się warzywem bez smaku raczej. Do czasu, aż takiego bakłażana w ramach eksperymentu wygrillowałam do postaci chipsa prawie(...)majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone pieczarki i kawałki papryki. W międzyczasie pokroiłam ogórka zielonego do zjedzenia na surowo i zrobiłam gęsty sos. Sos wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby się
Zdrowa Kuchnia SowyBiszkopt genueński ( z przepisu Michel Roux "Jajka" , ø 20cm ) 7 5g mąki pszennej 50g kaka o 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek do pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze(...)tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comMakaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól(...)gałka muszkatołowa, domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni obsmażam pokrojony w większą kosteczkę boczek, kiedy się wytopi i lekko zrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. W osobnym rondelku podgrzewam bulion, do gorącego dodaję pokrojony na malutkie kawałeczki serek topiony, dokładnie mieszam. Kiedy serek się rozpuści dodaję starty na tarce
Kuchnia z widokiem na ogródjednej torebki dziennie, ale potem systematycznie zwiększamy dawkę i po pewnym czasie nie możemy żyć bez „cudownych” herbatek odchudzających. Żadna herbata nie jest środkiem odchudzającym. Jedynie zielona może LEKKO pobudzać przemianę materii, jednak jej nadużywanie również może wywoływać efekty uboczne. Istnieje grono ludzi przekonanych o skuteczności herbat odchudzających. Należy jednak pamiętać o kilku istotnych czynnikach: Herbatę odchudzającą pijemy często równolegle(...)spadek wagi wynika więc z utraty płynów Herbatę najczęściej pijemy regularnie – regularność pomaga nam pilnować diety. Zaczynamy regularnie spożywać posiłki i bardziej pilnować tego, co jemy. Taki sam efekt da nam wypicie zwykłej, czarnej herbaty. Lub zdrowszej – zielonej. Werdykt – zdecydowanie nie warto, takie herbaty nie usuną za nas zbędnego tłuszczyku. Nie dajmy więc zarobić chytrym producentom, wciskającym nam kit, często
Powiedz dietom niePieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe. składniki 600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 60 g wędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek łyżeczka papryki w proszku(...)miseczki i odstawić na bok. Do tłuszczu z boczku dodać łyżkę masła, wrzucić cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem
Stare GarySałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy. Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką. Składniki (2 porcje(...)gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p Przyrządzamy sos (przepis tu ). Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie
Kitchens Alphabetmasła kroimy na plastry i układamy na cieście. Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu. Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy(...)lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Słodkości i nie tylkododatkiem wina, dlatego do dzisiejszego obiadu użyłam cydru, który nadał zwykłemu kurczakowi nieco innego smaku . Poza tym z przygotowania takiego obiadu jest też pożytek. Ponieważ jest to danie z piekarnika to doskonale wypełnia dom ciepłem, którego akurat mi bardzo potrzeba. Zaczął się bowiem listopad, miesiąc, którego szczerze nie cierpię i nie toleruję, choćby nie wiem co się działo(...)cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Umyte i osuszone, doprawione solą nóżki podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. Gdy się lekko zrumienią przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę do chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn
Przysmaki Karolkijeść go łyżkami. No i chyba właśnie dlatego przygotowałam sobie słuszną porcyjkę w szklaneczce. Zmodyfikowałam go jednak dodając zamiast mąki kaszę jaglaną, która akurat została mi się z innego dania. Mała odmiana, która niczego nie ujęła deserowi, a mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka(...)gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do chwili aż masa zgęstnieje. Gotujemy przez około 2-3 minuty i ściągamy z ognia. Lekko wystudzoną masę przekładamy do miseczek lub szklanek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem aa wierzch układamy owoce. Na górę kruszymy ciastka owsiane
Przysmaki KarolkiDzisiaj porada trochę inna niż zwykle - mniej naukowa, w zasadzie można powiedzieć że lekka i przyjemna, bo o zakupach, a konkretnie zakupach świątecznych. Już niedługo będziemy sobie wręczać prezenty, w związku z czym pojawia się pytanie - co kupić bliskiej osobie, żeby sprawić jej radość? Najlepiej, żeby była to rzecz dobrana indywidualnie do charakteru i zainteresowań tej osoby. Jako, że tematyka(...)możliwość podawania i liczenia kaloryczności ważonej przez nas potrawy. Fajna opcja, jeśli nie chce nam się wszystkiego sprawdzać w Internecie. Wpisujemy kod danej potrawy i mamy wszystko, co nas interesuje - kalorie, białko, tłuszcz węglowodany czy sód w danej ilości . Oczywiście nikogo nie zachęcam do kurczowego trzymania się makro, ale wiadomo że czasem jednak się przydaje. Cena takiej wagi wynosi
Powiedz dietom nieFormułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową) - 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant - ok. 3g) - ok. 300ml letniej wody - 1,5 łyżeczki soli morskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek Przesianą(...)wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy chlebki pita przestygną przekrajamy je i wypełniamy farszem. U mnie był to falafel , sałata, pomidor i sos tahini. W krajach arabskich pita (chubuz) wypiekany jest z różnymi dodatkami
mojewypiekiinietylkoziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i ciekawa. Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów koktajlowych, 3 średnich cebul, 30 listków świeżej bazylii, pęczka natki świeżej kolendry, pęczka natki pietruszki,10 gałązek świeżego tymianku(...)posoliłem. Na patelni rozgrzałem dwie łyżki oliwy i dodałem do niej cebulę. Podsmażałem na średnim ogniu, aż plasterki rozpadły się na pierścienie, a cebula zrobiła się miękka i nabrała lekko złotego koloru. Taki sposób przygotowania cebuli sprawił, iż straciła ona swoją ostrość i stała się lekko słodka, doskonale komponując się z pozostałymi składnikami sałatki. Wówczas zdjąłem cebulę z patelni
Wyprawy kulinarnesię dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności) na 5+! Użyłam do nich: 200 g mąki chlebowej razowej 250 g razowej mąki pszennej 3 łyżki otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne) ok. 270 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy ok 60 g mieszanki ulubionych nasion Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)użytej mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość). Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli
My Culinary Art„Jajecznica powinna mieć formę miękkich grudek – im delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia Child w
Kolizje SmakówPyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub
Moje domowe kucharzeniewyrosła. Wszystkim smakowała. Idealna propozycja na zbliżające się Święta Welkanocne. Przepis pochodzi ze strony Słodkie Fantazje . Składniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny(...)ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam do momentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam
Blondynka Gotuje