lasagne - 1381 przepisów (strona:33/93)

Lasagne 80

smakowite co-nieco na przyjście gości. Lasagne ma miliony miłośników na całym świecie. I słusznie bo mimo klasycznej formy, wręcz prostoty, uwodzi smakiem od wielu, wielu lat. Klasyczna Lasagne Bolognese, jak sama nazwa mówi, pochodzi właśnie z Bolonii. Szacuje się, że w nieco innej formie była podawana już na stołach starożytnych Rzymian. Wiedzieli co dobre ;) Ja najbardziej lubię

Milion Smaków
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 171

bądź schłodzoną. Smacznego :) Zobacz także:                            Klasyczna  Lasagne Bolognese           Lasagne warzywna z naleśników

KreatywnePiny
Lazania z mięsem mielonym 160

Lazania (lasagne) to danie z kuchni włoskiej.  Jest to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów. Płaty tego makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów(...)majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już

O kuchni z uczuciem
Lasagne z makiem 97

Świąteczne Lasagne Włoska wersja naszego makaronu z makiem i bakaliami. Składniki: ·          2 duże opakowania maku,       ulubione bakalie(migdały, rodzynki sułtańskie, mieszanka keksowa ,żurawina),              6 jajek,              400g śmietany(...)szklanka mleka,               łyżka cukru,              cukier wanilinowy             12 płatów makaronu(lasagne) Sposób wykonania: Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy

Wielki apetyt
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 112

Zapraszam wszystkich miłośników lasagne,szpinaku i łososia.Wiecie(...)dobrze,że nie lubię ryb,ale to połączenie jest naprawdę boskie. Składniki: masło mleko mąka gałka muszkatołowa ( u mnie Kamis) sól łosoś świeży szpinak 2 ząbki czosnku płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy  mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być

Wielki apetyt
Lasagne 194

uzyskania jednolitej konsystęcji  Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając  Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany  Lasagne: 9 płatów makaronu do lasagne  ser żółty  nadzienie mięsne  sos beszamelowy  Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia  W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy

Klaudynkowa kuchnia
Lazania z quinoa i 4 serami 253

Lazania to moje ulubione danie włoskie. Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. Oto moja wersja lazanii z quinoą. Lazania z quinoa z 4 serami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem w sosie pomidorowym 132

jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :) 'rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem' Składniki (na 4 porcje): - pół opakowania makaronu do lasagne - 200g puree z dyni  (jak zrobić puree z dyni -  tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula

CookYourself
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 154

Lazania to pomysł na niedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników.  Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa(...)dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii.  Następnie przygotować sos beszamelowy, tzn. w małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i całość ze sobą połączyć. Masa od razu zgęstnieje. Gotować ją na małym ogniu ciągle mieszając

Ugotować
Domowy makaron. Czy to aż takie trudne? 101

najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie.  Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko  sól Przygotowanie:  Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy(...)ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne to nie zwijamy makaronu po prostu wałkujemy i kroimy w prostokąty. Ja robiłem makaron linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień w ciepłym miejscu

Kuchnia Łukasza
Lasagne z mięsem mielonym i trzema serami 169

Lasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na kwartał zupełnie wystarczy(...)przygotowaniu dość pracochłonna, w końcu trzeba przygotować dwa sosy i obgotować makaron. Na niektórych opakowaniach można spotkać informację, że można ten krok pominąć. Nigdy nie zaryzykowałam i zawsze płaty lasagne lekko obgotowuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Dodałam trzy sery: pecorino, fetę i mozzarellę. Czytaj więcej

bistro mama
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 677

lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula

Niezły Młynek
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 321

robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra(...)muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 156

Lasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam  tutaj  ale musiałam dostosować do  stanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie. składniki (dla 4 osób) masa szpinakowo - serowa 250 g świeżego  młodego  szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g serka ricotta 1 jajo(...)instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii. Lasagne w naczyniu polanym oliwą o wymiarach  układamy: warstwa sosu pomidorowego, płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat

Stare Gary
Lasagne mięsno warzywna 136

Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym. Sos mięsny : 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 średni bakłażan(...)łyżki mąki pszennej typ 500 4,5 szk mleka świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Dodatkowo : 350 g żółtego sera makaron lasagne Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni