kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:277/456)

Udka w jabłkach 96

sposób przygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki , ryż i nasza ulubiona surówka. Polecam, proste danie ale z pewnością zaskoczy Waszych gości:) Składniki 4-6 udek kurczaka 3 jabłka obrane pokrojone w słupki główka czosnku posiekana 5 dkg rodzynek, wcześniej namoczonych w soku jabłkowym 100 g masła 2 łyżki oleju łyżka estragonu 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz(...)Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek , jabłka i osączone rodzynki.Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego:)   Artykuł Udka w jabłkach

gotuj ze mną
Piersi kurczaka pieczone z mozzarellą i papryką 147

rozmaitego szumu, w dobrym towarzystwie i miłej atmosferze smakował jak nigdy Piersi kurczaka możecie też przygotować z pomidorami, suszonymi pomidorami czy parmezanem – pycha! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi kurczaka garść tartej mozzarelli 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, oregano, słodka papryka oliwa, olej lub masło klarowane do smażenia PRZYGOTOWANIE: Piersi myję, oczyszczam z błon, rozdzielam na dwie pojedyncze. Każdą z nich(...)duże kotlety lub przekrawam je jeszcze na pół – powstają cztery mniejsze – do woli. Przyprawiam. Krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanej oliwie, oleju lub maśle klarowanym. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Paprykę kroję w kosteczkę. Kawałek mozzarelli trę na tarce o dużych oczkach. Jeśli macie kulki – drobno je posiekajcie

Zasmakuj Kuchni
Klasyczna jajecznica z kajzerką 198

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA 246

BROKUŁA składniki: - 500 g brokuła świeżego - 4 jaja ugotowane na twardo - 2 jajka kurze - 130 g kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 1/4 łyżeczki czosnku suszonego Brokuła i ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tylko że zamiast wody, dodajemy mleko i wodę(...)pozostałe składniki, mieszamy mocno ściskając w dłoniach.  Dłonie zmocz pod bieżącą wodą i formuj kotleciki, z tej ilości otrzymasz 12 kotlecików, układamy na papierze na blaszce. Pieczemy w piekarniku przez 45 do 55 minut. Temp. 190 stopni C. Pieczemy z parą wodną (jeśli nie masz tej funkcji, wstaw na spód piekarnika metalowy kubek z wodą) całość tj. 12 kotlecików

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z brokułem i ananasem 146

sól, ostra papryka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w 0,5 cm plastry. Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i razem z ziemniakami gotujemy na parze do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oleju i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami(...)spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Krokusowy Dom
Calzone z kurczakiem 183

ewentualnie ½ czerwonej i ½ żółtej) 2 pomidory 20 dag startego sera żółtego 1 cukinia 2 cebule sól pieprz mieszanka przypraw kuchni włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 30 dag piersi z kurczaka WYKONANIE: z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz. paprykę, cukinię, pomidory, cebulę  kroimy w kostkę(...)końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około

Kuchnia Beaty
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i fasolą. 147

czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz oraz(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę oraz koncentrat mieszamy wraz z solą papryką słodką oraz oregano - wykładamy na nasze naleśniki. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 217

puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.   SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 łyżka koncentratu(...)ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy

cool and minty
Gołąbki w skórkach 234

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak ze smażonymi pomidorami 159

400g filetu z piersi kurczaka 500g pomidorków cherry puszka białej fasoli konserwowej 4 ząbki czosnku świerzo mielony pieprz, sól 1-2 łyżeczki bazylii, tymianku i oregano Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na pół na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Metalową brytfannę rozgrzewamy na gazie(...)średnim ogniu po ok. 3 minuty z obu stron. Dorzucamy całe pomidorki, dosypujemy przyprawy i wciskamy czosnek przez praskę. Delikatnie rozprowadzamy przyprawy, żeby nie porozgniatać pomidorów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wsypujemy odsączoną fasolę i wkładamy spowrotem do piekarnika na kolejne 5 minut

