jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje(...)grubo – porozpada się, będzie się kruszyć i nie da się wyrobić. Do mięsa w misce wlewam sos Worcester, dorzucam musztardę. Wsypuję wszystkie przyprawy. Dlaczego nie ma tu surowego czosnku ani cebuli? Suszone i zmielone mają więcej aromatu, nie zmieniają też konsystencji mięsa – dodatek surowych, tylko posiekanych cebuli i czosnku, sprawiłby że puszczą wodę a mięso zaczęłoby się przypalać
Karo in the Kitchenznaczy to, że od razu muszę jechać do McDonaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. 6 1630 wejść Ciasto 3 bit To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję(...)winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. 2 3770 wejść Gotowanie z Okrasą
Brzuszki Łakomczuszkipianki. Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną polewą. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne w smaku i konsystencji. [Ciasto przygotowałam w prostokątnej blasze o wymiarach 40 cm X 24 cm] A skoro już ciasto gotowe, a kawa stygnie, to może porozmawiamy o czymś innym niż kuchnia? Od pewnego czasu zbieram informacje na temat OZE, czyli(...)Głównymi trucicielami powietrza nie są duże fabryki i samochody Wbrew pozorom to nie transport samochodowy jest główną przyczyną zanieczyszczenia powietrza w Polsce, a gospodarstwa domowe. Za złą jakość tego, czym oddychamy odpowiada tak zwana niska emisja, czyli te spaliny, które pochodzą z domowych kotłów i pieców na paliwa stałe. Blisko 90% rakotwórczego benzo(a)pirenu pochodzi z tego
Codzienna kuchnia niecodziennaśmiesznie prosty i chyba najłatwiejszy ze wszystkich przepisów na lody, jaki znam. Najważniejsze jest to, że nie wymaga specjalnej maszynki do lodów ani też uciążliwego mieszania, co skutecznie odstrasza wszystkich od robienia lodów w warunkach domowych. Przepis nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej , wystarczy podane w przepisie ciasteczka zastąpić tymi bez glutenu lub pominąć(...)kubeczków, dociskając lekko palcami. Większe owoce należy pokroić. Do robota kuchennego przełożyć owoce, mleko oraz jogurt. Zmiksować. Radzę tą czynność podzielić na dwa razy (aby nie ochlapać pół kuchni! :)). Gotową mieszankę wlać do kubeczków. Wbić patyczki, najlepiej aż do warstwy z ciastek - będą wtedy ładnie i prosto się trzymały. Wstawić do zamrażalnika, najlepiej na noc. Gotowe
Garniec Magaliemoja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam ją” paskiem papieru do pieczenia). Przekładamy masę na spód, równamy powierzchnię (najlepiej spodem szklanki) i odstawiamy (spód nie wymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę(...)Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże Moje domowe kucharzenie Kuchnia strarowiejskiej gospodyni Grunt to przepis! Smakołyki Asi Kulinarna Maniusia Czarrna od kuchni Słodkie okruszki Moje Małe Czarowanie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział
mojewypiekiinietylkoLeciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w
Karo in the KitchenMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzech składników . Na dodatek nie zawierają jajek, czyli są totalnie bezpieczne, jeśli chcemy je przygotować podczas letnich upałów. A na koniec, nie musimy do nich używać maszynki do lodów, ani ich miksować co kilka godzin ! Tak więc jak widzicie lody są dziecinnie proste w przygotowaniu. No właśnie, koniecznie zaproście dzieciaki do pomocy 😋. Parę słów o truskawkach Truskawki są pierwszymi(...)witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo
Kulinarne przygody GatityDziś rozpoczynamy pierwszy dzień meteorologicznej wiosny, tzn rozpoczynamy pierwszy miesiąc wiosenny. Słoneczko też już zapukało do naszych domków, nie długo drzewa i kwiaty rozkwitną i świat
Pani domowaNa te wiosenne rarytasy czekamy cały rok, wiosną aż kipią smakiem i zaskakują chrupkością, od maja zapełniają warzywne stragany ciesząc oko każdego roślinożercy. Nie sposób obojętnie
Słodki Kompromisstwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio mi tak było grzebać w czymś, co kultywowane jest co roku w prawie każdym polskim(...)sito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo
ladykitchenWiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna zebrane w ciągu roku. Celtycki zwyczaj(...)jest wypiekany również na zakwasie. Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem. " chleb na blogach: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie
Proste PotrawyJak byłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i
Ptasia Kuchnia