Koneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)ciele równomiernie. On naprawdę rozpływa się w ustach. I tu też nie ma nic wspólnego z naszym smalcem – nie ma tak jednoznacznego smaku. Tłuszcz na tej karkówce jest lekko słodki, lekko orzechowy, po mocnym przypieczeniu nabiera dodatkowego dębowego posmaku. Nie jest problemem zrobić z tej karkówki smacznego kotleta. Problem zacznie się, gdy zechcecie ją potraktować po polsku. Tak jak napisałam
Karo in the Kitchenprzepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona(...)opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów. Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby. Żeby umilić dodatkowo deszczowy dzień pocieszamy Was widokami z pięknej Grecji :) Poprawił się Wam nastrój ? Jeśli tak, to zabieramy się do pracy :) Placuszki z cukinii z tzatzikami: (4 osoby) Składniki na placuszki : 2 większe(...)duża marchewka 1 cebula pieprz, sól, zioła prowansalskie, imbir, kurkuma otręby mąka mleko olej ryżowy Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy
vegetaniezrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy(...)przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam ) 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła czekoladowego 1/4 szklanki gorącego mleka
Amatorka kuchennasmakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną, dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie(...)nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody liście kapusty pak choi na 3 min , wyłożyć do talerzy. W tej samej wodzie zanurzyć gotowy makaron - dosłownie na 30sek , żeby lekko się zagrzał, przełożyć do Talerzy. Dodać pozostałe składniki - mięso, kiełki - zalać wywarem, posypać dymką i podawać. 2. Do gotującego się wywaru dodać pak choi , następnie makaron i gotowa przez
Stare Garyskładniki (12 średnich muffinek) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru (dałam ok 50g) 2 średnie jajka 200 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym) płatki migdałów(...)marcepan nie utworzy grudek i nie będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC
Stare Garybyła prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne(...)olej – 50 ml * sól * pieprz * papryka * świeża bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy al dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę
Ostra na SłodkoPlacuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków(...)proszku do pieczenia , ok. 4 łyżki margaryny , 3 łyżki cukru waniliowego , szczypta soli . Dodatki: syrop klonowy , miętowe jabłuszko - jest to mus jabłkowy z dodatkiem świeżej mięty o wspaniałym lekko kwaskowatym smaku z nutą mięty, której drobinki widoczne są w musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę
Codzienna kuchnia niecodziennapomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)płasko na blasze. Piec 20 minut w 180 st. C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! W Polsce są Mikołajki. W Danii ich nie obchodzą, co jednak nie znaczy, że nie ma przedsmaku świątecznych prezentów. Powiem więcej - Duńczycy ewoluowali na wyższy poziom, bo dzieci dostają drobne prezenty codziennie od pierwszego grudnia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTeraz czas na cebulę i czosnek. Ten drugi po obraniu traktujemy praską, tę pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem wrzucamy je do bulionu z warzywami. Na tym etapie nasza praca wygląda mniej więcej tak: Teraz pozostaje oczekiwanie na brokuła. Zamiast gotować(...)takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony
Kulinarne zapędy Kokosaskórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć sok z skropić nim dynię Do gorącego syropu włożyć dynie wraz z sokiem z limonek i zagotować Odstawić po zagotowaniu i pozostawić do następnego dnia Dynie(...)wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć. Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji. Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000 Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był bardzo, bardzo smaczny:) Nadmiar syropu jaki pozostał, po prostu wypiłam
Proste Potrawytruskawki Białka ubij ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wiórki kokosowe na to mąkę i proszek do pieczenia. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Czas Pieczenia: Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu(...)masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę wlej lekko stężoną i włóż ciasto do lodówki
Niezły Młyneksprzyja więc trzeba pogrillować. Polecam takie szaszłyczki z mięsnych kuleczek i pieczarek. Można też dodać cukinię lub paprykę. Do szaszłyczków jeszcze chrupiąca surówka i już mamy pyszne danie. składniki: 450 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do hamburgerów 10-12 średnich pieczarek przyprawa grill ziołowy olej do skropienia(...)jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki podawać z ulubioną surówką
Monia miesza i gotujeblaszki ciasteczek. Dodatki do nich można skomponować samemu lub zrobić ciasteczka bez niczego. Idealnie smakują do porannej kawy lub herbaty:) Składniki: -460g mąki orkiszowej -350g masła(dałam twarde) -140g ksylitolu -kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(nie trzeba, ale ja użyłam): -1 łyżeczka kakao -trochę czekoladek z jajek Kinder niespodzianki -karmel Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić(...)połączenia składników(można od razu wyrobić rękoma). Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut. 2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym, lekko wwałkować. Następnie
Smaczne Zdrowewmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym razem 3 różne rodzaje ciasteczek. Np.ja dałam : do 1 części płatki migdałów, do 2 wiórki kokosowe, do 3 kawałki czekolady. Ale można oczywiście dać dowolne dodatki. Każdą część ciasto dokładnie zawinąć w oddzielną folię spożywczą i dobrze schłodzić - co najmniej przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp.180*C. Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować(...)wyłożonej papierem blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać dowolną posypką, np. kokosem, płatkami migdałów, cukrem, kolorowymi posypkami, itp. Piec ok. 10-15 minut w temp.180*C do lekkiego zrumienienia ( termoobieg) Przechowywać w zamkniętym pojemniczku - jak coś zostanie oczywiście :-)) Smacznego
Smaczne Zdrowekupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz(...)łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę mleka i odstawić do przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt
Smaczne Zdrowedlugiej i mroznej zimie z utesknieniem wypatrywalam Jej pierwszych oznak. Pogoda sprzyjala rodzinnym spacerkom, az tu w sobote, na ktora zaplanowalam wypad za miasto, spadl deszcz. Zaczelo sie niewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo. By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo(...)Siostry. Przez ten czas mala karteczka, na ktorej byl spisany, platala sie po segregatorku az do teraz. Pomyslalam, ze warto go odkurzyc tuz przed Wielkanoca, ktora zbliza sie da nas wielkimi krokami. Babeczki z nadzieniem skladniki na 12 babeczek: 1/2 kostki masla 3 lyzki wody 1 szklanka cukru 3 lyzki mleka 2 szklanki maki 2 lyzki proszku do pieczenia
Przysmaki Karolkilodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa(...)Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią
Słodkości i nie tylkoskładniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1
Mix smakuZaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa … Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej
Ostra na SłodkoSkładniki : 20 dag pieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i
Proste Potrawyprzebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania(...)chyba z dobrze spędzonej nocy!;) xbluebluex 2011/11/12 18:21:57 Dzięki za natchnienie:) Właśnie zrobiłam takie omlety, tylko trochę zmodyfikowałam przepis. Do ciasta nie dodałam czosnku, za to dałam bazylię i oregano. Farsz zrobiłam niezbyt dietetyczny, z tego co miałam w lodówce, tzn. z pokrojonej w plasterki kiełbasy, którą najpierw podsmażyłam, potem dodałam pół puszki pomidorów i na koniec
Zdrowa Kuchnia SowyStaram się jeść ryby jak najczęściej się da, aczkolwiek ostatnio mi to nie wychodziło i jakoś o nich zapomniałam. Także od razu musiałam to zmienić. Akurat dobrze się złożyło, bo mając garnek kamienny od Delimano , mogłam przygotować potrawę z rybą szybko i nadal zdrowo. Początkowo miała wyjść zapiekanka, ale chyba końcowy efekt wizualny nie współgrał z moimi założeniami 😂 Filety(...)dorsza połączyłam z ryżem, warzywami oraz serem mozzarella. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszło coś obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido przyprawy: sól himalajska, pieprz
Zdrowie na języku :Psobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka(...)smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć
Kulinarne Inspiracjedalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze babeczki rozpłyną się zanim pojawią się pierwsi goście ;) Po wyciągnięciu babeczek(...)wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Lekko ostudzone babeczki (nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być też gorące) będziemy nadziewać konfiturą różaną. Małym nożykiem wycinamy stożek na czubku każdej babeczki (nie wyrzucamy kawałka, który odcięliśmy
CiastkozercyDzisiaj kolejne pyszne, szybkie danie makaronowe połączone z mięskiem. Makaron farfalle jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Dania z jego udziałem wyglądają bardzo apetycznie, a moja córeczka wręcz je uwielbia. Przygotowanie całości jest bardzo szybciutkie, tym samym świetnie sprawdzi się w upalne dni kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej(...)piersi z kurczaka 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez około 8 minut, odcedzamy. Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem(...)papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 kulek. Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż
Gospodyni Miejskadzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma ) 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkach Krem waniliowy Dr. Oetkera 1 szkl mleka Barwnik czerwony(...)olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek barwnika
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 20 dag masła - kostka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Skórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny 40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe – u mnie maliny Tłuszcz do formy Bułka tarta do obsypania + 1 łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem(...)Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu
Fabryka pomysłów" Jadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z
Słodkie Przyjemnościpiekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki. Tak przygotowane frytki(...)wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli
