kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy • 200 g szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi kurczaka zmielić w maszynce razem z cebulą podsmażoną uprzednio na oliwie. i pomidorami suszonymi. • Masę podzielić na 2 części, jedna trochę mniejsza od drugiej(...)Zwijać roladę za pomocą folii spożywczej, na koniec zawinąć w folię i zrobić ścisły cukierek. • Nastepnie roladę zawinąć w folię aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut
To co kochamfilet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno pokrojonej mozzarelli Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe(...)pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Podawać na ciepło z ulubionym sosem
Kolorowa kuchnia Elkimoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, 1/2 kostki mięsnej Winiary, lub kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie, jeśli ktoś lubi bardzo słone, to może trochę dodać soli, ale nie polecam(...)godz. ( najlepiej na całą noc ) 2. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu
Pysznosci Babci Basijedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier(...)przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy
Kocham Czekoladęmarchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka z kurczaka pół czerwonej cebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona(...)udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie(...)drobną kostkę. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut. Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiSzaszłyki, to dobra przekąska, danie na obiad czy kolację! Tym razem z dodatkiem pieczarek! SKŁADNIKI: podwójny filet z kurczaka 10 średnich pieczarek papryka żółta lub czerwona cebula czerwona lub biała 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz roztarty w moździerzu przyprawa włoska papryka sól, vegeta WYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie(...)lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek)-cebula(krążek)-mięso-pieczarka..., smażymy na maśle na patelni lub w piekarniku około10 min. na 180 stopni.(naczynie żaroodporne smarujemy masłem, każdy szaszłyk roztopionym masłem
Kuchnia Beatyprzygotowania mięsa, które kroimy w kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając łyżkę oleju. Smażymy ok. 15 minut na średnim ogniu aż mięso się delikatnie zarumieni. Do tak przygotowanego kurczaka wlewamy śmietanę, keczup, przyprawiamy solą, pieprzem, a całość mieszamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia (co jakiś czas zaglądając i mieszając całość). Po tym czasie(...)talerze i ozdabiamy kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz zielonym dodatkiem (np. pietruszką). Jeżeli przygotowujecie danie dla większej liczby osób, przygotujcie je dobę wcześniej i w dniu wizyty podgrzejcie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Podajcie najlepiej na podgrzewaczu, wtedy danie pozostanie długo gorące. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniepuszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką(...)wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 30 minut - z czego 10 na dolnym ruszcie bo mój piekarnik lubi nie dopiekać :) Dwoiste dzieło gotowe. Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili
Kuchnia po mojemumięsem by go zbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania Składniki: 450g mięsa z udka kurczaka Olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku suszonego lub granulowanego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego(...)skóry tniemy na paski - przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut
Kuchnia PROzdrowotnakostkę. Cieciorkę odsączamy. Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem. Wątróbkę podsmażamy na patelni z olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie kroimy na drobno. Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnymięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny(...)cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia, obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego
Stare Garyczasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało nam około łyżki soku) i gasimy ogień(...)układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe
Kolizje Smakówgotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany(...)sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać na ciepło
Kolizje Smakówmiękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy(...)BURAKA Składniki: 2 buraki sól morska Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy. Podajemy posypane lekko solą
Kuchnia MagdaLeny