kuchni świetnie sprawdza się do przekładania tortów, do lodów (tak! zimą też kocham lody) i do galaretki, do wszystkiego! Taki mus jest idealny dla dzieci, które nie lubią kawałków owoców w dżemie... Polecam, serdecznie polecam! Składniki (na 2 słoiczki o pojemności 500 gram): 1,800-2 kg truskawek 200 gram cukru 1/2 szklanki wody różanej *Pamiętajmy! Do domowych przetworów(...)trzeba dodawać żadnych żelfiksów ani ulepszaczy! Wystarczy odpowiednie postępowanie z owocami a uzyskamy dokładnie taki efekt jaki można uzyskać z dodatkiem tej chemicznej (moim zdaniem niepotrzebnej w domowych przetworach) mieszanki! **Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz bo nie lubisz
Mango PapajaW zeszłym roku pisałam o domowym kisielu wiśniowym lub wieloowocowym . To pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Do przygotowania zarówno ze świeżych owoców jak i kompotów
Kuchnia po mojemuPo raz kolejny przekonałam się, że w Internecie można znaleźć wszystko. Nie udało mi się kupić imbiru marynowanego, więc z pomocą przyszedł „wujek Google”. Jedyny problem
mojewypiekiinietylkostolicy w Europie - Londynu, który przygotowałam dla Was tak, abyście o niczym nie zapomnieli będąc w mieście tylko kilka dni. Nasza nowa redaktor, Dominika , postanowiła uGRYŹć Londyn od kuchni i zaproponowała Wam restauracje do których warto zajrzeć. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała paru słów od siebie, dlatego postanowiłam dodać pewną smaczną sieciówkę, do której z czystym sumieniem mogę(...)wszystko? Skądże! Na łamach magazynu znajdziecie również mój dział poświęcony słodkościom. Gabriel przygotował za to coś na ostro, Ewelina opowiada o kiełkach, Ania chwali się w jak łatwy sposób przygotować domową kiełbasę, a Daria uczy jak nie marnować jedzenia. Wisienką na torcie są na pewno jaja po szkocku przygotowane przez Przemysława . Po prostu nie możecie tego przegapić! Ugryźcie
Słodkie Przyjemnościjabłek, dużo cynamonu - uwielbiam! Kokosowiec pani Ani nasączony jakimś alkoholem (bo do każdego obiadu był podwieczorek w postaci ciastka!). Kocham domowe ciasta.... Powiem szczerze, że skradły moje serce zupełnie tak jak ciasta mojej babci :) Serniczek pani Ani... To jedno z moich ulubionych ciast! Regionalne przysmaki Oscypek... Bundz (wiadomo czyjej produkcji)... Oba rarytasy przywieźliśmy ze sobą do domu(...)robiłam zdjęć posiłków cały czas z dwóch powodów: - szaleńczej zabawy sylwestrowej - początkowo nie domyślałam się jaki talent skrywa nasze lokum (trwało to dopóki nie poczułam zapachów z kuchni) Mogę powiedzieć, że były jeszcze inne regionalne sery, placki, mięsa, strogonow... Życzę Wam wszystkim wyjątkowego roku 2016! Spełnienia wszystkich marzeń i samych sukcesów. Dla tych, którzy kochają gotowanie - kuchni pełnej smaków
Karola gotujePrzyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam
Krakowskie smaki AniZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna Pasjibłyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 500 g twarogu półtłustego OSM Czarnków(...)lukrem królewskim , lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWracam do Was po krótkiej przerwie spowodowanej remontem mojego kuchennego przybytku. Ale czasu nie miałam zbyt dużo na gotowanie, ani późno jesienne światło nie pozwoliło na lepsze zdjęcia dania. Pamiętacie zapewne, że jakiś czas temu rozpoczęłam cykl błyskawicznych przepisów z sosami. Cieszę się , że te przepisy przypadły do gustu moim czytelnikom Dzisiaj więc kolejny przepis z cyklu przepisów(...)makaron kupiłam w sieci Tesco pod ich marką, pappardelle jest sprężysty i trzymający strukturę, do tego nie jest zbyt drogi. Do przygotowania tego błyskawicznego makaronu wykorzystałam kiełbasę chorizo przygotowaną domowym sposobem, wg tego przepisu. Polecam przepisy na szybkie dania z makaronami: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to jedno z tych unikalnych dań , przy których oprócz odgłosu mlaskania i żucia , przy stole panuje cisza , nikt(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szkoda ,że nie jest to potrawa fit , ani bomba witaminowa , no cóż jak zawsze najlepsze , jest to co dla zdrowia zazwyczaj najgorsze . Oficjalnie będę się trzymać tezy , że co domowe , to zdrowe i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyProgram kulinarny Pyszne grillowanie Anny Starmach (źródło: tvnstyle.pl) „Pyszne grillowanie” to specjalne wydanie programu kulinarnego „Pyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle
WojnaNaSmaki.plJeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu
Kuchnia z widokiem na ogródDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the Kitchendomowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad, nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni(...)jest czasem straconym. Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły tego ani studia w Paryżu i Londynie, ani założenie rodziny. Wprost przeciwnie, po wyjściu za mąż za islandzkiego fotografa wraz z mężem zaczęła prowadzić blog kulinarny pod znamiennym tytułem Manger („Jeść”). W ten sposób Mimi udało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata