kuchnia domowa ani - 1463 przepisów (strona:67/98)

Jak zrobić Frappé ? 523

kawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy(...)rozcieńczamy tylko wodą, ja jednak wolę wersję białą. Polecam Czy już wiecie „Jak zrobić Frappé ? ” The post Jak zrobić Frappé ? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Noc filmowa w pomarańczowym towarzystwie. 157

kuchni, dzięki której jest rozpoznawalny i osiągnął szczyt, rzeczywisty właściciel restauracji każe mu zmienić kuchnię na bardziej atrakcyjną, molekularną. Brak tejże przemiany grozi utratą gwiazdki, a tym samym utratą posady, sławy, pieniędzy i domu... Mogłabym opisać caaały film, ale.. Nie chcę Wam zdradzać fabuły, ani zakończenia. Bo, co to za film, za oglądanie, kiedy wiemy już wszystko? Film(...)mój ulubiony aktor..), "daje radę", jak to mawiają młodzi. Nie jest to może dzieło sztuki na miarę Polańskiego, Woody'ego Allena czy Hitchcocka, ale naprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY. /autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam

W kuchni Karmel-itki
Szybka ciabatta 134

Czasem jest tak, że wszytko idzie jak po grudzie, że noc źle przespana, że poranek wita chłodem i brakiem słońca, że sterta niezałatwionych spraw wciąż zaprząta

Słodki Kompromis
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 200

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)upodobań) W małym garnuszku z bardzo grubym dnem umieścić cukier oraz wodę, wymieszać. Moc palnika ustawić na 6 (w skali od 1 do 9), gotować 20 min, nie mieszając ani razu , do momentu, aż masa będzie miała bursztynowy – jasnobrązowy kolor oraz temperaturę 170 st. Gdy karmel osiągnie temperaturę 170 st. i będzie miał odpowiedni kolor, należy natychmiast zdjąć

moj przepis na
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 386

Przez dwa lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu

Karo in the Kitchen
Klub Środowisk Twórczych SPATiF czyli wspomnienie weekendu 170

Sopot to klasa sama w sobie. Trzeba tylko wiedzieć gdzie iść. nuci *a w Sopocie przy czwartku, piątku czy sobocie* " SPATiF - 50 lat istnienia wypito: 350000

Fiolka w kuchni
The Plate - weekendowy brunch tex-mex 189

relację ! The Plate - weekendowy brunch tex-mex Na kulinarnej mapie Warszawy pojawiło się nowe miejsce, które miałam przyjemność odwiedzić  w ostatnią sobotę. The Plate nie jest typową restauracją ani studiem kulinarnym. Ewa, jedna z właścicielek lokalu - pasjonatka smaków i podróżowania - mówi, że tej to po prostu miejsce spotkań dla ludzi, którzy kochają gotować, jeść i spędzać czas przy(...)dosłownie kilka bloków dalej spędziłam swoje dzieciństwo, a potem po przerwie studenckie lata. W weekendy są tu serwowane tematyczne brunche, ja miałam przyjemność uczestniczyć w śniadaniu tex-mex. W kuchni rządzi Szef Sławek Wojtysiak. Już na pierwszy rzut oka widać, że kocha gotować i, że jest to jego życiowa pasja. Śniadanie powstaje na naszych oczach, więc nie da się ukryć

Kulinarne przygody Gatity
domowe przedszkole 150

Wakacje !!!  Duzi jadą na obozy, kolonie, wycieczki, wyprawy... a maluchy? ...w domu :) Ania prowadzi zajęcia dla naszych "filozofów" jak widać Gisia jest zaskoczona pytaniem :) Nikola

chleba naszego
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 199

Uczestnicy z roku na rok prezentują coraz niższy poziom. Nie trzeba być gastrogeniuszem czy mistrzem patelni żeby móc to odnotować. Nie mają pojęcia o tym co robią, jak ani po co. Po ślepym teście smaku doskonale widać, jak bardzo nie mają pojęcia o tym, co jedzą. Nie mają szacunku do produktów których używają (co boli mnie okrutnie, gdy widzę(...)pani Janinka nią jest to akurat nie wątpię!) i ‘człowieka-petardę’. Zagramy widzom na uczuciach – będzie domowo, rodzinnie, przyjemnie, kilka razy ktoś się zaśmieje, ktoś komuś podłoży świnię. Zostawmy średniaków i cieniasów, widz będzie się mógł z nimi łatwo identyfikować, przecież jemu w kuchni tez czasami coś nie wychodzi – lepiej się poczuje gdy będzie mógł się pośmiać z nich. Gdzie

Karo in the Kitchen
Wielka uczta z Erin Gleeson? 174

nakarmić? Jak się okazuje posiłki wykwintne nie muszą być ani skomplikowane, ani trudne do przygotowania, ani nawet bardzo kosztowne. W dodatku niemal każdy jest w stanie je przygotować i to mając do dyspozycji składniki, które na ogół królują w kuchni albo są dość łatwo dostępne praktycznie o każdej porze roku w większości sklepów. Prosto i oryginalnie(...)się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Autorka dorastała w hrabstwie Sonoma w Kalifornii, mając za sąsiadów farmerów oraz minikomunę. Wraz z rodzicami uprawiała przydomowy ogród. Życie rodzinne koncentrowało się zaś wokół domowej kuchni. Początkowo swą karierę zawodową związała z fotografią i życiem w Nowym Jorku. Do gotowania powróciła zaś po przeprowadzce wraz z mężem do Silicon Valley. To tam, pozbawiona wielkomiejskiego zgiełku

Krzywa Prosta
Sos do spaghetti 200

Smaczny, aromatyczny,domowy... Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi 250 g selera naciowego 300 g cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli bazylia

Anioły w kuchni
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 230

pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki(...)posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka 100 ml śmietany 18%   Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe

Słodka Strona
Koktajl truskawkowy na zakończenie sezonu truskawkowego 157

Witajcie Kochani po długiej przerwie. Dawno nie zamieszczałam nowych przepisów. Dawno nie było u mnie smacznych propozycji na różne okazje: obiady, kolacje, czy też desery. Dlaczego

Kuchnia u Krysi
Najlepsze lody owocowe bez maszynki 364

Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się(...)razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę tylko zastosowałam sokowirówkę z FP 270 Kenwood, idealnie odcedziła syrop malinowy zostawiając trochę pulpy malinowej i ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna. Do śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bieszczadzkie smaki - część II 168

trochę jak w babcinym salonie, ale nieprzeładowane i takie ciepłe. Przechodząc do dań. Karta jest krótka, często zmieniana ze względu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna(...)naoglądaliśmy zdjęć.  W końcu nadeszła ta długo wyczekiwana chwila. Wjechał dostojnie na stół, wielki, ogromny, gruby, cały pokryty jagodami (mrożonymi ale zdecydowanie dały radę – nie było to ciapa ani dżem jagodowy, tylko bardzo smaczne pachnące jagody), przyozdobiony obficie bitą śmietaną (taką prawdziwą tłustą i gęstą) i posypany cukrem pudrem. Obsypany wieloma nagrodami, certyfikowany jako bieszczadzki produkt lokalny NALEŚNIK

królestwo garów