Gotuj z Rumcajsem
BOCZEK FASZEROWANY KURCZAKIEM I KABANOSAMI 166

cienkie kabanosy lub kiełbaski czosnek sól,majeranek,ostra papryka musztarda rosyjska Płat boczku rozłożyć,jeśli jest zbyt gruby delikatnie rozbić go tłuczkiem nadając mu kształt prostokąta.Filet z kurczaka również delikatnie rozbić i doprawić czosnkiem z solą i dowolną przyprawą(u mnie czerwona czubryca). Powierzchnię boczku posmarować zmiażdżonym czosnkiem z solą,ostrą papryką,majerankiem oraz musztardą rosyjską.Nałożyć przyprawiony filet(...)Skropić wszystko oliwą,zwinąć w roladę i związać dosyć mocno sznurkiem.Tak przygotowaną roladę zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp ok 180st.C przez ok 1,5 godz.Pod koniec pieczenia zdjąć folię by rolada się zarumieniła

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 275

około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie(...)dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką.  Przekładamy roladki na blaszkę (np. brytfanna Hendi )  lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.  Smacznego

Symfonia smakowa
Naleśniki faszerowane kurczakiem i szpinakiem 218

papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok.  Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek i ser feta. Lekko dusimy. Pierś z kurczaka oraz szpinak wrzucamy do blendera, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki i szatkujemy na farsz (można również to zrobić dużym nożem). Smakujemy czy nie należy jeszcze doprawić. Wrzucamy całość na patelnie(...)naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w ruloniki. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy cukier, sól, chilli i słodką paprykę. Podgrzewamy i przy użyciu blendera miksujemy na gładki sos pomidorowy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na dno dużego naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu pomidorowego. Na nim układamy naleśniki jeden przy drugim. Polewamy resztką sosu i posypujemy żółtym serem.  Zapiekamy około 20min

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Makaron z indykiem, suszonymi pomidorami i bakłażanem 261

Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a w między czasie kroimy bakłażana w dużą kostkę nacieramy solą i pieprzem czarny oraz natłuszczamy olejem rzepakowym. Wkładamy do piekarnika na foli aluminiowej i pieczemy aż do zarumienienia i miękkości. 2/ Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy biały pieprz, sól i mieszamy, następnie dodajemy zalewę z suszonych(...)części i również dodajemy.  3/ Na rozgrzaną patelnię wykładamy indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - smażymy ok 15 minut, czasem go przykrywając (Indyk potrzebuje więcej czasu od kurczaka by zmięknąć). 4/ W garnku z wodą z odrobiną oleju gotujemy makaron przez 9 minut a następnie odcedzamy. 5/ Gdy indyk już jest miękki przekładamy go wraz z pomidorami

Kuchnia PROzdrowotna
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 172

Ciecierzyca. Tak naprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym

BaRepas
Czy warto kupić patelnię za 500 zł? Test patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL + PRZEPIS NA DUTCH BABY 169

piekarnika. Jako studentka cenię sobie takie rozwiązania bardzo, bo dzięki temu mam dwa w jednym - patelnię i naczynie żaroodporne. Smażę sobie coś na patelni, posypuje serem i do piekarnika. No bajka.  Jako, że cenię sobie zdrowe odżywianie to na myśl o "smażeniu be tłuszczu" zaświeciły mi się oczy. Więc do dzieła... PATELNIA W AKCJI SMAŻENIE BEZ TŁUSZCZU, NAGRZEWANIE SIĘ(...)super i przede wszystkim - równomiernie. Nagrzewa się ona w każdym miejscu tak samo, a nie jak normalne - na środku piekło, po bokach czyściec.  Drugą próbą dla patelni był kurczak. Zamarynowany wcześniej, w odrobinie oleju sezamowego i przyprawach. Pokrojony i wrzucony na rozgrzaną patelnię. Gotowy po dosłownie chwili.  I tutaj pojawia się nowa sytuacja... O tyle co po smażeniu

Czarnawisienka
Pasztet drobiowy 359

gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę.Upieczony pasztet wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam pasztet w keksówce(...)dopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy

Gospodyni Miejska
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 202

Cechuje ją wiele właściwości leczniczych: wzmacniające, uodparniające i odkażające. Najwięcej pożądanych substancji prozdrowotnych uzyskamy jedząc ją na surowo startą lub zmiażdżoną. Składniki na 4 porcje udek: 2 udka z kurczaka i 2 pałki (mogą być 4 pałki lub 4 udka) 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki(...)pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i w płynie zanurzamy udka – najlepiej na całą noc lub dzień. Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewając częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na godzinę. Po pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy

Kierunekuchnia
Pierś kurczaka pod pierzynką z żółtego sera i marchewki 97

pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule,  1 duża marchew,  150 g sera żółtego,  1 łyżka majonezu,  sól i pieprz, olej     Piersi z kurczaka myjemy i każdą z nich przekrawamy w poprzek na pół. Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Blaszkę wykładamy folią aluminiowa i delikatnie smarujemy(...)blaszki. Każdy kotlet smarujemy majonezem, następnie układamy na nich pokrojoną i usmażoną cebulkę, następnie startą na grubych oczkach marchew, a na koniec posypujemy startym żółtym serem. Pierś zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st bez termoobiegu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Pizza z kurczakiem i mozzarellą 52

oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy

przepisy- Milki
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 152

zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety 2 jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu(...)Następnie dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone

Passions hobbies life
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem 1663

pieprz do smaku , 1 ł y ż ka m ą ki   szczypta proszku do pieczenia tak na koniec ł y ż eczki Dodatki: 1 podwójny filet z kurczaka szpinak mrożony  ( 1 op. ) pomidory suszone w oleju Ubijamy bia ł ka z sol ą , dodajemy ż ó ł tka, majonez, m ą k ę ,   proszek do pieczenia, troszk(...)koniec starty ser, mieszamy ca ł o ść . Mas ę wylewamy na blaszk ę wy ł o ż ona papierem do pieczenia   (blaszka na wielko ść piekarnika) Pieczemy 15-20 minut 180 st.C Szpinak przek ł adamy na patelni ę , podsma ż amy na ma ś le,   przyprawiamy do smaku ( sól i pieprz)   Upieczon e ( nie studzimy

Takie tam pichcenie
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 476

skórki i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z pierwszych liści i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę ze szczyptą cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone(...)mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition

https:KKuchniaMniam
Pizza z kurczakiem i mozzarellą 165

oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy

Camilla w kuchni
Danie obiadowe- pieczone części kurczaka 129

Zapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego.  Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)nimi mięso. Przekładamy je do miski i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. W między czasie włączamy piekarnik. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szybki krem brokułowo szpinakowy 178

ugotowania rosołu. O tym chyba mówić nie muszę ? Choć znam osoby, które nie wiedzą jak się za to zabrać. Liczę jednak, że Wy potraficie. Rosół gotujemy na piersi z kurczaka. Po kwadransie gotowania dorzucamy do zupy podzielone na mniejsze różyczki brokuły. W między czasie, podsmażamy na maśle nasz szpinak. Z mrożonym jest najwygodniej, ale świeży też się sprawdzi. Dodajemy(...)himalajską – odradzam wszelkie gotowe kostki rosołowe, mnóstwo w nich chemii. W miedzy czasie kroimy bułkę pszenną na drobną kostkę, polewamy dobrej jakości oliwą i osypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na kilka chwil – żeby grzanki się zrumienimy. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Artykuł Szybki krem brokułowo szpinakowy pochodzi z serwisu MATYLDA GOTUJE

Matylda Gotuje
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 120

masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą(...)kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym

Quinoa Raz!
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 271

pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę(...)masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi wszystko upiecze

Z Majeczką w kuchni
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 192

Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku(...)paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 152

dolewanie, odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)skrzydełka. W misce wymieszałam wszystkie składniki, wrzuciłam do niej skrzydełka i wymieszałam tak, aby wszystkie były pokryte sosem. Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzałam na 180 stopni, skrzydełka włożyłam do patelni (moja patelnia może być używana w piekarniku do 250 stopni), możecie wyłożyć do formy ceramicznej lub innej przystosowanej do pieczenia. Delikatnie podlałam

Blondynka Gotuje
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, fetą oraz suszonymi pomidorami 208

wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 płaty suszonych pomidorów z oliwy( kupione tutaj ) 100 g sera Feta Kilka liści świeżego szpinaku 6 ząbków marynowanego czosnku chili Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy(...)pierś układamy liście szpinaku, pokrojony w wzdłuż pomidor, oraz paski sera. Zawijamy w roladę pomagając sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach

Podróż w kulinaria
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 167

mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku(...)kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj. W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie

karmelowy
Miodowe skrzydełka 98

cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą w związku z czym najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte(...)macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. pod spodem dobrze jest umieścić naczynie, do którego będzie kapał tłuszcz. W każdym z tych 3 przypadków warto posmarować kratkę/ ruszt odrobiną oleju

Wielki apetyt
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 141

Pyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe

Stare Gary