Cooking MonsterRękami formujemy z niej spójne kule starając się by były zbliżonej wielkości. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odmierzając kule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut(...)blaszce, po jakiś 10 minutach odłamując jedno od drugiego przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka nie są bardzo słodkie wbrew zawartości chałwy. W sumie można nawet dać łyżkę dodatkową miodu. Ciastka są całkiem zdrowe dzięki ziarnom, miodowi i przede wszystkim mące orkiszowej, ale pamiętać trzeba, słonecznik, chałwa i masła to masa kalorii, przy przygotowaniu 25 szt. jedno
I tu będę miała takie teBłyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini serowe na ciepło okraszone pysznymi dodatkami :) Składniki ( dla 4-5 osób ) - tortellini z serem 50 dkg. ( dwa opakowania po 25 dkg.) - boczek wędzony 10 dkg. - szynka wędzona lub konserwowa 15 dkg ( ja daję pół(...)pół ) - papryka czerwona 1 sztuka - pomidor 1 sztuka - zielona cebulka - łyżka oleju - sól - bazylia, majeranek Wykonanie Tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wszystkie składniki ( boczek, szynkę, paprykę,pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje szynkę, po chwili paprykę, jak troszkę
Kuchnia z widokiem na ogródciepłej wody 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru Przygotowanie: Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół). Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania). Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki(...)ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm. Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego
Gaździnka warzyTradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 pomidory 1/4 szklanki wody sól
Kuchnia domowa AniPyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką Kotlet de volaille'a SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 szt podwójna masło -12,5 dag jajko -1 szt
Kuchnia Danusidoceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę... Składniki: około 400 g kaszanki 1 cebula majeranek Wykonanie: Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać(...)się rozpadną tworząc jedną masę) Doprawić do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła. Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniekawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy 1 marchewka bułka tarta 1 jajko sól pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę(...)kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego
Walijskie PichcenieNa Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na
Apetyczna babeczkaoddzieleniu żółtka do ciasta) 250-300 g śmietany 18% * odrobina kurkumy sól i pieprz do smaku szczypiorek pół średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy(...)zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy, obcinamy z brzegów nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Symfonia SmakówPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były(...)była mleczna * 1/2 szklanki mleka skondensowanego * 3 łyżeczki miodu * 150 g płatków owsianych Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180*C. Mleko wlałam do rondelka, dołożyłam miód i postawiłam na lekkim ogniu, aby się połączyło. Czekoladę połamałam i topiłam na parze. W międzyczasie mleko mi wykipiało, więc je przelałam do topiącej się czekolady i tym sposobem stopiła się
Zdrowa Kuchnia SowyQuiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu sól Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie włożyłam na 30 min. do lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso
bastalenaDziś na śniadanie zachciało mi się czegoś innego. Wyjęłam wszystko co miałam i zrobiłam francuskie ślimaki :) Większość moich dań powstaje w ten sposób :) Dziś użyłam ciasta francuskiego gotowego, ale już niedługo zrobię je sama i pokaże na blogu jak mi to wyszło. Ślimaki są świetne na śniadanko ale również sprawdzą się jako przekąska imprezowa lub dodatek do piwa(...)cebula 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi
Olikowa kuchniacukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki w czekoladzie kilka kostek stopionej gorzkiej czekolady do polania Zrobiłam w keksówce 12x22. Czekoladę i galaretki posiekałam dość drobno, ciastka pokruszyłam. Dodałam pozostałe składniki, wymieszałam ręcznie (można mikserem(...)masę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 150 g Farfalle Mamma Mia 2 cytryny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki serka mascarpone plastry wędzonego łososia rukola sól, pieprz
kolorowotorcikowoŁosoś pieczony to prostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać(...)Odstawić na minimum pół godziny. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka (wcześniej obrać ze skórki) pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Łososia podsmażyć lekko na patelni na maśle i oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 15-20 minut. Podawać z kaszą. insertCookd("7ce6f03e86933856847e9faab389c52c
Pasja SmakuMuszę się przyznać do lekkich oporów w przygotowywaniu potraw na parze . To znaczy uznaję wszystkie racjonalne argumenty o zaletach takiego gotowania , ale jedzenie zrobione na parze nie smakuje mi. Wydaje mi się jałowe . No chyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez(...)składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNa diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy
Magiczne Życie MartyCześć! Tabule (oryginalna nazwa to tabbouleh) to orientalna, arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała
Pora coś zjeść