kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:270/456)

Mięsne muffiny 147

pół paczki sera feta         sól pieprz ziołowy do smaku        folia aluminiowa     Wykonanie        Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za  duże kawałki, do mięsa(...)misce dodaje fetę pokruszoną oraz  dwa jajka ,wszystko  razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni. Formę przykrywam folią aluminiowa na 15 do 20 minut a następne 15 minut pieczę bez foli aluminiowej i gotowe ,podaje z ryżem bądź z lekką sałatką

Mój Smak
Mielony inaczej 101

znam kogoś, kto ma taki sprzęt - sympatyczna pani pracująca w sklepiku osiedlowym, która zmieli mi każdy rodzaj mięsiwa ;) Zmielone mięso połączyłem z podduszoną cebulą, z mieszanką przypraw do kurczaka (ta przywieziona z Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę(...)Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę wyciągnąłem z piekarnika po ok. 5 minutach podgrzewania. Rozciąć. Poskładać według uznania. Dodać pod pomidora ulubioną musztardę i ketchup. Zjeść soczystego mielonego inaczej

Right Behind The Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 193

dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw(...)odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Udka z kurczaka pieczone z warzywami 165

oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć) 4 łyżki sosu sojowego majeranek tymianek do oproszenia 3 marchewki 1/2 pora ( biała część) 1 duża cebula olej do obsmażenia WYKONANIE. Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny. Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy. Pora i cebulę(...)Marchewkę strugamy na cienkie paski. Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami.  Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z piersi kurczaka z suszonymi morelami. 273

sobie taką czasem przygotowywała :) Składniki: ( na 1 roladkę) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ok.10sztuk suszonych moreli, sól, pieprz ( można dać inne ulubione przyprawy do drobiu), Przygotowanie:   Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Rozciąć na pół, ale nie do końca i rozłożyć. Lekko rozbić.   Posolić i popieprzyć. Morele przeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze(...)pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika by się zarumieniła ( ja tego już nie zrobiłam by mięso nie było

W kuchni u Moniki
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 346

biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny(...)wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki z mięsem 149

tylko smak, ale zapewnia też klarowność.    Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.   Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę(...)wycinamy krążki.   Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki.   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15-20 minut.   Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek

Maminek kulinarny
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1392

godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć(...)gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze

Mania Gotowania
Udka miodowo-musztardowe 349

Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycją obiadową. Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad

Pyry na Gaz
Udka w miodowo musztardowej marynacie 111

takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu ▪ 5 łyżek musztardy (ja dałam sarepską) ▪ 3 łyżki oleju ▪ +rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką Przygotowanie: 1. Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Umyte(...)osuszone mięso obtaczamy w marynacie w większej misce. 3. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc lub tego samego dnia, chociaż 3 godziny przed pieczeniem. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 5. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa lub naczynia i przykrywamy pokrywką, zostawiając nadmiar marynaty w misce, jeśli uznasz, że wyszło jej dużo. 6. Pieczemy 45 minut

Zdrowie i pysznie na talerzu
Udka w miodowo musztardowej marynacie 112

takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu ▪ 5 łyżek musztardy (ja dałam sarepską) ▪ 3 łyżki oleju ▪ +rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką Przygotowanie: 1. Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Umyte(...)osuszone mięso obtaczamy w marynacie w większej misce. 3. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc lub tego samego dnia, chociaż 3 godziny przed pieczeniem. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 5. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa lub naczynia i przykrywamy pokrywką, zostawiając nadmiar marynaty w misce, jeśli uznasz, że wyszło jej dużo. 6. Pieczemy 45 minut

zdrowo i aktywnie
szaszłyki drobiowe z piekarnika... 126

szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka koperek 1 pęczek Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny(...)pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki. Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty. Piekarnik nagrzany na 220C opcja grill góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, szaszłyki obrócić dołem do góry i jeszcze piec około 10 minut na termoobiegu w 160C

W Mojej Kuchni Lubię
Prosty ryż z dynią i kurczakiem 122

spokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki(...)curry, ostrej papryki oraz odrobina pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku narka pietruszki do posypania Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piec około 20 minut, a następnie rozgnieść widelcem. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić i odstawić na minimum 30 min. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę

Kraina Miodem Płynąca
pyszny pasztet domowy drobiowy do smarowania... 167

opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia. Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić(...)form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno

W Mojej Kuchni Lubię
Muszle z pesto i kurczakiem 217

miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby mąka się nie zrumieniła. Patelnie zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając montewką(...)zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję na końcu pesto i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam na nim muszle. Posypuję pokrojonym chili. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję muszle pokrojoną mozzarellą

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania