Likierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone
Karo in the Kitchenkompotów czy soków. Jedyne co zawsze sprawdzało się w naszej kuchni to powidła (specjalność mojej mamy, gotowane na occie bez dodatku cukru) oraz domowy przecier pomidorowy (to moja miłość). Od kiedy sama zarządzam w naszej kuchni robię trochę przetworów, ale nie jest to nic skomplikowanego. Od kilku lat przygotowuję, wyłącznie dla siebie, kilka słoiczków masła owocowego (np jeżynowe lub śliwkowe(...)wytrawnej odsłonie. To wspaniała odmiana od nudnych śniadań czy kolacji! Gdy wyjmujemy słoiczek tej śliwkowej pyszności zachowuje się jak masło, po chwili jest bardziej miękkie. Swoją konsystencją nie przypomina ani dżemu, ani konfitury również ze względu na znikomy dodatek cukru, dla tego postanowiłam nazwać go tak nazwać Do przygotowania masła śliwkowego potrzebujemy: – 500 g śliwek (użyłam węgierek
Szybko Tanio SmacznieOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają(...)obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające). Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy w Internecie, a sklepy
ClauditteMissCookingŚniadanie daje poczucie bezpieczeństwa, jest niczym ciepły, otulający koc, który tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne
Słodki KompromisSkładniki: 10 średnie ziemniaki, 1 sztuka jajko, 1 pęczek liście pietruszki, 4 łodygi liście selera, 1 mała cebula, 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubięmojej kuchni staram się jak najwięcej gotowych produktów zastępować domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym przypadku:) Dziś zapraszam Was do zrobienia domowego masła orzechowego. Tylko jeden składnik - solone orzeszki ziemne, malakser i cudowne smarowidło gotowe w kilkanaście minut! Moje masło jest w wersji crunchy , gdyż lubię czuć maleńkie chrupiące kawałeczki orzeszków, ale Wy możecie(...)wypróbować wersję smooth , czyli zmielić orzechy całkowicie na gładko. Możecie popróbować i dodać Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonybyć również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle(...)dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej
Pieguskowa Kuchniabyć również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle(...)dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej
Pieguskowa KuchniaGOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) Gofry ! ( zdjęcie od Berniki – Mojkulinarnypamietnik.pl -Bernika dzięki ) Pomyśl cały rok czekasz na ten moment, aż nadejdą
Kuchnia na wzgórzuRas el hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół
Słodki KompromisW Arabii Saudyjskiej (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzubardzo smaczne i domowe. Wystrój raczej prlowski, podobnie zastawa jednak wydaje mi się, że takie było założenie, że tak ma być :-) Idziemy dalej... Ufff jestem taka pełna, nie wiem czy zmieszczę jeszcze jeden obiad. Biorę koleżankę, pomoże w jedzeniu ale najpierw idę odpocząć do parku praskiego, posiedzę na ławce, porozmyślam o życiu... Poczekam na Anię i razem wyruszymy(...)ostrożnie, bo nie wiadomo co tam na nas czeka, ,rozglądamy się i co? Oto i on, Czerwony rower wisi sobie bezwstydnie nad drzwiami wejściowymi. Otóż tak "Kuchnia czerwony rower" właściwie nie jest barem mlecznym, jak się dowiedziałam istnieje już od 2002 roku i jest rozszerzoną działalnością poprzednio istniejącej Stołówki Stowarzyszenia Drzwi Otwarte, można
pieprzny smaczekPoza wystawcami, mnóstwo atrakcji czekało na zwiedzających od rana do wieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek(...)żurawiną jest nie do opisania w smaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika. P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta , odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie
Sajkofanka smakuUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itki