duża cebula • 400 g śmietany kremowej 30% • 1 łyżka sosu sojowego • przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz, • ½ pęczka szczypiorku • olej Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron, odłożyć. Nie smażyć mięsa zbyt długo(...)Gotować całość sosu kilka minut. Doprawić w razie potrzeby. 5. W blaszce ułożyć zrumienione plastry mięsa. 6. Zalać je sosem kurkowym tak, aby mięso było przykryte. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniszykuje na tzw."oko" ;) *pokrojone pieczarki i cebulka podsmażone na małej ilości oleju *czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie(...)pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-30 minut
Zrób to smaczniemartwcie się nic straconego, zrobię go ponownie :-). Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko. PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka sosu sojowego 50 ml miodu(...)obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi
Zakątek rozkoszy kulinarnychkule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy(...)przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem . Smacznego
Ogrodnik w podróżyjedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki: 6 udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej(...)uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut
Kulinarne przygody Gatitymoże tak podane udka dla odmiany ? Składniki 4 udka z kurczaka 200 g ryżu duża cebula łyżka rodzynek łyżka owoców goji łyżeczka cynamonu masło pieprz olej do smażenia sól Przygotowanie Udka myłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju. Do cebuli włożyłem udka , dodałem(...)dusiłem 30 minut. Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni
R'n'G Kitchenkolejne wcielenie. Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek, kawałek białego pora, 2-3 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek bułka tarta(...)rozkłóconym jajku, obtaczamy w panierce, następnie smażymy na maśle krótko z jednej i drugiej strony, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 1/2godz., następnie kotlety posypujemy koperkiem i porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru), ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe
Kuchnia Beatylubię go dodawać do moich obiadów. Tutaj "zaszalałam" i jako dodatek doszły nam parówki na życzenie mojego synka, ale może być to każdy inny dodatek który lubicie np udka kurczaka - przepis tutaj . Jeszcze jedno muszę Wam powiedzieć- robiąc obiad - wszystko mnie niosło na skrzydłach- a największym uskrzydleniem była piosenka Franka Sinatra " My Way" w wykonaniu Robbie Williamsa - specjalnie dla Was link(...)łyżki parmezanu2-3 łyżki orzechów sosnowych lub włoskichsol, pieprzok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie:W międzyczasie grilujemy paprykę. Umyta paprykę kładziemy na blaszkę I wkładamy do piekarnika na 15-20 min na max temperaturę I grilujemy. Gdy papryka ma czarne "plamy" oznacza ze jest gotowa. Wkładamy do woreczka na ok 15 min- skorka wtedy łatwiej odchodzi
Smaki Edytyproponujemy Wam właśnie wersję z ziemniaków. Kugel robi się szalenie łatwo, wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkami. Świetnie sprawdza się jako przystawka w głównych daniach do np. pieczonego kurczaka z wątróbką . Jeśli macie dość nudnych tłuczonych ziemniaków, lub chcecie zrobić wrażenie na gościach, upieczcie kugel. Efekt gwarantowany. Z podanych poniżej składników zrobicie dużą zapiekankę, do której będziecie potrzebować dużą(...)ziemniaków (około 2 kg) 2 żółte cebule 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika. Krok 2 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Odlej wodę
Niedzielny kucharzgotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię(...)dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzuilości klarowanego masła. 2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem(...)masła (roztopionego) 1 żółtko 1 całe jajko 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżki soli 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g filetu z indyka (kurczaka) suszone pomidory kilka oliwek czarnych przyprawa kebab - gyros 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka ketchupu lub passaty starta mozzarella 1. Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier
kruche babeczkiklarowny, esencjonalny. Podaje go z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa, a czasem po prostu nalewam do kubków, bo lubimy popijać czystym rosołem krokiety albo paszteciki. Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 korpus kury (najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora(...)Mięso umyć, włożyć do dużego garnka (min 5-litrowego), zalać zimną wodą, żeby całe było pokryte, zagotować, odszumowując. Cebulę obrać, opalić nad ogniem albo opiec wcześniej na grillu w piekarniku. Warzywa korzeniowe obrać, przekroić, wszystkie wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Łodygi pietruszki, gałązkę lubczyku i selera związać nicią kuchenną, razem z pozostałymi przyprawami wrzucić do garnka. Rosół zagotować, zmniejszyć ogień
Obiad gotowySkładniki: 4-5 szt. filetów z piersi kurczaka 500g pieczarek łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz 3-4 łyżki majonezu 2 szkl. startego sera żółtego keczup Wykonanie Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku(...)podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis dostałam od znajomej z Poznania
w mojej kuchniilością przypraw. dzięki temu, że marynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Składniki: 6 podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki(...)masz czasu odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego
Zasmakuj Kuchni