lekkie dania - 4237 przepisów (strona:115/283)

Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 203

się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki w produkcji(...)świetna. Grecy piją ją czystą, albo wymieszaną z wodą mineralną lub colą. W sumie odniosłam wrażenie, że Grecy traktują retsinę nie do końca jak wino, lecz bardziej jak orzeźwiający, lekki napój , który w sklepach dostępny jest w kapslowanych butelkach a na stół podaje się go w szklankach. Schłodzona świetnie gasi pragnienie w upalny dzień. Choć można ją kupić w Polsce

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłkowa karkówka w Coca-Coli 138

Składniki: ·          5 plastrów karkówki ·          1 duża cebula ·    

Pobite gary Barbary
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 152

Sezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy(...)bulionu to najpierw go gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny My do przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny. Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli

Kuchenne Wariacje
Kompot rabarbarowo-malinowy 110

Lekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce.  Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg)  maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier(...)smaku Rabarbar obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać obrany rabarbar, dodać cukier (ja dałam 4 łyżki) i wlać wodę. Całość gotować (bez przykrycia) przez kilka minut. Gdy rabarbar będzie miękki, to garnek zdjąć z ognia i dodać mrożone maliny. Całość przykryć pokrywką. Po kilku minutach kompot posmakować i ewentualnie dosłodzić

Ugotować
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 137

Naleśniki z szynką i serem są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną kolację czy śniadanie. Kiedy przygotowuję je jako danie obiadowe podaję je zazwyczaj z dodatkiem sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.pomidorów i sosu czosnkowego czy keczupu. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników ) CIASTO NALEŚNIKOWE  - 2 i 1/2szklanki mąki(...)szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pączusie bez drożdży 161

przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka 1,2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej ekstrakt waniliowy(...)miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie. Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany

Słodkie Przyjemności
Chipsy z mikrofali i piekarnika 237

zupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku.   Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam sól, paprykę wędzoną i oregano)   Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się(...)ręcznikiem. Przekładamy do woreczka foliowego, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ulubione przyprawy, np. paprykę, oregano – co kto lubi (nie przesadzajmy z solą). Układamy na papierze do pieczenia, lekko posmarowanym olejem (do mikrofali docinamy papier do kształtu szklanego talerza). Wkładamy do mikrofali na najwyższą moc, na 5 minut – co jakiś czas otwieramy, aby wypuścić parę i ewentualnie przełożyć chipsy

mojewypiekiinietylko
Kotlety w panierce z cornflakes 283

filet z kurczaka płatki kukurydziane cornflakes 2 jajka mąka przyprawa Kucharek olej do smażenia Mięso podzielić na mniejsze porcje i delikatnie rozbić. Posypać przyprawą Kucharek i

Świat Domowej Kuchni
Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1581

grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka, pół puszki kukurydzy , majonez , jogurt naturalny ,  musztarda ,  sól i świeżo zmielony pieprz . Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać(...)sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać. Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab z pieczarkami i morelami 209

suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :) Składniki : Schab  pieczarki  morele suszone  pieprz zielony Skworcu warzywko bazylia Skworcu czosnek granulowany rozmaryn zioła prowansalskie  Wykonanie ; Schab umyć i osuszyć . Zrobić po dwa nacięcia(...)posolić , mięso nadziewać pieczarkami do samego końca ściśle upychając. Schab przed włożeniem do rękawa obkładamy pieczarkami i cebulą  . 2 wersja tak samo tylko nadziewamy morelami. Nadziany schab lekko nacinamy w kratkę z góry i z dołu ( nie za głęboko ) Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy . Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną

Sama słodycz i szczypta chili
Jak uratować resztę koncentratu pomidorowego olejem rzepakowym. . 123

uratowania potrzebny nam będzie tylko olej i sól. A jako że, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 dlatego można a wręcz wskazane jest używanie go do przyrządzania dań na gorąco, zimno. Tak i w tym przypadku będzie idealny do uratowania czegoś czego jeszcze użyjemy. - resztka koncentratu. - olej rzepakowy - gruba sól kamienna Jeżeli używamy koncentratu z puszki. Należy pozostałości(...)dłoń. Dzięki temu pozbędziemy się pęcherzyków powietrza. Wycieramy dokładnie ścianki słoika i  powierzchnię koncentratu zalewamy jednocentymetrową warstwą oleju rzepakowego. Teraz olej posypujemy szczyptą grubej soli koniecznie kamiennej. Słoiczek lekko zakręcamy i wstawiamy na jedną z górnych półek w lodówce. Kiedy ponownie zechcemy skorzystać z produktu należy: zakręcić ;) zamkniętym słoiczkiem, wylać cały olej, wziąć potrzebną ilość koncentratu i znów możemy

Malinowe Pocałunki
Pyszna karkówka 136

Karkówka, którą dzisiaj proponuję jest pyszna , mięciutka i rozpływa się w ustach. Sposób na takie  danie jest  bardzo prosty. SKŁADNIKI 1/2 kg. karkówki 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek papryka słodka 1 łyżeczka 1 jabłko kwaśne jedna cebula- mała WYKONANIE Z sosu sojowego, ziół, papryki robimy marynatę wkładamy pokrojoną na kawałki karkówkę i zostawiamy(...)tłuszczu obsmażamy mięso. Przekładamy do  szerokiego garnka z wodą ok. 1,5 szklanki. Przekrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy podduszoną cebulkę. Mięso trzymamy na lekkim ogniu ok 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ósemki jabłko. Doda ono wonności naszemu sosowi. z jabłkiem gotujemy jeszcze ok 10 mni. Gotowe. Karkówka powinna być mięciutka. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Makaron warzywny 125

 Makaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany

chwile dla mnie
Jak zrobić Kluski z makiem? 263

żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej(...)kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kwadraciki tzw. łazanki, zostawiamy aby lekko podeschły. Gdy nie mamy ochoty na ręczne przygotowanie klusek, można kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 258

jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek(...)grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej

OstryKęs