Przepis mam z gazety. Składniki 8 podudzi z kurczaka 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyzeczka słodkiej papryki 1/3 mielonej papryki ostrej majeranek suszony rozmaryn sól ,pieprz -gałązki oregano lub tymianku przygotowanie Przygotuj bejcę- do miodu wciśnij sok z 1/2 cytryny, wsyp 1/2 łyżeczki soli ,szczypta pieprzu’.,2 rodzaje papryki oraz po 1/2 łyżeczki majeranku i rozmarynu.Dodaj(...)składniki się połączyły .Do bejcy włóż opłukane pałki ,wymieszaj , aby bejca dokładnie pokryła mięso i odłóż na 30 min .Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego . Posmaruj olejem . Wstaw do nagrzanego piekarnika .Piecz w temp18o st .Przed podaniem posypać tymiankiem
Moje Wyrobyobieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie(...)dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenybył strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej do podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię(...)szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 1 godziny w temp. 190 o C. Pozostawiamy jeszcze na 30 minut w piekarniku aby rolada odpoczęła i doszła. Kroimy w plastry i SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyobieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie(...)dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyłyżka papryki mielonej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej Olej do smażenia 1 papryka 1 pęczek dymki 1 cebula czerwona 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej(...)składniki sosu. Mieszamy. Bagietki przekraczamy wzdłuż (jeśli są za długie możemy na pół a potem wzdłuż). Każda część smarujemy sosem,przekładamy warzywa i mięso .posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku ok 5 min w 200 stopniach aż ser się rozpuści. Smacznego
Gotowanie Patkibrokułu 1 duża marchewka 3 łyżki szczypiorku ½ czerwonej papryki 150 g żółtego sera 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Masło do formy Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Całość wykładamy na mięso. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut. Przed końcem możemy odkryć naczynie
VioletoweKucharzenieposiekany szczypiorek * można wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie(...)napełniamy naszą wydrążoną bagietkę. Po wierzchu posypując jeszcze około 1 łyżką startego żółtego sera (posypujemy miejsce wydrążenia). Bagietkę z farszem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam
Słodkie okruszkiżółtego sera i zapieczone, królowały w niejednej karcie dań PRL-owskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą(...)mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety na blachę do zapiekania, na każdym ułożyć plaster ananasa, przykryć serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podałam z puree ziemniaczanym. zastawa
królestwo garówsmażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości-mają pozostać jędrne. Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Mięso, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około 5 minut. Jajka miksujemy ze śmietanką, doprawiamy(...)plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem. Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą
Wanilia i Kardamonkoloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony(...)cytryny 3-4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili * polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań . Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blaszce i pieczemy około 1 godzinę ( w zależności od wielkości buraczków). Buraczki są gotowe
cool and mintymacie pomysłu na obiad? Pierś kurczaka to mięso,z którego możemy tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony(...)uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC. Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze
Niespełnione zdolności kulinarnekliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin(...)mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście minut. Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę
Blondynka Gotujeząbki czosnku sól morska do smaku przyprawa gajowego BELLA BIS do smaku płatki chili BELLA BIS 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia Sposób przygotowania Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę(...)oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego, posypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką
Wanilia i Kardamontluszczyku. Mam nadzieje, ze sprobujecie taki obiad zrobic, któregoś dnia w Waszych domach. A, wiec robaczki nie zanudzam, tylko podaje przepis i do dziela kucharze !!! SKLADNIKI: -2 piersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy: · Tymianek suszony · Majeranek suszony(...)proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki
PychaDanialubisz kurczaka,a nie lubisz kosci tylko samo miesko ten przepis jest dla Ciebie.Kurczak pozbawiony kostek,zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziol jest znakomity.Udka sa bardzo soczyste .Kurczaka w ten sposob przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie(...)naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek i tak 2 nozki beda upieczone i rumiane juz po 25 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku.składniki:600 g piersi z kurczaka200 g jogurtu naturalnegook 30 krakersów1 ząbek czosnkusól,pieprzPierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu(...)był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotuje„Niesamowite jak paradoksalnie układa się życie: najpierw bardzo czegoś pragniesz i nie możesz się doczekać, a potem, kiedy jest już po wszystkim, marzysz tylko o
More food, love and dreamsteż doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO(...)garści świeżego szpinaku oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie
PatiGotujedziś inną propozycję. możecie wykorzystać ser feta i kilka innych dodatków a sałatka wyjdzie przepysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa(...)balsamicznego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka musztardy dijon – 100 g sera feta – pół świeżego awokado – świeże listki bazylii – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę
nietylkopasta.plcebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy(...)pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchnizimno. To ostatni post z tygodniowej diety przyspieszającej matabolizm H. Pomroy. Jutro podam cały tygodniowy jadłospis, zapraszam do podsumowania. Składniki na 4 porcje: 480 g filetu z kurczaka ekologicznego 250 g mrożonego szpinaku (całe liście) 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatałowa olej kokosowy do smażenia Wykonanie: mięso i ząbek czosnku zmielić lub posiekać w blenderze rozmrożony wcześniej szpinak mocno(...)zrumieniania Propozycja obiadu w fazie III: 2 kotleciki+kilka kiszonych ogórków+grejpfrut Propozycja kolacji: 1,5 koltecika+ kromka razowego chleba orkiszowego (30g)+sałata rzymska Kotleciki przygotowane bez tłuszczu (piekarniki lub na parze ) nadają się w fazie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon szparagowy dopiero przed nami, postanowiliśmy więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym(...)bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe). Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika na 20 min, temperatura 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchensosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy(...)sobą połączyły. Piersi zalać marynatą, przemieszać i pozostawić w lodówce minimum na godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec 35 minut od czasu do czasu polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. Smacznego
kuchnia doskiziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu(...)następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania. 3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią
Gotowanie...to proste !sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się roztopiła- ja zapomniałam :)), zmniejszam ogień i czekam aż się(...)wchłonął jego nadmiar. Doprawiam pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, jeżeli jest potrzeba, na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut, aż cukinia zmięknie, a z farszu utworzy się skorupka. Moim zdaniem odgrzane są jeszcze smaczniejsze
Cook&Loveporcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, większa) 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka) papryka w proszku sól pieprz Panierka: 60g krakerów solonych Dodatkowo: olej Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Następnie mięso przełożyć do miski. Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka(...)marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę - aby było zarumienione. W piekarnikach elektrycznych polecam opcję góra-dół
Di gotujeSkładniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku(...)tostowy -oliwa -dwa ząbki czosnku -czosnek granulowany Przygotowanie: 1. Chleb tostowy pokroić w kostkę 1x1cm, polać oliwą wymieszana z czosnkiem i posypać grzanki czosnkiem granulowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopi C i pieczemy przez około 10min. Składniki do sałatki: - pomidorki koktajlowe - sałata lodowa
Coś z niczegoposypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron(...)oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć mieszankę makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając(...)słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy(...)niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki na parze, w piekarniku lub na grillu
Ze smakiem i z pasjąPokazałam Wam wczoraj tajemniczo wyglądającą zapiekankę , na którą większość z Was narobiła sobie smaka! :D Obstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że z serem …A właśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki(...)jajka – 3 szt- czosnek – 4 ząbki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- natka pietruszki – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Bułki kruszymy.Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy.Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko
Ostra na Słodko