kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:279/456)

Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 284

oliwy. Panierka powinna być g ę sta i kremowa. Nuggets z kurczaka Przygotowania nuggets rozpoczynamy od pokrojenia filetów z piersi kurczaka na kawałki.  Do blendera wrzucamy kawałki kurczaka, bułkę tart ą , łyżkę musztardy oraz obrany ząbek czosnku i cebul ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy(...)kremowej panierce a na końcu w bu ł ce tartej.  Nuggets wykładamy na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą  olejem . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Buon appetito! Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Przepisy na zapiekanki z makaronem 265

mamy dostęp do mikrofalówki, gdyż najlepiej smakują na ciepło. Potrawa nie jest skomplikowana do przygotowania, wystarczy ugotować makaron al dente, wrzucić do niego dodatki i całość zapiec w piekarniku. Nawet osobom rzadko zaglądającym do kuchni, nie powinno sprawić to najmniejszego problemu. Taki posiłek też jest tani w przygotowaniu, a potrafi zaspokoić głód nawet dużej rodziny. Można wykorzystać różne rodzaje makaronu(...)przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem pasują zarówno mięsa, ryby i warzywa. Całość można zalać sosem pomidorowym czy śmietanowym i posypać żółtym serem. Osobiście uwielbiam zapiekanki zarówno z kurczakiem czy mięsem mielonym, jak i w wersji wegetariańskiej z pieczarkami lub brokułem. Poniżej prezentuję sprawdzone przepisy na wyśmienite, aromatyczne zapiekanki z makaronem, które na pewno Ci zasmakują! [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z piersi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 202

Składniki: Roladki: - 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka - 2 korniszony - pół papryki - 6 plastrów żółtego sera - przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, tymianek Sos słodko-kwaśny: - 6-7 pomidorów - pół cukinii - nie duża papryka - przyprawy: sól, cukier, zioła prowansalskie, czosnek, słodka i ostra papryka. Przygotowanie: Roladki. Filety przekroić na pól i rozbić. Doprawić solą, paprykami i tymiankiem. Na fileta położyć(...)plaster sera, korniszona i paprykę pokrojone w słupki. Roladki zwinąć i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180st. Sos. Pomidory sparzyć, obrać. Warzywa pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Odparować i zmiksować. Doprawić do smaku. Roladki przełożyć do sosu i dusić 15-20 minut. Podać z ryżem

Kulinarne blogowanie
Musztardowy filet w serowej panierce 169

przypraw i musztarda aby stworzyć smaczny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Musztarda sarepska 150 g żółtego sera 1 jajko Filet z kurczaka kroimy na cienkie płaty. Każdy płat (z obu stron) przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką. Z jednej strony mięso smarujemy musztardą sarepską. Każdy kotlet maczamy w rozmąconym(...)Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ser. Możemy go mocno docisnąć do kotleta. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku  przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
Filet z brokułami w cieście francuskim 147

płat ciasta francuskiego   Sos czosnkowy (opcjonalnie): 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, solimy, pieprzymy. Smażymy aż filet będzie zupełnie biały – w środku też. W osolonej wodzie gotujemy różyczki brokuła. Na durszlak wykładamy brokuł, dodajemy usmażony filet. Czekamy chwilę aż spłynie woda(...)rozkładamy, przekrawamy na pół. Układamy na każdej z połówek rządek fileta i brokułów, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi kroimy na takie paseczki (frędzelki). Zakładamy brzegi jak warkoczyk. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Artykuł Filet z brokułami w cieście francuskim pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pierś pieczona w marynacie ziołowej 192

Kolejny pomysł na piersi :) aromatyczna, soczysta i pyszna! SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią(...)piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej jeszcze dłużej :) Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 30min

Mamuśka wraca do formy
Zapiekanka makaronowa – Gyros 184

miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę(...)przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut. By Małgorzata Hert Adapted from Zjem to! Adapted from Zjem to! Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Kurczak- prosty przepis. 165

