Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą(...)octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki
Bea(u)ty kitchenSmarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając kurczaka. Posypujemy przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą trochę soku może się okazać że tortilli nie da się zjeść(...)wyciekające z niej płyny. Tortillę zawijamy pomagając sobie w tym celu podłożoną pod nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne warzywa. *Na podanym zdjęciu jest trochę za dużo składników i musiałem wyjeść trochę pomidora żeby dało się ją zamknąć
Tanie przepisy studenckieduża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz jajka+bułka tarta do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pobroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do kurczaka. 2.Pieczarki pokroić i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki(...)zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika na ok. 20 min. do piekarnika nagrzanego
A Ty Smakuj Mnieziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem ziół i czosnku. 3. Obieramy ziemniaki(...)ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego zagotowania wody. Nastepnie odcedzamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Doprawiamy ostrą papryką lub ziołami prowansalskimi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min. 4. Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w mące, jajku i w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Kuchnia Pełna Pasjigodzin.Krok 2FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.Krok 3Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.Na te piersi(...)wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóryKrok 4Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku
Kuchnia Danusistwierdzić)Zmodernizowana wersja przepisu :) Składniki:200 g piersi z kurczaka40 g bułki tartej (ok. 8 płaskich łyżek)(proponowane dodatki: 30 g kaszy gryczanej - suchej)Przygotowanie:1. Pierś z kurczaka dobrze zbić, żeby kawałki były cienkie i pokroić aby nie były za wielkie.2. Kawałki piersi obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego.3. Pieczemy(...)przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg)4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka wody na dnie.5. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.6. Kotlety wyjmujemy, obtaczamy jeszcze raz w bułce (powinno nam jej jeszcze dużo zostać) i przekładamy na patelnie i solimy według uznania.7. Zalewamy wodą, sporawo
Malowane smakiemjaja 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 30 g mąki kokosowej 30 g lnu złotego zmielonego 15 g łupin babki jajowatej zmielonych 6 łyżek wrzątku Sposób przygotowania Nadzienie Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę aż do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić. Dodać pomidory suszone(...)jaja i wyrobić ciasto. Powinno dawać się formować. Rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąkę kokosową. Wycinać okrągłe kształty używając szklanki. Ciasto nadziewać farszem tworząc pierożki/ empanady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 - 20 minut aż się zezłocą (po połowie czasu pieczenia przełożyć na drugą stronę). Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza
Modern Cave Girlkrojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka – wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż(...)łódeczki, w którym zmieści się mięsno – warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki
Zasmakuj KuchniJager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą(...)wymieszać je z przygotowanym wcześniej farszem na pasztet. Tak przygotowane mięso przełożyć do foremek aluminiowych (wyszły mi 2 po 500 ml). Na wierzchu posypać przyprawą Jager. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec pasztet około 40 minut. Pasztet najlepiej rozkrajał się będzie po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce
Zrób to smacznieczosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą(...)frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć
Agusiowe smakołykiROKU Szybkie dania z kurczakiem: Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros(...)wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami
Słodkie okruszkiolej 4 łyżki cebula 2 szt. METODA: Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią(...)godzin. Przed pieczeniem przygotować naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je folią aluminiową. Włożyć mięso i także przykryć dobrze mięso, świecącą stroną folii do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 min. Następnie podudzie odkryć z folii i piec 10 min. w 200 stopniach, aby wierzch lekko zarumienił się
Kuchnia Paulettesmięsa z kurczaka.Słoninę kroimy w grubą kostkę,wrzucamy na gorącą patelnię i na małym ogniu topimy,dodajemy do niej cebulę w plastrach,dusimy.Dokładamy mięso z kurczaka,Smażymy podlewając odrobiną wody.Przyprawiamy przyprawą uniwersalna.Mieszamy.Po 20-30 min.studzimy.Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy sitko o średniej średnicy i mielimy mięso z patelni wraz z wątróbkę.Dodajemy(...)tartą.Mieszamy dokładnie.Dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę,odciskamy,mieszamy z masą mięsną.Farsz wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy(ja użyłam silikonowej)Wierzch zakrywamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik na 180st. i pieczemy ok.50 min. nie odkrywając pasztetu.Studzimy. Pasztet możemy mrozić w zamrażarce.Gdy chcemy go spożyć-odmrażamy go w temp.pokojowej i gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikrojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka - wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż(...)powstały łódeczki, w którym zmieści się mięsno - warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki
Zasmakuj Kuchni