niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć. Długo nie mogłam się zabrać za ten przepis. Bardzo długo się z nim nosiłam, ani razu nie zaczęłam bojąc się(...)prostu mi nie wyjdzie. Że to nie będzie to. Kolejne święta. Kolejne bez Taty. Nie zapytam go już o dokładną recepturę. Nie stanę przy nim w kuchni i nie będziemy tego robić razem. Tęsknię za Tatą. I za jego bigosem. W końcu musiałam spróbować. Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański
Karo in the Kitchenwarzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Ogórki kiszone tradycyjne(...)formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni, ani siedmiu krasnoludków do pomocy :) Możesz zrobić torcik na wypasie dla swojego malucha na roczek lub inne urodzinki. I to dosłownie w 5 minut. To gdzie(...)cioci i zabrałam ze sobą, bo wiedziałam, że tam będzie tort ze składnikami ... no wiesz, margaryna i cukier - hmm wyeliminowaliśmy te produkty z diety. I nie chcę dawać Lili ani jednego małego kawałeczka nawet na urodzinach cioci. W takiej sytuacji biorę ze sobą coś, co mi odpowiada. Taki torcik w 5 minut to też świetny deser dla małych niespodziewanych
lady-och-mistrzyni.blogspot.comczasu, nasłuchując jak skrapla się para. Od długiego już czasu zbierałam się, żeby poeksperymentować z tym przepisem. A że dostałam motywację do użycia wody destylowanej w kuchni, pomyślałam że to jest ten moment. DOMOWA WODA RÓŻANA płatki róży (nasza ogrodowa róża pomarszczona, poza tym świetnie nadaje się też róża stulistna lub damasceńska) woda destylowana * lód Ilość wody zależy od ilości(...)przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej. A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze dla frajdy destylowania czegoś samemu (co nie jest wcale trudne
les mirabellesPASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny
Kuchnia PaulettesUwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne(...)pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione
Bernika - moj kulinarny pamietnikbazie śliwek i kefiru/ jogurtu z dodatkiem niewielkiej ilości domowej roboty karmelu, który można zastąpić cukrem pudrem, miodem, albo całkowicie zrezygnować z jego słodzenia. Tutaj znajdziecie wszelakie przepisy na napoje. Ten mleczny koktajl śliwkowy z karmelem, jest dobry na każdy dzień! 6 dużych śliwek kilka kostek lodu 300 ml domowego kefiru lub jogurtu 1 łyżeczka kruszonego karmelu, albo cukru pudru(...)udekorować je listkiem mięty. Podajemy koktajl natychmiast, póki jest zimny za sprawą kostek lodu. Smacznego! The post Koktajl śliwkowy z karmelem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon truskawkowy w pełni więc ja korzystam z tego okresu na tyle na ile mogę. Truskawki ostatnimi czasy królują u mnie w kuchni, pewnie tak
Krakowskie smaki Anizdjęcia dzisiaj opublikowane są tworem aparatu w telefonie. Jutro je podmienię Ponieważ nie mam żeliwnego garnka ani kamienia do pieczenia, swój tartine bread upiekłam po prostu na rozgrzanej blaszce z piekarnika, tak jak radził Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . Wyszedł wilgotny i pyszny z cudownymi dziurkami. Upiekę go jeszcze nie raz TARTINE BREAD na podstawie(...)skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce. W majowej Piekarni udział wzięli: am.art.kolor i smak Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Przepisy na domowy ser i chleb Smak mojego domu Smaki i aromaty Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni
Pieguskowa KuchniaNa północy stanu Nowy Jork, przy granicy z Kanadą i zupełnie niedaleko od wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie
zadanie-gotowanieChlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam,
Codzienna kuchnia niecodziennaktórą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli(...)pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje
Chilli Czosnek i Oliwadomowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna
W kuchni Karmel-itkiGorąco? Bo w Krakowie bardzo. No ale jeść przecież coś trzeba. Przyznam szczerze, że w takie upały nie bardzo mam ochotę na stanie w kuchni
Krakowskie smaki Ani