Pikantne kurczaczki Składniki: -2 piersi z kurczaka -przyprawy (papryka słodka ok. 4 łyżki, chilli 1,5 łyżeczki) -bułka tarta -jajko -mleko Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy na mniejsze części grubości ok. 1cm. Paprykę słodką mieszamy z chilli. Szykujemy sobie stanowisko do panierowania. ustawiamy kolejno: papryka, jajko z mlekiem, bułka tarta. Kurczaczki smażymy na oleju kilka minut z obu stron(...)pyszne) -olej -woda Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Układamy na blaszce. Wlewamy odrobinę oleju i wody na ok. 0,5cm wysokości. Posypujemy przyprawą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę co jakiś czas dolewając wody i obracając. Smacznego
Magia jedzenia.limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi z kurczaka 1 świeży ananas 3 czerwone papryki 6 czerwonych cebul garść siekanej kolendry lub pietruszki patyczki do szaszłyków Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp(...)nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką
Food SquarePora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól(...)dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec
Świat SmakuPamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta? Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego(...)chwilkę smażymy. Dodajemy zamarynowane tofu/kurczaka. Cukinię kroimy w plasterki. Również podsmażamy. Dodajemy resztę papryki słodkiej, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki na sos mieszamy i polewamy zapiekankę. Pieczemy przez 20-25 min do zarumienienia
Czarnawisienkałyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku. 3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać(...)wymieszać. 5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć
Szalona Kuchnia Ewelinypieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę(...)więc mięso i marynatę do żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę
codojedzeniaWyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem jestem zachwycona. Naprawdę bardzo smaczne i szybkie danie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 300g małych pieczarek 3 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku 3 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 1/2 łyżki przyprawy Maggi 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki suszona natka(...)obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem 50 minut. W tym czasie, w osolonej wodzie podgotować marchew pokrojoną w kostkę i groszek. Warzywa powinny być pól miękkie. Odcedzić
kuchnia doskiLubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy. Składniki: 1 duży bakłażan kilka pieczarek 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka pomidor mozzarella bądź żółty ser zioła prowansalskie sól,pieprz Bakłażana umyć i osuszyć.Pokroić ze skórką w poprzeczne plastry,posolić z obu stron,włożyć pionowo do miski i odstawić na 1 godzinę,by obciekły(...)min.Wsypać pieczarki,zwiększyć ogień i smażyć,aż woda,którą puszczą,odparuje.Doprawić jeśli zajdzie potrzeba.Odstawić do wystygnięcia. Gotowego bakłażana ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika i piec ok 10 min w 180 st C. Nałożyć farsz,pokrojonego pomidora,posypać mozzarellą lub żółtym serem ( u mnie mieszanka). Zapiekać jeszcze kilka minut
Niespełnione zdolności kulinarneOd dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź
Czarnawisienkaprzypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives(...)się sprawdzą. Przygotowanie Pieczywo porwać na mniejsze kawałki, natrzeć ząbkiem czosnku, skropić lekko oliwą - pędzelek sprawdzi się do tego idealnie. Posypać suszonym oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą
Kulinarne Inspiracjekurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu. Składniki: 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer) 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 1 duża kulka mozarelli kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor) sól pieprz słodka(...)starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka(...)łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą(...)żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo
Świat SmakuMedaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie(...)patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szkl. mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie
Czerwona Porzeczka