kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:269/456)

Gyros zapiekany w cieście francuskim 88

dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.  4. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wszerz na trzy części. Na połowę każdego kawałka nałożyć po 1/3 podsmażonego kurczaka z warzywami i 1/3 szpinaku. Drugą połowę ciasta naciąć w trzech miejscach (tak jak na zdjęciu poniżej). Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, posmarować nim brzegi ciasta. Ponacinane części ciasta nałożyć(...)część z farszem. Brzegi dokładnie skleić, przyduszając widelcem. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. 5. Gotowe zapiekanki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15-20 minut.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Udźce kurczaka marynowane w maślance w chrupiącej panierce 320

płatków kukurydzianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól olej (do pieczenia) Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne kawałki, następnie dodajemy do nich mąkę oraz przyprawy. Mięso wyciągamy z marynaty i kładziemy(...)chwilę na kratce lub na talerzu aby trochę obciekło. Każdy kawałek dokładnie panierujemy a następnie układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy przez kolejne 30 minut (lub do momentu aż panierka będzie złocista

Qchnia po prostu
Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem 117

smakowania light (np. Turek Lekki naturalny) 5 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku. sól świeżo mielony czarny pieprz Ząbki czosnku (bez obierania) układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.* Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Każdy ząbek wyciskamy z łupinki. Dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy(...)szczypiorkiem. Pastę z pieczonym czosnkiem podajemy z pieczywem, jako dip do warzyw lub sos do dań mięsnych i warzywnych. *Czosnek można upiec przy okazji z inną potrawą, np. z kurczakiem lub warzywami.  Warto wiedzieć, że czosnek to samo zdrowie. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczyć infekcje i obniżyć ciśnienie krwi. Posiada właściwości odmładzające

My Chcemy Jeść
Chlebek pita 158

sabih, w którym się zakochacie. Pokażę wam, jak zrobić gyros i kebab wołowy w domowych warunkach. Możliwości dla pity jest dużo. Osobiście uwielbiam ciepłą pitę z sałatą, grillowanym kurczakiem i smażonym w ostrych przyprawach bakłażanem. Kocham szakszukę z pachnących słońcem pomidorów, wyjadaną z patelni za pomocą pity. Zrobienie pity jest proste. Jak wszystko co ma gluten, pita wymaga trochę czasu(...)cierpliwości, ale nie potrzeba laboratorium, żeby zajadać się mięciutkim chlebkiem. Moja pita jest robiona na patelni, ale jest też szkoła, która mówi, że można ją robić w piekarniku. Osobiście uważam, że większą mam kontrolę, obracając pitę na patelni. Patrzenie jak pita puchnie, modlenie się o to, żeby zaczęła rosnąć, jest dla mnie mega frajdą. Dla Najcierpliwszego też, co mogliście zobaczyć

ladykitchen
Kasza z grzybami 94

mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie(...)pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”) , które przyrządza się z całego kurczaka (na pozostałościach gotowałam wywar drobiowy, który był dodatkiem właśnie do zupy pieczarkowej i kaszy z grzybami). The post Kasza z grzybami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 195

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
udka z majonezem 94

składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu przyprawa do kurczaka bułka tarta ok. 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypujemy przyprawy, mieszamy, nacieramy nimi udka a następnie wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy udka. Majonez mieszamy z keczupem a następnie smarujemy(...)udka. Wierzch posypujemy bułką tartą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie, usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Domowy Smak Jedzenia
Wraps z klopsikami czyli obiad na dwa dni 133

makaronem , a dzisiaj wraps. Wy też gotujecie obiad na dwa dni, czy codziennie? Wraps z klopsikami Składniki: na 4 porcje 4 naan chlebki lub pita 20 klopsików z kurczaka, tutaj przepis ½ kg ziemniaków 250 g szparagów 4 małe pomidory kiściowe 2 łyżki oliwy sól i tymianek do smaku Tzatziki 250 ml greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek sól(...)smaku Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem i solą w żaroodpornym naczyniu. Obok ułóż pomidory. Jeśli duże to przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i piecz ziemniaki przez 40 minut. Na 10 Minut przez końcem pieczenia połóż na wierzchu szparagi skropione oliwą i posolone. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij

codojedzenia
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pierzynką 134

bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle! Konkurencja może się schować w głęboką dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew(...)tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.  Mięso posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C. Podajemy na przykład z pure ziemniaczanym. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Klasyczny grecki gyros 184

keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę(...)keczup i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje.  Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt

Moje Kuchenne Rewelacje
Bagietka nadziewana kurczakiem i mozarellą 491

oliwek sól 1 ząbek czosnku wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy w paski i panierujemy. Następnie usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Bagietkę przekroić na 3 części. Za pomocą noża wydrążyć środek. Kurczaka (w zależności od grubości pasków, używamy tyle, ile wejdzie do środka bułki) owinąć mozarella i włożyć do środka bułki Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, starty(...)parmezan, sól oraz pietruszkę i wszystko wymieszać. 3 kawałki bagietki pokroić na węższe kawałki, tj. ok. 3 cm. Bagietkę przełożyć na folię i położyć na blaszce do pieczenia w piekarniku. Posmarować całą bułkę oliwą z oliwek i zawinąć folię. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Ania i Marcin gotują
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 188

piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka umyłam.  W każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami  i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam  roladki(...)oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby się zrumieniły. Smacznego

potrawyregionalne
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 136

czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki(...)ricotty 1 cebula dymka sól i pieprz 2 łyżki oleju do gotowania ewentualnie masło, jeśli mamy ochotę podać pierogi smażone na patelni, świeża dymka do dekoracji Paprykę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Drobno siekamy. Mięso mielone, posiekaną paprykę, ricottę i drobno pokrojoną dymkę dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mango Papaja
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 190

Mój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :)  Do tego ziemniaczki i surówka :) Składniki na 4 porcje:4 piersi z kurczaka4 płaty suszonych pomidorów z

Bon Appetit Małgorzaty
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 180

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 110

wymaga o tyle więcej pracy, że do kalafiora i brokuła trzeba dodać szpinak i mielone migdały. I zmiksować. Pozostałe trzy dania też są mega proste. W czasie kiedy w piekarniku pękły się warzywa ugotowaliśmy: makaron, makaron ryżowy, komosę i soczewicę. Z całej czwórki najwiecej czasu na ugotowanie potrzebuje soczewica – kwadrans (użyliśmy pełnej soczewicy, łupana byłaby gotowa w 7 minut(...)prostym dresingiem Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy

Niedzielny kucharz
Klopsiki z piekarnika 255

targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy w kostkę i lekko podsmażamy(...)wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut

Przysmaki Karolki
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 111

którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   ,  z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege , z maja -  przepisy do lunchboxa .  Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej(...)razem przygotowałam je trochę inaczej. W magazynie BBC Good Food znalazłam pomysł na to, aby brokuła zamiast ugotować (ja to robię w jednym garnku z makaronem), upiec w piekarniku. I to był strzał w dziesiątkę, bo taki upieczony, lekko brązowy brokuł jest przepyszny - koniecznie spróbujcie! Danie zrobicie naprawdę w kilka chwil, bo pesto macie już gotowe z dnia poprzedniego. Wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa
FIT boczniaki z piekarnika 106

przepis jest banalny w wykonaniu. SKŁADNIKI: 250g boczniaków  1/2 kubka płatków owsianych 1/3 kubka pestek dyni 2 jajka przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) WYKONANIE: Boczniaki delikatnie płuczemy wodą,  rozdzielamy je na pojedyncze grzybki, odkładamy na ręcznik kuchenny i pruszymy solą  Przygotowujemy panierkę: blendujemy płatki owsiane razem z pestkami dyni ( staramy się(...)pyłek!). Wystarczy 10-20s blendowania. Po czym mieszamy ją z przyprawami. Jajka ubijamy w miseczce Przygotowujemy naczynie do pieczenia- rozsmarowujemy na dnie odrobinę oleju oraz nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem Każdego grzybka dokładnie maczamy w jajku, następnie w naszej panierce po czym odkładamy do naczynia żaroodpornego  Gdy nasze boczniaki są gotowe, wkładamy je do piekarnika

healthy dreams
Lekkie pulpety drobiowe z brokułem 89

minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy(...)Podajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa

Czarnawisienka
Pieczone placki ziemniaczane 347

smażonych placków ziemniaczanych . Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym , Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym . Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym . Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest smaczniejsza, szczególnie, kiedy(...)podane są z powyższymi daniami mięsnym lub z dodatkiem jogurtu naturalnego. Zobacz też: Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Pieczone ziemniaki Hasselback Przepis na pieczone placki ziemniaczane Drukuj przepis Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut Składniki 600 g obranych ziemniaków mała cebulka ząbek czosnku jajko 1/3 szklanki mąki łyżeczka

Kuchnia Bazylii
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kurczakiem i oliwkami 140

Kaszę kuskus wsypać do miski i dodać 1/2 łyżeczki vegety. Zalać ją wrzątkiem około 1,5 cm ponad kaszę, przykryć i odstawić na parę minut do napęcznienia. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Oliwki pokroić w plasterki a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przyprawić(...)smaku. Papryki umyć, odciąć górną część warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę

My simple kitchen
PASZTET DROBIOWY W BOCZKU 165

wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso  przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i owocami (bezglutenowa) 183

lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony w kostkę. 10. Rodzynki sparzamy i dodajemy do zapiekanki, mieszamy. 11. Teraz czas na sos. Do szklanki wlewamy(...)śmietanki 30%, dodajemy do niej odrobinę soli, ok. 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego, szczyptę pieprzu i mieszamy. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 13. Pieczemy zapiekankę bez przykrycia około 25 minut. Można też pod przykryciem, ale wtedy będzie bardziej ugotowana jak zapieczona. Ja lubię gdy się z wierzchu spieka

Kawa z mlekiem
Chickenrollki 164

boczku wędzonego parzonego cukinia  sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję na mniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam do misy przyprawiam własną przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której(...)wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw.  To danie można również przygotować w piekarniku

Mechanik w kuchni
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 144

pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów(...)też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest

Ugotowane pozamiatane
Mięsne muffiny 141

pół paczki sera feta         sól pieprz ziołowy do smaku        folia aluminiowa     Wykonanie        Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za  duże kawałki, do mięsa(...)misce dodaje fetę pokruszoną oraz  dwa jajka ,wszystko  razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni. Formę przykrywam folią aluminiowa na 15 do 20 minut a następne 15 minut pieczę bez foli aluminiowej i gotowe ,podaje z ryżem bądź z lekką sałatką

Mój Smak
Mielony inaczej 96

znam kogoś, kto ma taki sprzęt - sympatyczna pani pracująca w sklepiku osiedlowym, która zmieli mi każdy rodzaj mięsiwa ;) Zmielone mięso połączyłem z podduszoną cebulą, z mieszanką przypraw do kurczaka (ta przywieziona z Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę(...)Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę wyciągnąłem z piekarnika po ok. 5 minutach podgrzewania. Rozciąć. Poskładać według uznania. Dodać pod pomidora ulubioną musztardę i ketchup. Zjeść soczystego mielonego inaczej

Right Behind The Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 189

dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw(...)odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Udka z kurczaka pieczone z warzywami 160

oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć) 4 łyżki sosu sojowego majeranek tymianek do oproszenia 3 marchewki 1/2 pora ( biała część) 1 duża cebula olej do obsmażenia WYKONANIE. Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny. Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy. Pora i cebulę(...)Marchewkę strugamy na cienkie paski. Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami.  Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z piersi kurczaka z suszonymi morelami. 261

sobie taką czasem przygotowywała :) Składniki: ( na 1 roladkę) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ok.10sztuk suszonych moreli, sól, pieprz ( można dać inne ulubione przyprawy do drobiu), Przygotowanie:   Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Rozciąć na pół, ale nie do końca i rozłożyć. Lekko rozbić.   Posolić i popieprzyć. Morele przeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze(...)pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika by się zarumieniła ( ja tego już nie zrobiłam by mięso nie było

W kuchni u Moniki
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 340

biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny(...)wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki z mięsem 144

tylko smak, ale zapewnia też klarowność.    Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.   Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę(...)wycinamy krążki.   Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki.   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna 15-20 minut.   Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek

Maminek kulinarny