kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:295/456)

Pasztet z wątróbką i żurawiną 131

żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone(...)wymieszać. Na sam koniec dodać ubite na sztywno białka i ponownie delikatnie wymieszać. 2. Gotową masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60-70 minut. Noże z serii GRANITE wykute z jednego kawałka stali, posiadające ergonomiczną, satynowaną rękojeść z tworzywa sztucznego zapewniającą doskonałe wyważenie

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką 110

także domowym ketchupem z dyni i papryki ), dzięki temu są niezwykle aromatyczne. Niżej podaję Wam przepis na moją ulubioną wersję pizzerinek Zobacz też: Pizzerinki czyli mini pizze Quesadilla z kurczakiem Przepis na mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Drukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 20 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków Szynki ze spiżarni Balcerzak kilka pieczarek(...)kroimy na kwadraty. Każdy kawałek smarujemy łyżeczką ketchupu. 2 Następnie nakładamy na ciasto ser, szynkę, plasterki pieczarek oraz kawałki cebuli. Z wierzchu posypujemy odrobiną pozostałego sera. 3 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Gotowe! Porady Do pizzerinek możecie użyć ulubionych dodatków, jak oliwki, pomidorki lub innych rodzajów sera. *wpis powstał we współpracy z marką Balcerzak

Kuchnia Bazylii
Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą 126

polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same ziemniaki możecie również upiec w piekarniku, nakłuwając ich powierzchnię widelcem – wtedy będą zawierały mniej wody. Pamiętajcie także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną(...)obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Boczniaki panierowane – szybkie danie Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)   1 jajko

A to pestka
Zupa pomidorowa 113

pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego 1/3 do 1/2 śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)Mięso płuczę w zimnej wodzie, układam w dużym garnku. Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli. Tę szoruję pod bieżącą wodą i wrzucam od razu do mięsa lub obieram i opalam w piekarniku albo kroję na cztery i rumienię na patelni grillowej i taką wrzucam. Natkę myję, nie kroję, związuję całą sznurkiem i wrzucam do garnka z mięsem. Warzywa dodaję do mięsa, wrzucam

Zasmakuj Kuchni
Pieczony naleśnik – dutch baby 257

gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować, aby naleśnik się nie spalił). Od razu podajemy(...)wysokie boki. Przykładowe kombinacje: cukier puder i truskawki; maliny i mascarpone, bita śmietana i jagody, masło orzechowe i banany, borówki i syrop klonowy, smażone jabłka i cynamon. Zobacz także: Kurczak mafioza Kurczak mafioza - brzmi groźnie. Niepotrzebnie - jest on łag... Błyskawiczna pizza w 15 minut Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale ... Ziołowe tortille Tortille to popularne

Poezja smaku
Udźce kurczaka pieczone z pieczarkami 132

Składniki: 6 udźców kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 6 łyżeczek masła sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem.  Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy(...)mięsa pieczarki, mieszamy (aby grzyby pokryły się marynatą), a następnie wszystko przekładamy na dużą blachę. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie na każde udko nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy jeszcze przez 20 minut

Qchnia po prostu
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 852

krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki (1 łyżeczka) z dodatkiem soli i pieprzu wg smaku. Odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości lekko(...)limonki, cukier muscovado (lub inny brązowy) i wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz odsączoną i przepłukaną fasolkę. Dosolić do smaku i wymieszać. Na patelni nadającej się do umieszczenia w piekarniku podsmażyć piersi do zrumienienia z obu stron (po 4 - 5 minut). Wypełnić patelnię sosem wokół mięsa, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut

zadanie-gotowanie
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. 267

ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki, 3-4 łyżki oleju i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie 147

Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.     Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka:               1,5 l wody               7 dkg soli               po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowe hamburgery 136

czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz, sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy(...)Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
„kebab” po mojemu 293

piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek

królestwo garów
Roladki z kurczaka nadziewane śliwką 108

Składniki: 4 piersi z kurczaka 500 g suszonych oliwek 1 łyżka curry 1 łyżka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy  z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Piersi ubijamy tłuczkiem lub ręką tak by mięsko stało się płaskie jak na schabowe. Nacieramy marynatą (oliwa, curry, papryka i pieprz). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na początek każdej(...)piersi kładziemy śliwki, tyle ile chcemy. Zawijamy dość ciasno. Całość zawijamy w folię aluminiowa tworząc tak jakby cukierka :). Mięsko zawinięte w folii trafia do piekarnika 200 stopni, góra i dół 30 minut :) Podajemy z dżemem borówkowym

