kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:288/456)

Kurczak cytrynowy 161

Kurczak cytrynowy  Składniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku  i bazylii sok z cytryny sól i pieprz oliwa - 3 łyżki Przygotowanie : Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć(...)woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami. 183

zimnego soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz czarny pieprz ziołowy           Sposób przyrządzania:             Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać(...)spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nadziewane muszle 142

Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół kostki, można dodać więcej), solimy i pieprzymy. Farsz odstawiamy. Siekamy drobno cebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę(...)może być świeża) i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Dusimy około 5 min. Jeżeli pomidory były w całości to należy sos potraktować blenderem. Sosu nie przykrywamy pokrywką. Nastawiamy piekarnik na 180C. Do płaskiej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania wlewamy sos. Farszem nadziewamy muszle z makaronu po sam czubek. Ja muszli nie gotowałam przed nadziewaniem, ale kiedy układałam

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej. 1492

duża cebula liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca sól, pieprz, kminek 1 łyżka oleju  Przygotowanie: Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze(...)Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową. Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie.  Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił. Smacznego

Symfonia smakowa
Pasztet drobiowy 672

Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy(...)blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet jest miękki i kremowy, idealnie rozsmarowuje się na kanapkach i wspaniale

Zapiski Młodej Żony
Indyk w " lisiej skórze". 195

Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki(...)dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem. Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowe szaszłyki 164

cebulę przecinamy w "łódeczki".  Nabijamy na patyczki na przemian mięso i kolorowe warzywa.Szaszłyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki(...)zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę 180

gotowe ze sklepu , jak już znajdziecie taką pastę , to cena i jej skład Was powali , zdecydowanie lepiej zrobić własną . Szczególnie, że moje chłopaki uwielbiają marynowanego w niej kurczaka … Polecam , doskonały sposób na zutylizowanie nadwyżki cukinii z własnego ogródka składniki : 3 małe cukinie ( lub jedna duża ) 5 dużych czerwonych papryk grubościennych 5 główek czosnku 4 cebule 2 łyżeczki ostrej papryki(...)kawałki , tak samo postępujemy z papryką . Cebulę i czosnek również obieramy , kroimy . Wszystkie warzywa kładziemy na blaszkę do pieczenia ( lub na kilka blaszek ) Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 180 C do czasu aż mocno się przypieką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Studzimy , blendujemy na gładką pastę , dodajemy ostrą paprykę i sól do smaku . Umieszczamy w słoikach

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka w boczku i cukinii-szybki obiad 794

Pyszny obiad który przygotujesz w kilka chwil,do tego pięknie wygląda i elegancko będzie się prezentować na stole na co dzień i od święta -polecam Składniki: 3 piersi z kurczaka 20 dag boczku wędzonego surowego w plastrach mała cukinia 1 cebulka czerwona ok 10 suszonych pomidorów +2 łyżki oliwy od tych pomidorów sól,pieprz,łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: piersi ponacinać(...)pomidorów ,w miejsca nacięte powkładać pomidory i pół plasterka cebulki,cukinię obieraczką pokroić na cienkie plasterki i zawinąć mięso najpierw w plastry cukinii potem w plastry boczku.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 min. Podawać z ziemniaczkami ,frytkami lub ryżem Smacznego

Swojskie jedzonko
Pierś z ananasem i żurawiną 136

Składniki: -2 piersi z kurczaka -4 krążki ananasa w zalewie -4 łyżeczki żurawiny do mięs -4 plastry sera żółtego -olej do podsmażenia -sól, pieprz Piersi dzielimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i krótko obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Wykładamy na żaroodporny półmisek, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdą pierś układamy plaster ananasa. W plastrach sera(...)wycinamy dziurkę, najlepiej za pomocą kieliszka, układamy na plastry ananasa, a dziurkę wypełniamy żurawiną. Półmisek wstawiamy do nagrzanego (200°)  piekarnika na 10-15 minut. Podajemy z surówką z marchewki i jabłka, ryżem lub ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia
Słodko ostra posypka na grilla 142

kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem. Przepis pochodzi od Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Liczba porcji : Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj(...)blisko węgli, bo cukier w posypce łatwo może się spalić zamiast skarmelizować. Czas grillowania – po 5 minut z każdej strony. Mięso a la grill z piekarnika Mięso w tej posypce możesz też upiec w piekarniku. Nagrzej go do 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę lub ruszt posmarowane olejem i nagrzewaj przez pół godziny. Wyłóż mięso na rozgrzaną powierzchnię. Piecz

Niedzielny kucharz
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 137

małym ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu oliwę i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy  sofrito  i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oliwy jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy(...)momentu nie wolno mieszać paelii !  Ważne jest też, aby źródło ciepła było równomiernie rozłożone. Jeśli Wasze palniki są małe, paellę można przygotować  w piekarniku, przykrywając ją uprzednio folia aluminiową. Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki, przykrywamy. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna babka z jajko niespodzianką otulona boczusiem 136

Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą(...)masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć ugotowane jajka, przykryć pozostałą masą mięsną, a końcówki plastrów boczku złożyć na wierzchu babki. 3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut. Espumisan  Max  – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 405

pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 147

łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze(...)blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania