kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:292/456)

Udka pieczone w pomidorach 147

ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie. Nie tylko na kurczaka, ale i inne rodzaje mięsa. Składniki 6 udek z kurczaka 3 cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra natka pietruszki Udka umyć, osuszyć , oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać(...)cebulę pokrojoną w plastry, a następnie podsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia. Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Wytrawne fondue z czekoladą 109

Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :) Składniki: Roladki drobiowe: 1 podwójny filet z kurczaka 1 mała papryka czerwona, żółta, zielona kilka rodzynek olej do smażenia sól Sos: szklanka bulionu 1 papryka czerwona 50g rodzynek 1 mała cebula 1 czekolada  Goplana Klasyczna Gorzka(...)ząbki czosnku 1 średni pomidor 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili olej do smażenia Dodatkowo: świeża kolendra sezam Paprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy ją bulionem, dodajemy rodzynki, pieprz, goździki, kolendrę, anyż, cynamon, paprykę słodką i chili. Gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili

Wrzosowa Polana
Żabie udka z kurczaka 353

końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek.  Do śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego(...)złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką z pomidorów na obiad, a jeśli na imprezę to przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w ciepłym piekarniku zanim przyjdą goście. ;) Zapewniam, że nic nie stracą na soczystości

Kuchnia Prezydentowej
Peperonata 192

jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać(...)aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą

Kulinarna Pokusa
Pieczone ziemniaczki ze stripsami. 212

pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi, mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś. Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę. Rozgrzewamy olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka(...)wyciągnięciu ich ze smażenia wykładamy je na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu. Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki. Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób: Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku

Wspólne smaki
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 180

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 243

dziś moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka, 1 szt ciasto francuskie, 15 dag pieczarki, 1 ząbek czosnek, do smaku natka piertuszki, 5 dag ser żółty gouda, 3 łyżka majonez, 1 szt papryka konserwowa, do smaku Sól, do smaku pieprz(...)Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut.Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczone udka z kurczaka 124

skórka a w środku soczyste mięso.  Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw.  Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili po pół łyżeczki oregano i tymianku(...)przygotowujemy mieszankę do marynaty. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, dodajemy olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nacieramy dokładnie udka z każdej strony. Odstawiamy na ok 2 godziny do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 50 minut na ostatnie

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczeń… Że palce lizać 101

przepis. Składniki 1 kg. mięsa z podudzi 1/2 kg. boczku 1 duża cebula 2/3 jajka 1/2 chałki 1 szklanka mleka sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso z kurczaka mielimy na dużych oczkach lub siekamy nożem, boczek i cebulę mielimy na mniejszych oczkach. 2 Chałkę moczymy w mleku, odciskamy. 3 Oba mięsa mieszamy z żółtkami i odciśniętą chałką, doprawiamy(...)delikatnie mieszamy ( robimy to tak jak w przypadku biszkoptu ). 5 Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wkładamy do niej mięso i delikatnie stukamy formą aby całość delikatnie osiadła. 6 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy wewnątrz blaszkę z wodą i do niej wkładamy foremkę z pieczenią. 7 Pieczemy przez około 1 godzinę, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 145

Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny. 4. Ciasto: Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym(...)wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, szczyptą pieprzu Cayenne

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada z pieczarkowym wnętrzem 491

szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę.  Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Następnie na mięsie rozkładamy(...)ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy loejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami 278

smażenia przyprawa do kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzywnej 10dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej pietruszki       *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, aż będzie rumiane z każdej strony *** *** Następnie dokładamy mrożone warzywa i całość smażymy jeszcze przez kilka(...)sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką *** *** Do naleśników polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej 102

pomyślmy o podpieczeniu podudzi w piekarniku i dopiero w takiej postaci dopieczmy je na grillu. Mięso zamarynowane w marynacie nadaje się też do przygotowania w domu, w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i dopiekamy nasze(...)prezentowana już wcześniej surówka coleslaw . Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały obiad w ogrodzie na przykład z okazji urodzin czy w czasie majowej rozpusty kulinarnej. Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej Składniki na 2 porcje: 5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g) ½ cebuli (73 g) 2 łyżki keczupu łagodnego (30 g) 1 łyżeczka miodu

KulinarneImpresje.pl
Zapiekanka a la gyros 524

Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut. 2. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć. 3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 4. Ogórki pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć na tarce(...)serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 7. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny