małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina) 1 łyżka bazylii, posiekane 1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut
karmelowyświeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren kapary, 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej, 4 szt. physalis, świeży tymianek, olej rzepakowy, pieprz kolorowy do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem(...)Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię , trzeba ją natłuścić olejem. Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy
Moniki Smakołykipiersi z kurczakamała głowka brokuł100 gr miniaturowych pieczarek200 ml bulionu kurczakowego2 łyżki mąki50 gr masła300 ml śmietanysól , pieprz. paprika Wykonanie:Rozpuszczamy w rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy ok 5-7 min. Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku.Gotowe(...)Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy do miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na około 20-30 min. I gotowe.Smacznego
Smaki EdytyKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuKukurydza 1/2 puszki Ser żółty 150 g Majonez 4 łyżki Jogurt naturalny 2 łyżki Czosnek 2 ząbki Przyprawa gyros 2 łyżki Sól Pieprz Olej 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać(...)Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego. Na frytki wyłożyć mięso. Całość posypać żółtym serem. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika polać połową przygotowanego sosu czosnkowego, wyłożyć warzywa i polać pozostałym sosem. Przed podaniem posypać solą oraz pieprzem. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodywiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut(...)nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. 2 Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, po czym każdy rogalik posypujemy cukrem. 3 Pieczemy 13-15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 200 stopniach. Artykuł Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliipatelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz oregano i chwilę ze sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodawać(...)naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem pomidorowym (2-3 łyżkami) . Następnie przełożyć połowę farszu, polać połową pozostałego sosu pomidorowego i posypać połową startego sera. Czynność powtórzyć. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec bez przykrycia około 25 minut Etapy przygotowywania zapiekanki Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćniego kajzerki do napęcznienia. W tym czasie na reszcie masła zrumienić przez 5 minut wątróbki. Dołożyć śliwki i grzyby* i całość dusić przez 2 minuty. Wystudzić. Nogi z kurczaka obrać z kości, zachować również skórę. Mięsko, skóry i wątróbki zmielić z grzybami i śliwkami oraz resztą warzyw z wywaru (z wyjątkiem cebuli i listków laurowych); zmielić także kulki ziela angielskiego(...)gałką muszkatołową i cynamonem do smaku. Masa powinna być lekko wilgotna - w razie potrzeby dolać wywaru z gotowania. Formę na pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut. Wystudzić. Kroić następnego dnia. *jeśli chcemy, aby w naszym pasztecie widoczne były kawałki grzybów i śliwek, to na tym etapie należy
My simple kitchenwymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła prowansalskie curry słodka papryka papryka chili 2 większe ząbki czosnku oliwa z oliwek Polędwiczki gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Ziemniaki(...)Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki i pieczarki przerzucić do miski. Dodać drobno pokrojony czosnek i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Wlać trzy łyżki oliwy i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. W tym czasie do polędwiczek dodać 2 łyżki oliwy i doprawić (wszystkie przyprawy podane w składnikach, ilość według uznania). Kiedy widać, że ziemniaki są już prawie gotowe
Karola gotujegotować 5-7 minut mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką. W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę(...)cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie
w mojej kuchnisztukę mięsa. Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka, dziś to będzie szybsza wersja czyli kopczyk na wierzchu. 4 gotowe kotlety z piersi kurczaka 30 dkg pieczarek 0,5 szklanki posiekanej natki łyżka masła łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku kawałek żółtego sera Pieczarki kroimy w paski(...)się wszystko równo rozłożyło. Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera. Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić, że to zielone bogactwo ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zupa. A w połączeniu z grzybami
Dieta moja pasjawyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki
Kulinarne przemysleniaserka topionego śmietankowego 10 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% ok. 3/4 szkl. wody sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku przyprawą do gyrosa i smażyć do miękkości. Brokuł oczyścić i ugotować al dente (3-4 minuty(...)oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Gdy ser się rozpuści zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jajka, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 szklanka mleka, kawałek sera żółtego, kawałek masła, garść natki pietruszki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu(...)Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę
W kuchni u Moniki