kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:268/456)

Karkówka w oleju na grilla 284

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone warzywa z czarnuszką 260

doskonały pomysł. Wyszło wyśmienicie, ale ja, jak może wiecie, uwielbiam pieczone warzywa:)) I nawet tej czarnuszki mogłoby nie być, a i tak by było smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku(...)mieszamy. Następnie dokładamy warzywa oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Mieszamy całość, tak by warzywa połączyły się z oliwą i przyprawami. Na sam koniec warzywa posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż warzywa zmiękną) Źródło

Smaki Na Talerzu
Karkówka z fasolką i puree 147

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowanie – porady 238

zasadniczo wykorzystaniem tradycyjnych grilli ogrodowych i grillowaniem na świeżym powietrzu. Oczywiście wiele z tych porad ma zastosowanie również do grilli elektrycznych, w tym używanych w domu, a nawet piekarników z funkcją grilla. Jakkolwiek nie aspirujemy do roli autorytatywnego i niepodważalnego poradnika dla grillowiczów, to jednak prezentujemy nasze długoletnie i sprawdzone w różnych warunkach doświadczenia. Oczywiście to tylko pewne wytyczne(...)składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed

Kulinarna Pokusa
Gyros zapiekany w cieście francuskim 93

dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.  4. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wszerz na trzy części. Na połowę każdego kawałka nałożyć po 1/3 podsmażonego kurczaka z warzywami i 1/3 szpinaku. Drugą połowę ciasta naciąć w trzech miejscach (tak jak na zdjęciu poniżej). Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, posmarować nim brzegi ciasta. Ponacinane części ciasta nałożyć(...)część z farszem. Brzegi dokładnie skleić, przyduszając widelcem. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. 5. Gotowe zapiekanki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15-20 minut.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Udźce kurczaka marynowane w maślance w chrupiącej panierce 328

płatków kukurydzianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól olej (do pieczenia) Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne kawałki, następnie dodajemy do nich mąkę oraz przyprawy. Mięso wyciągamy z marynaty i kładziemy(...)chwilę na kratce lub na talerzu aby trochę obciekło. Każdy kawałek dokładnie panierujemy a następnie układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy przez kolejne 30 minut (lub do momentu aż panierka będzie złocista

Qchnia po prostu
Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem 120

smakowania light (np. Turek Lekki naturalny) 5 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku. sól świeżo mielony czarny pieprz Ząbki czosnku (bez obierania) układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.* Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Każdy ząbek wyciskamy z łupinki. Dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy(...)szczypiorkiem. Pastę z pieczonym czosnkiem podajemy z pieczywem, jako dip do warzyw lub sos do dań mięsnych i warzywnych. *Czosnek można upiec przy okazji z inną potrawą, np. z kurczakiem lub warzywami.  Warto wiedzieć, że czosnek to samo zdrowie. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczyć infekcje i obniżyć ciśnienie krwi. Posiada właściwości odmładzające

My Chcemy Jeść
Chlebek pita 174

sabih, w którym się zakochacie. Pokażę wam, jak zrobić gyros i kebab wołowy w domowych warunkach. Możliwości dla pity jest dużo. Osobiście uwielbiam ciepłą pitę z sałatą, grillowanym kurczakiem i smażonym w ostrych przyprawach bakłażanem. Kocham szakszukę z pachnących słońcem pomidorów, wyjadaną z patelni za pomocą pity. Zrobienie pity jest proste. Jak wszystko co ma gluten, pita wymaga trochę czasu(...)cierpliwości, ale nie potrzeba laboratorium, żeby zajadać się mięciutkim chlebkiem. Moja pita jest robiona na patelni, ale jest też szkoła, która mówi, że można ją robić w piekarniku. Osobiście uważam, że większą mam kontrolę, obracając pitę na patelni. Patrzenie jak pita puchnie, modlenie się o to, żeby zaczęła rosnąć, jest dla mnie mega frajdą. Dla Najcierpliwszego też, co mogliście zobaczyć

ladykitchen
Kasza z grzybami 103

mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie(...)pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”) , które przyrządza się z całego kurczaka (na pozostałościach gotowałam wywar drobiowy, który był dodatkiem właśnie do zupy pieczarkowej i kaszy z grzybami). The post Kasza z grzybami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 206

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
udka z majonezem 97

składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu przyprawa do kurczaka bułka tarta ok. 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypujemy przyprawy, mieszamy, nacieramy nimi udka a następnie wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy udka. Majonez mieszamy z keczupem a następnie smarujemy(...)udka. Wierzch posypujemy bułką tartą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Domowy Smak Jedzenia
Wraps z klopsikami czyli obiad na dwa dni 141

makaronem , a dzisiaj wraps. Wy też gotujecie obiad na dwa dni, czy codziennie? Wraps z klopsikami Składniki: na 4 porcje 4 naan chlebki lub pita 20 klopsików z kurczaka, tutaj przepis ½ kg ziemniaków 250 g szparagów 4 małe pomidory kiściowe 2 łyżki oliwy sól i tymianek do smaku Tzatziki 250 ml greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek sól(...)smaku Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem i solą w żaroodpornym naczyniu. Obok ułóż pomidory. Jeśli duże to przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i piecz ziemniaki przez 40 minut. Na 10 Minut przez końcem pieczenia połóż na wierzchu szparagi skropione oliwą i posolone. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij

codojedzenia
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pierzynką 139

bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew(...)tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.  Mięso posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C. Podajemy na przykład z pure ziemniaczanym. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Klasyczny grecki gyros 195

keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę(...)keczup i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje.  Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt

Moje Kuchenne Rewelacje
Bagietka nadziewana kurczakiem i mozarellą 498

oliwek sól 1 ząbek czosnku wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy w paski i panierujemy. Następnie usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Bagietkę przekroić na 3 części. Za pomocą noża wydrążyć środek. Kurczaka (w zależności od grubości pasków, używamy tyle, ile wejdzie do środka bułki) owinąć mozarella i włożyć do środka bułki Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, starty(...)parmezan, sól oraz pietruszkę i wszystko wymieszać. 3 kawałki bagietki pokroić na węższe kawałki, tj. ok. 3 cm. Bagietkę przełożyć na folię i położyć na blaszce do pieczenia w piekarniku. Posmarować całą bułkę oliwą z oliwek i zawinąć folię. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania