lasagne - 1381 przepisów (strona:33/93)

Lasagne 206

uzyskania jednolitej konsystęcji  Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając  Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany  Lasagne: 9 płatów makaronu do lasagne  ser żółty  nadzienie mięsne  sos beszamelowy  Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia  W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy

Klaudynkowa kuchnia
Lazania z quinoa i 4 serami 259

Lazania to moje ulubione danie włoskie. Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. Oto moja wersja lazanii z quinoą. Lazania z quinoa z 4 serami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem w sosie pomidorowym 143

jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :) 'rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem' Składniki (na 4 porcje): - pół opakowania makaronu do lasagne - 200g puree z dyni  (jak zrobić puree z dyni -  tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula

CookYourself
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 160

Lazania to pomysł na niedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników.  Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa(...)dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii.  Następnie przygotować sos beszamelowy, tzn. w małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i całość ze sobą połączyć. Masa od razu zgęstnieje. Gotować ją na małym ogniu ciągle mieszając

Ugotować
Domowy makaron. Czy to aż takie trudne? 111

najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie.  Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko  sól Przygotowanie:  Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy(...)ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne to nie zwijamy makaronu po prostu wałkujemy i kroimy w prostokąty. Ja robiłem makaron linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień w ciepłym miejscu

Kuchnia Łukasza
Lasagne z mięsem mielonym i trzema serami 178

Lasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na kwartał zupełnie wystarczy(...)przygotowaniu dość pracochłonna, w końcu trzeba przygotować dwa sosy i obgotować makaron. Na niektórych opakowaniach można spotkać informację, że można ten krok pominąć. Nigdy nie zaryzykowałam i zawsze płaty lasagne lekko obgotowuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Dodałam trzy sery: pecorino, fetę i mozzarellę. Czytaj więcej

bistro mama
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 681

lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula

Niezły Młynek
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 329

robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra(...)muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 165

Lasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam  tutaj  ale musiałam dostosować do  stanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie. składniki (dla 4 osób) masa szpinakowo - serowa 250 g świeżego  młodego  szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g serka ricotta 1 jajo(...)instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii. Lasagne w naczyniu polanym oliwą o wymiarach  układamy: warstwa sosu pomidorowego, płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat

Stare Gary
Lasagne mięsno warzywna 145

Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym. Sos mięsny : 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 średni bakłażan(...)łyżki mąki pszennej typ 500 4,5 szk mleka świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Dodatkowo : 350 g żółtego sera makaron lasagne Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kuchnia gruzińska 318

aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą

Poezja smaku
LASAGNE WEGETARIAŃSKA 138

weekend... Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu  o wymiarach: 33x21cm, zwykle robię 3 warstwy z 9 gotowych płatów.  Porcja na 4 – 6 osób Składniki; 9 płatów lasagne,  20dag pieczarek(...)20dag brokułów, 1 marchewka,   cebula,  duża puszka pomidorów,  2 ząbki czosnku,  10dag startego parmezanu,  2 szkl. beszamelu ,  oliwa, zioła i przyprawy. Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce

Anioły w kuchni
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 221

pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy

SMYKWKUCHNI
Lazania (Lasagne). 191

Lazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie. Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego(...)niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy.   Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie lazanię posypujemy startym serem i pieczemy kolejnych 15 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza