Faza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś
Zasmakuj KuchniSkładniki: 10 średnie ziemniaki, 1 sztuka jajko, 1 pęczek liście pietruszki, 4 łodygi liście selera, 1 mała cebula, 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubięmojej kuchni staram się jak najwięcej gotowych produktów zastępować domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym przypadku:) Dziś zapraszam Was do zrobienia domowego masła orzechowego. Tylko jeden składnik - solone orzeszki ziemne, malakser i cudowne smarowidło gotowe w kilkanaście minut! Moje masło jest w wersji crunchy , gdyż lubię czuć maleńkie chrupiące kawałeczki orzeszków, ale Wy możecie(...)wypróbować wersję smooth , czyli zmielić orzechy całkowicie na gładko. Możecie popróbować i dodać Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonybyć również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle(...)dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej
Pieguskowa Kuchniabyć również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle(...)dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej
Pieguskowa KuchniaChruściki, chrusty, kreple... faworki, delikatne i kruche. Pyszne:) Tradycyjne, chrupiące ciastka o słodkim i aromatycznym smaku, w kształcie złożonej kokardki, posypywane cukrem pudrem. Są smażone na
Zasmakuj KuchniGOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) Gofry ! ( zdjęcie od Berniki – Mojkulinarnypamietnik.pl -Bernika dzięki ) Pomyśl cały rok czekasz na ten moment, aż nadejdą
Kuchnia na wzgórzuRas el hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół
Słodki KompromisW Arabii Saudyjskiej (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzubardzo smaczne i domowe. Wystrój raczej prlowski, podobnie zastawa jednak wydaje mi się, że takie było założenie, że tak ma być :-) Idziemy dalej... Ufff jestem taka pełna, nie wiem czy zmieszczę jeszcze jeden obiad. Biorę koleżankę, pomoże w jedzeniu ale najpierw idę odpocząć do parku praskiego, posiedzę na ławce, porozmyślam o życiu... Poczekam na Anię i razem wyruszymy(...)ostrożnie, bo nie wiadomo co tam na nas czeka, ,rozglądamy się i co? Oto i on, Czerwony rower wisi sobie bezwstydnie nad drzwiami wejściowymi. Otóż tak "Kuchnia czerwony rower" właściwie nie jest barem mlecznym, jak się dowiedziałam istnieje już od 2002 roku i jest rozszerzoną działalnością poprzednio istniejącej Stołówki Stowarzyszenia Drzwi Otwarte, można
pieprzny smaczekPoza wystawcami, mnóstwo atrakcji czekało na zwiedzających od rana do wieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek(...)żurawiną jest nie do opisania w smaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika. P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta , odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie
Sajkofanka smakuUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itkikawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy(...)rozcieńczamy tylko wodą, ja jednak wolę wersję białą. Polecam Czy już wiecie „Jak zrobić Frappé ? ” The post Jak zrobić Frappé ? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni, dzięki której jest rozpoznawalny i osiągnął szczyt, rzeczywisty właściciel restauracji każe mu zmienić kuchnię na bardziej atrakcyjną, molekularną. Brak tejże przemiany grozi utratą gwiazdki, a tym samym utratą posady, sławy, pieniędzy i domu... Mogłabym opisać caaały film, ale.. Nie chcę Wam zdradzać fabuły, ani zakończenia. Bo, co to za film, za oglądanie, kiedy wiemy już wszystko? Film(...)mój ulubiony aktor..), "daje radę", jak to mawiają młodzi. Nie jest to może dzieło sztuki na miarę Polańskiego, Woody'ego Allena czy Hitchcocka, ale naprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY. /autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam
W kuchni Karmel-itkiCzasem jest tak, że wszytko idzie jak po grudzie, że noc źle przespana, że poranek wita chłodem i brakiem słońca, że sterta niezałatwionych spraw wciąż zaprząta
Słodki Kompromis