ClauditteMissCooking
Tortilla z kurczakiem 356

papryki 1/2 czerownej lub białej cebuli 1/2 sałaty lodowej ulubione sosy (u mnie  sos czosnkowy  i słodko-wkaśny) 6 placków tortilli  Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na cieńkie platerki, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Usmażyć. Kukurydzę ugotować, ostudzić i oskubać z ziarenek. Cebulę pokroić w pióra, pomidory w plastry, paprykę w paski(...)część warzyw, mięsa, zawinąć. W wersji na ciepło: nastawić piekanik na 180 stopni, placek posmarować sosem i położyć mięso oraz warzywa bez sałaty lodowej. Nie zawijać! Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Po wyciągnięciu w piekarnika położyć sałatę lodową, zawinąć

cooklife
Faszerowane piersi z kurczaka 366

danie nabiera delikatności.Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku.Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* mozzarella – 100 g* musztarda gruboziarnista ( z czerwonym winem ) – 2 łyżki* boczek wędzony ( plastry ) – 6 szt* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety oczyszczamy , osuszamy.Oprószamy(...)mieszamy.Nadziewamy filety ( wypełniając dokładnie ) , a następnie spinamy długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym 148

bazylia1. Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.   2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut

Szefowa kuchni
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 306

łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony(...)pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona perliczka 72

boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. Składniki na pieczoną perliczkę 1 perliczka 150 g wędzonego boczku(...)osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać 1 / 2 szklanki wody lub rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut . Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie

niecodziennikpary
Kurczak zapiekany w porach 80

ogólnodostępne o każdej porze roku. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie wam wiele czasu i każdemu powinna się udać!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 duży por lub 2 mniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora pokroić w krążki. Poukładać ciasno na dnie naczynia. Następnie przełożyć podsmażone mięso. Wierzch zapiekanki posmarować dokładnie majonezem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 minut. Następnie zdjąć przykrycie, zapiekankę posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze około 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Zapiekane muszle z kurczakiem i brokułem 147

gęstnieć, gotujemy go do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.   Składamy farsz do muszli – upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)się sklejać podczas gotowania. Gotującą się wodę dobrze solimy i wkładamy muszle – podgotowujemy makaron przez około 8 minut, następnie wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.   W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki sosu i rozprowadzamy. Podgotowane muszle nadziewamy farszem – około 2 łyżeczki do każdej. Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie

Smaczna Strona
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem 183

zanadto lub ugotowaliście ją wcześniej dodajcie ją do smażącego się jarmużu na kilka minut. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy(...)czerwonej cebuli – 3 ząbki czosnku – 2 garści świeżego jarmużu – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki octu balsamicznego – 100 g koziego sera PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.Połóż plasterki buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez

nietylkopasta.pl
Drobiowe szaszłyki z kolorową papryką i kolbami kukurydzy 133

kolby kukurydzy 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 cebule czerwone przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut. 2.Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków. 3. Cebulę obrać i pokroić na 10  plastrów. 4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente(...)szaszłyków według kolejności:  kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza. 6. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30-35 minut. Szaszłyki również można upiec na grillu

Szalona Kuchnia Eweliny
z mieszanych mięs pasztet domowy... 180

cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować do masy(...)wyrobić blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej

W Mojej Kuchni Lubię
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 186

Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 246

Pieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)przypadku wszystko jest przemyślane, a smak całego dania w połączeniu z przyprawami jest wyborny. Kuszący. Gdy były już w piekarniku w połowie pieczenia pomyślałam, może dodać chili, chili z pestkami...mm, dodałyby dodatkowej pikanterii smaku drobiu, ALE..., następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni. Co potrzebujemy? 6 podudzi 1 łyżka musztardy dijon

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 105

Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 94

misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która(...)smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
20 dań idealnych na delegację 1420

pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab(...)własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika

Ugotować
Co to jest cacciatore? 182

czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina(...)plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino

codojedzenia
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 196

wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy:  2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą

Monia miesza i gotuje
Nacinane ziemniaki z pieca, ziemniaki Hasselback 172

postaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków(...)oliwek - ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano) - sól Ziemniaki dokładnie umyć i naciąć, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Dokładnie nasmarować je oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1h. Podczas pieczenia delikatnie posmarować je oliwą. Po godzinie, wyjąć je z piekarnika i obsypać przyprawami. Wsadzić na kolejne 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym

CookYourself
Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto 157

Większośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu.Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem.Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje!Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki.Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet oczyszczamy.Nacinamy delikatnie kilka razy.SOS(...)drobniutkie kawałeczki ).Doprawiamy solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Przygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso.Układamy na folii aluminiowej.Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut.5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic.Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.UWAGA!Śmiało możemy skorzystac z gotowego

Ostra na Słodko
Fricassee z piersi kurczaka. 1230

sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć(...)kilka godzin do lodówki. Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić

Kulinarny karnet Christophera