Przygotowanie, to tylko 5 min. i potem robi się sam. Kurczak 1,6 kg, 10 ząb. czosnku, 4-5 cebul, sól, pieprz, papryka i jakieś zioło, 1/2 szkl. oleju. Kurczaka solidnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy po kolei solą, czosnkiem- 5 ząbków wkładamy do środka- a pozostałe wyciskamy i nacieramy na wierzchu,  potem(...)dolewamy olej.  Pieczemy 90-100 min. / 200 st. C,  funkcja góra/dół. Ostatnie 10 min. pieczemy bez pokrywki. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze 10-15 min. w piekarniku żeby wszystko się "uspokoiło". Potem serwujemy, np. z makaronem, wówczas miksujemy tłuszcz  i cebulę z pieczenia, na sos. Smacznego

chleba naszego
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami 192

Składniki: 4 udka z kurczaka 1 cebula 20 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki farszu pieczarkowego Ole sól, pieprz 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy kości. Następnie zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószamy pieprzem i odkładamy do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę, wsypujemy pokrojone pieczarki(...)smaku solą, pieprzem, ostudzamy. Na przygotowane mięso nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy, spinamy wykałaczkami, wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy olejem, spinamy rękaw układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i dopiekamy. Zadośćuczynienie to rekompensata za szkodę niemajątkową. Kancelaria

Podróż w kulinaria
Pierogi pieczone z farszem z kurczaka, pomidorów i żółtego sera 168

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Usmażoną cebule odsuwamy na bok, a na środek wrzucamy posiekaną papryczkę bez pestek. Po chwili odsuwamy ją również na bok, a na środek wrzucamy kurczaka. Smażymy na złoty kolor, dorzucamy pomidory i mieszamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki(...)farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Na ostatnie 5 minut przełączamy piekarnik na termoobieg. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego

Kolizje Smaków
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 167

świeży pomidor  majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści  sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję(...)spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę

Kuchnia Viki
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 172

nogi kurczaka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować ok.1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę. • Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą. • Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać(...)wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Schab podwójnie grzybowy 222

Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym(...)zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami. 150

mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści. Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez(...)rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku Polentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Domowe pity 144

szklanki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 0.5szklanki wody przegotowanej letniej 0.5 szklanki letniego mleka 2 jajka sezam Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek Sposób przygotowania: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy na rumiany kolor (ok. 15-20 minut) Gotowy krążek dzielimy na 4 części , a każdą wzdłuż tworząc kieszonki pod dodatki

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 177

rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby d oprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła , lekko przyrumienić plastry pieczarek. Cukinie umyć, przekroić(...)arszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką

Czerwień i błękit
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 189

ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być(...)zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki drobiowe ze szpinakiem 203

przyprawić solą/pieprzem. W międzyczasie ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Do gotującego się szpinaku dodać posiekany czosnek i gotować, aż woda się zredukuje. 3. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie rozsmarować na nich przestudzony szpinak (najlepiej nakładać nie za dużo szpinaku, aby podczas zwijania nie wypłynął) i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piersi(...)bądź bardzo mocno zawinąć, aby piersi nie straciły pożądanego kształtu). 4. Do naczynia żaroodpornego włożyć przygotowane roladki, zalać odrobiną wody, przykryć je i piec w piekarniku (około 30 minut w 180C

Ugotować
Ciabatta z pomidorami i mięsem 262

niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki ok 1 godz. 2. Przygotowujemy mięso do kanapki. Smażymy pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w mące, rozbełtanym jajku z przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego mięsa(...)Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno rukolę, mięso, ser oraz pomidory.  5. Podrzewamy, do czasu kiedy ser się rozpuści a mięso będzie ciepłe. Możemy to zrobić w piekarniku lub też mikrofalówce

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w ogórku 548

 Składniki :4 filety piersi z kurczaka2 ogórki szklarniowe0,5l śmietany1/2szkl. mąkiczosnek granulowanysól, pieprz·   Przygotowanie ;Filety dokładnie myjemy, osuszamy,przecinamy,  delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy

Garnkowe fanaberie
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 324

dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili.  Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych(...)pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec

Moniki Smakołyki
Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 238

Kolejny mój wymysł żeby nie było nudno i można powiedzieć, że się opłaciło kombinować.Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki miodu łyżeczka chili w płatkach sok z połowy limonki oliwa z oliwek sól  pieprz Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili(...)płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy na udka część marynaty z każdej strony i układamy na w naczyniu. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę obracając udka co 10 minut i nakładając na nie resztę marynaty czyli w sumie pięć razy. Po tym czasie nasze udka są gotowe, miękkie

Mango Papaja
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 116

Włocha musi brzmieć strasznie. Gdyby jeszcze usłyszał, że kultowe danie stylizowane na risotto nie jest powoli z namaszczeniem duszone, a upieczone, dostałby zwału. Wierzcie jednak, że pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Przepis na bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy(...)wymagała specjalnie zachodu: kasza została wymieszana z mrożoną marchewką i groszkiem, co ją przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło

Niedzielny kucharz