ogólnodostępne o każdej porze roku. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie wam wiele czasu i każdemu powinna się udać! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 duży por lub 2 mniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora pokroić w krążki. Poukładać ciasno na dnie naczynia. Następnie przełożyć podsmażone mięso. Wierzch zapiekanki posmarować dokładnie majonezem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 minut. Następnie zdjąć przykrycie, zapiekankę posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze około 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcigęstnieć, gotujemy go do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Składamy farsz do muszli – upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)się sklejać podczas gotowania. Gotującą się wodę dobrze solimy i wkładamy muszle – podgotowujemy makaron przez około 8 minut, następnie wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki sosu i rozprowadzamy. Podgotowane muszle nadziewamy farszem – około 2 łyżeczki do każdej. Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie
Smaczna Stronazanadto lub ugotowaliście ją wcześniej dodajcie ją do smażącego się jarmużu na kilka minut. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy(...)czerwonej cebuli – 3 ząbki czosnku – 2 garści świeżego jarmużu – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki octu balsamicznego – 100 g koziego sera PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.Połóż plasterki buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez
nietylkopasta.plkolby kukurydzy 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 cebule czerwone przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut. 2.Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków. 3. Cebulę obrać i pokroić na 10 plastrów. 4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente(...)szaszłyków według kolejności: kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza. 6. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30-35 minut. Szaszłyki również można upiec na grillu
Szalona Kuchnia Ewelinycebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować do masy(...)wyrobić blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej
W Mojej Kuchni LubięJest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)przypadku wszystko jest przemyślane, a smak całego dania w połączeniu z przyprawami jest wyborny. Kuszący. Gdy były już w piekarniku w połowie pieczenia pomyślałam, może dodać chili, chili z pestkami...mm, dodałyby dodatkowej pikanterii smaku drobiu, ALE..., następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni. Co potrzebujemy? 6 podudzi 1 łyżka musztardy dijon
Zasmakuj KuchniJest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomisce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która(...)smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia
Szybko Tanio Smaczniepieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab(...)własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
Ugotowaćczarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina(...)plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino
codojedzeniawymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujepostaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków(...)oliwek - ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano) - sól Ziemniaki dokładnie umyć i naciąć, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Dokładnie nasmarować je oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1h. Podczas pieczenia delikatnie posmarować je oliwą. Po godzinie, wyjąć je z piekarnika i obsypać przyprawami. Wsadzić na kolejne 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym
CookYourselfWiększośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu.Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem.Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje!Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki.Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet oczyszczamy.Nacinamy delikatnie kilka razy.SOS(...)drobniutkie kawałeczki ).Doprawiamy solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Przygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso.Układamy na folii aluminiowej.Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut.5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic.Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.UWAGA!Śmiało możemy skorzystac z gotowego
Ostra na Słodko