Składniki: 5 udek z kurczaka wytrybowanych 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 kromki chleba tostowego Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, Olej i masło do smażenia. Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone(...)cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia, roladki odwrócić na drugą stronę w celu
Kulinarny karnet Christopheradziesiejsze sniadanie bylo bardziej egzotyczne niz zazwyczaj, a wszystko przez trwajacy "Hawajski weekend". Podobnie jak wczoraj to ananas byl w roli glownej, ale tym razem w towarzystwie szynki zamiast kurczaka. Calosci dopelnial, podobnie jak wczoraj, zolty ser i pyszna, goraca grzanka. Grzanki po hawajskuskladniki 4 kromki chleba tostowego 4 krazki ananasa z puszki 4 plastry szynki 4 plastry sera zoltego(...)topionego w plastrach maslo do smarowania Wykonanie:Chleb smarujemy maslem. Na kazdej kromce ukladamy w kolejnosci plasterek szynki, plasterek sera zoltego i krazek ananasa. Tak przygotowane kanapki wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy az do chwili gdy ser zacznie sie topic.Grzanki podajemy zaraz po wyciagnieciu z piekarnika, mozemy je zaserwowac z dodatkiem majonezu lub ketchupu.Smacznego
Przysmaki Karolkiosolonej wodzie ok 10 minut . Wodę zlewamy, pieczarki studzimy, kroimy w kostkę. Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę(...)masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa. Do masy mięsnej dodajemy pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchninamaszczam je oliwą i przyprawami (sól, zioła prowansalskie i dodatkowo jeszcze bazylia, można dodać pieprz). Kładę nasze zdrowe frytki z batatów na wyłożonej pergaminem (papierem do pieczeni) blasze do piekarnika, który nagrzewamy do mniej więcej 200 – 220 st C. Bataty pieczemy około 18 minut, pod koniec doglądając ich miękkości (można sprawdzić widelcem), bacząc na końcówki frytek, aby się(...)uzyskane frytki są nie tylko miękkie, ale też cudownie chrupiące. Możemy je spożywać solo, z domowym sosem lub np. jako alternatywa do ziemniaków czy kaszy do delikatnego mięsa z kurczaka. Zdrowe frytki z batatów to moje odkrycie, z którego jestem nadzwyczaj dumna, choć przyznam się, że początkowo moje dzieci podeszły do nich sceptycznie. Dopiero za drugim razem w pełni przekonały
W Kawiarencewarzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek(...)łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz recznikiem papierowym, posól, popieprz, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw mięso do gorącego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz
Niedzielny kucharzSmaczny soczysty kurczak, a właściwie udka z kurczaka. Danie całkowicie piekarnikowe i jak zwykle w takich przypadkach nie wymagające dużego nakładu pracy. Składniki : - 8 podudzi z kurczaka, - 1 cebula, - pomidory krojone z puszki, - 2 łyżki syropu imbirowego , lub kawałek świeżego i łyżeczka miodu, - sól, pieprz, - listki ze świeżego rozmarynu - mieszanka ziołowa : utrzeć w moździerzu zioła prowansalskie, 1/4 łyżeczki(...)łyżeczki kminku, majeranek. Wykonanie : Udka przyprawić solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa
Przepisy MikołajaMusimy pamiętać, że polędwica jest mięsem, które łatwo się przesusza, dlatego nie możemy poddawać jej zbyt długiej obróbce cieplnej. Zobacz też: Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Zrazy z karkówki Pieczony kurczak na butelce Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową Drukuj przepis Porcji: 1 polędwiczka Czas gotowania: 20 minut Składniki polędwiczka wieprzowa olej do smażenia papryka słodka sól i pieprz Przepis 1 Polędwiczkę(...)wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Posypujemy papryką, solą oraz pieprzem. 2 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. 3 Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 15 minut. 4 Następnie polędwiczkę zawijamy w folię aluminiową na około 10 minut, aby polędwiczka doszła, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Artykuł Pieczona polędwiczka
Kuchnia Bazyliisprawił, że mięso było delikatne i soczyste. Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad. 4 nieduże filety z kurczaka kulka mozzarelli słoiczek suszonych pomidorów zioła prowansalskie 16 cienkich plasterków bekonu parzonego sól, pieprz czosnek granulowany Filety umyć, osuszyć, naciąć głęboką kieszeń. Na zewnątrz i w środku oprószyć solą, pieprzem(...)granulowanym. Do środka włożyć kawałek mozzarelli i 2-3 suszone pomidory. Każdy filet owinąć czterema plastrami bekonu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem
Smakołyki Asirosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać(...)patelni dodać do kury wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić - pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych
W Mojej Kuchni LubięDodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy ok. pół łyżeczki(...)gotujemy w osolonej wodzie na sypko i dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy i przez chwilkę dusimy. 6.Cukinie ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego
la cucharaczosnku 3-4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy extra vergine Dodatkowo: opcjonalnie 1-2 łyżki masła. Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty w takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia i trzymać(...)lepiej przejdzie przyprawami. Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa z obu stron. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia
Świat Domowej Kuchnimaśle. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana, duzimy pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego w drobniutką kostkę kurczaka. Smażymy aż przestanie być surowy. Dodajemy pokruszony ser lazur, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Mieszkamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia, aby trochę ostygło. Przechodzimy do sosu: Pomidory z puszki(...)gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, dodajemy cukier, sól pieprz i czosnek do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, każdą muszlę nadziewamy farszem i kładziemy na sos. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Smacznego
Cook&Loveminuty. Dodać do niego szpinak i około 5 minut smażyć. Następnie dodać ser ricotta i doprawić solą oraz pieprzem. Po 5 minutach zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Kurczaka umyć i pokroić w bardzo cienką kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać do szpinaku i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbić w garnuszku i dobrze roztrzepać. Dodać do masy ze szpinakiem. Kruche(...)lodówki. Tartarelki wysmarować dobrze masłem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek, ucinając końcówki. Widelcem nakłuć ciasto. (Ciasto z pewnością Wam zostanie, można je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas) Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tartaletki piec 15 minut przykryte złotkiem aby się nie odkształciły. Następnie zdjąć folie i piec kolejny kwadrans. Po tym czasie na ciasto nałożyć nadzienie i wstawić
Ania i Marcin gotująOK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO 15-20 DKG SERA ŻÓŁTEGO PRZYGOTOWANIE: NAJPIERW ROBIMY NALEŚNIKI CZYLI MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI I SMAŻYMY, SZPINAK ROZMRAŻAMY I PRZESMAŻAMY NA PATELNI Z CZOSNKIEM MIĘSKO Z KURCZAKA KROIMY W GRUBSZĄ KOSTKĘ ,PRZYPRAWIAMY I SMAŻYMY NA PATELNI NA NALEŚNIKA NAKŁADAMY TROCHĘ SZPINAKU,TROCHĘ MIĘSKA I DWA PLASTRY CAMEMBERTA NALEŚNIKA ZAWIJAMY W RULONIK I UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM PRZYGOTOWUJEMY(...)GARNKA ,DODAJEMY KOSTKĘ ROSOŁOWĄ,ZAGOTOWUJEMY,DODAJEMY ROZMIESZANĄ Z ODROBINĄ ZIMNEJ WODY MĄKĘ,MIESZAMY DOKŁADNIE ,JAK ZACZNIE GĘSTNIEĆ POLEWAMY SOSEM NASZE NALEŚNIKI, POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM I ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU OK 20-25 MIN (AŻ SIĘ MOCNO ROZPUŚCI SER I TROCHĘ ZARUMIENI)W 180 STOPNIACH I GOTOWE SMACZNEGO
Swojskie jedzonkodrugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli po troszku i próbować, żeby nie przesolić. Masę bardzo dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam tłuszczem. Z tej ilości składników wyszły(...)foremki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie
Kuchenne zapiski Edyty