Bigos mojego Taty 584niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć. Długo nie mogłam się zabrać za ten przepis. Bardzo długo się z nim nosiłam, ani razu nie zaczęłam bojąc się(...)prostu mi nie wyjdzie. Że to nie będzie to. Kolejne święta. Kolejne bez Taty. Nie zapytam go już o dokładną recepturę. Nie stanę przy nim w kuchni i nie będziemy tego robić razem. Tęsknię za Tatą. I za jego bigosem. W końcu musiałam spróbować. Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański
Karo in the Kitchen
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 245warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Ogórki kiszone tradycyjne(...)formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy tort urodzinowy w 5 minut 266przygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni, ani siedmiu krasnoludków do pomocy :) Możesz zrobić torcik na wypasie dla swojego malucha na roczek lub inne urodzinki. I to dosłownie w 5 minut. To gdzie(...)cioci i zabrałam ze sobą, bo wiedziałam, że tam będzie tort ze składnikami ... no wiesz, margaryna i cukier - hmm wyeliminowaliśmy te produkty z diety. I nie chcę dawać Lili ani jednego małego kawałeczka nawet na urodzinach cioci. W takiej sytuacji biorę ze sobą coś, co mi odpowiada. Taki torcik w 5 minut to też świetny deser dla małych niespodziewanych
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
A może by tak coś wydestylować? 203czasu, nasłuchując jak skrapla się para. Od długiego już czasu zbierałam się, żeby poeksperymentować z tym przepisem. A że dostałam motywację do użycia wody destylowanej w kuchni, pomyślałam że to jest ten moment. DOMOWA WODA RÓŻANA płatki róży (nasza ogrodowa róża pomarszczona, poza tym świetnie nadaje się też róża stulistna lub damasceńska) woda destylowana * lód Ilość wody zależy od ilości(...)przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej. A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze dla frajdy destylowania czegoś samemu (co nie jest wcale trudne
les mirabelles
PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ 222PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny
Kuchnia Paulettes
Pierogi domowe na maślance z mięsem 308Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne(...)pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl śliwkowy z karmelem 189bazie śliwek i kefiru/ jogurtu z dodatkiem niewielkiej ilości domowej roboty karmelu, który można zastąpić cukrem pudrem, miodem, albo całkowicie zrezygnować z jego słodzenia. Tutaj znajdziecie wszelakie przepisy na napoje. Ten mleczny koktajl śliwkowy z karmelem, jest dobry na każdy dzień! 6 dużych śliwek kilka kostek lodu 300 ml domowego kefiru lub jogurtu 1 łyżeczka kruszonego karmelu, albo cukru pudru(...)udekorować je listkiem mięty. Podajemy koktajl natychmiast, póki jest zimny za sprawą kostek lodu. Smacznego! The post Koktajl śliwkowy z karmelem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 307Sezon truskawkowy w pełni więc ja korzystam z tego okresu na tyle na ile mogę. Truskawki ostatnimi czasy królują u mnie w kuchni, pewnie tak
Krakowskie smaki Ani
TARTINE BREAD 155zdjęcia dzisiaj opublikowane są tworem aparatu w telefonie. Jutro je podmienię Ponieważ nie mam żeliwnego garnka ani kamienia do pieczenia, swój tartine bread upiekłam po prostu na rozgrzanej blaszce z piekarnika, tak jak radził Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . Wyszedł wilgotny i pyszny z cudownymi dziurkami. Upiekę go jeszcze nie raz TARTINE BREAD na podstawie(...)skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce. W majowej Piekarni udział wzięli: am.art.kolor i smak Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Przepisy na domowy ser i chleb Smak mojego domu Smaki i aromaty Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni
Pieguskowa Kuchnia
Pikantne skrzydełka po amerykańsku. Buffalo hot wings. 279Na północy stanu Nowy Jork, przy granicy z Kanadą i zupełnie niedaleko od wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie
zadanie-gotowanie
Domowy chlebek pita 277Chlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam,
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 282którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli(...)pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje
Chilli Czosnek i Oliwa
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 199domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna
W kuchni Karmel-itki
Chłodnik- taki mój 443Gorąco? Bo w Krakowie bardzo. No ale jeść przecież coś trzeba. Przyznam szczerze, że w takie upały nie bardzo mam ochotę na stanie w kuchni
Krakowskie smaki Ani