kuchnia domowa ani - 1463 przepisów (strona:81/98)

Kohersen Mycook – recenzja 184

Coraz popularniejsze stają się ostatnio urządzenia dla osób, które nie mają bardzo dużego doświadczenia w kuchni i chcą mieć wszystko w jednym. Najbardziej znane urządzenie tego typu to Thermomix, ale jakiś czas temu byłam na warsztatach gotowania na podobnym urządzeniu w Food Lab Studio. Takie urządzenia były sprzedawane nawet w dyskontach, ale mają je też bardzo drogie marki jak Kitchenaid(...)urządzenie? Producenci twierdzą, że zastępuje wszystkie inne blendery, parowary i garnki, które mamy w domu. Można w nim wyrobić ciasto na bułeczki i zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem, a właściwie maszyna zrobi, miksując warzywa i gotując

Ugotowane pozamiatane
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 116

Pyszne drożdżówki z budyniem z dodatkiem suszonych owoców nadają się idealne na sniadanie lub do pracy. Przepis podpatrzony tu jednak nie miałam już ochoty ani

Piekielna Kuchnia Pati
Spiżarnia Dziadunia 119

firma, która produkuje cudowne i pyszne wyroby oparte na tradycyjnych domowych recepturach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przywodzi mi to na myśl moje własne doświadczenia kuchenne, tajne przepisy z zeszytu mojej Mamy, sekrety i tajemnice Babci. Takie firmy właśnie cenię sobie najbardziej, z tego też względu nie wahałam się ani chwili z decyzją o podjęciu współpracy z Ogródkiem Dziadunia(...)rodzinny charakter firmy, gwarantuje najlepszą jakość produktów oraz ich polskie pochodzenie.  Priorytetem Ogródka Dziadunia  jest wytwarzanie produktów o najwyższej jakości, takich jakie sami moglibyśmy przyrządzić w swojej kuchni na bazie tradycyjnych, rodzinnych receptur wykorzystywanych z pokolenia na pokolenie, bez użycia jakichkolwiek dodatków do żywności, np. barwników, konserwantów czy aromatów.  Ze swojej strony mogę potwierdzić, że produkty firmy

Garniec Magalie
Pizza 177

Czy macie swój ulubiony przepis na pyszną domową pizzę? Ja mam.   Ciasto, które jest bazą do mojej pizzy jest idealne. Dlaczego? Bo szybko się je

Kuchnia u Krysi
Restauracja Hotel Diament Spodek 133

Myślę, ze gościom spoza Śląska ta kuchnia przypadnie do gustu. Na przystawkę wzięliśmy ozorek cielęcy i to było mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety(...)tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa poprawna. Nie próbowaliśmy bucht ani ciasta więc może one były smaczne. Ogólnie az się prosi aby podawana była tutaj szpajza albo kopa, klasyczne śląskie desery. Dlatego za deser i rosół minus.  Taras trochę smutny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 404

też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się(...)radością dokończyłam klopsiki. Zawsze w takich momentach rozpiera mnie duma! Wymyśliłam! Ja! Sama! Bez niczyjej pomocy, ani internetowej, ani książkowej, ani niczyjej. Później jednak często przeżywam rozczarowanie, gdy okazuje się, że ktoś, kiedyś wpadł już na taki pomysł. W kuchni wymyślono naprawdę wiele i ciężko zrobić coś całkiem nowego. Mimo wszystko w takich chwilach jestem zadowolona

Ratunku obiad
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 255

jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje(...)grubo – porozpada się, będzie się kruszyć i nie da się wyrobić. Do mięsa w misce wlewam sos Worcester, dorzucam musztardę. Wsypuję wszystkie przyprawy. Dlaczego nie ma tu surowego czosnku ani cebuli? Suszone i zmielone mają więcej aromatu, nie zmieniają też konsystencji mięsa – dodatek surowych, tylko posiekanych cebuli i czosnku, sprawiłby że puszczą wodę a mięso zaczęłoby się przypalać

Karo in the Kitchen
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 178

znaczy to, że od razu muszę jechać do McDonaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. 6 1630 wejść  Ciasto 3 bit   To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję(...)winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt.   3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym   Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian.     2 3770 wejść Gotowanie z Okrasą

Brzuszki Łakomczuszki
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 254

pianki. Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną polewą. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne w smaku i konsystencji. [Ciasto przygotowałam w prostokątnej blasze o wymiarach 40 cm X 24 cm] A skoro już ciasto gotowe, a kawa stygnie, to może porozmawiamy o czymś innym niż kuchnia? Od pewnego czasu zbieram informacje na temat OZE, czyli(...)Głównymi trucicielami powietrza nie są duże fabryki i samochody   Wbrew pozorom to nie transport samochodowy jest główną przyczyną zanieczyszczenia powietrza w Polsce, a gospodarstwa domowe. Za złą jakość tego, czym oddychamy odpowiada tak zwana niska emisja, czyli te spaliny, które pochodzą z domowych kotłów i pieców na paliwa stałe. Blisko 90% rakotwórczego benzo(a)pirenu pochodzi z tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cudownie owocowe lody jogurtowe 170

śmiesznie prosty i chyba najłatwiejszy ze wszystkich przepisów na lody, jaki znam. Najważniejsze jest to, że nie wymaga specjalnej maszynki do lodów ani też uciążliwego mieszania, co skutecznie odstrasza wszystkich od robienia lodów w warunkach domowych.  Przepis nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej , wystarczy podane w przepisie ciasteczka zastąpić tymi bez glutenu lub pominąć(...)kubeczków, dociskając lekko palcami.  Większe owoce należy pokroić. Do robota kuchennego przełożyć owoce, mleko oraz jogurt. Zmiksować. Radzę tą czynność podzielić na dwa razy (aby nie ochlapać pół kuchni! :)). Gotową mieszankę wlać do kubeczków. Wbić patyczki, najlepiej aż do warstwy z ciastek - będą wtedy ładnie i prosto się trzymały.  Wstawić do zamrażalnika, najlepiej na noc.  Gotowe

Garniec Magalie
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 205

moja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam ją” paskiem papieru do pieczenia). Przekładamy masę na spód, równamy powierzchnię (najlepiej spodem szklanki) i odstawiamy (spód nie wymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę(...)Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże Moje domowe kucharzenie Kuchnia strarowiejskiej gospodyni Grunt to przepis! Smakołyki Asi Kulinarna Maniusia Czarrna od kuchni Słodkie okruszki Moje Małe Czarowanie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział

mojewypiekiinietylko
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 260

Leciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w

Karo in the Kitchen
Domowa Musaka 197

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Liebster Blog Award - kilka słów o mnie 108

przedszkola. Miałam, to szczęście, że delektowałam się w tym czasie domowymi, ulubionymi smakołykami. Ulubiony kolor? ... od lat ten sam - błękit nieba. Znienawidzony zespół muzyczny? ... do nikogo, ani niczego nigdy nie czułam nienawiści. Ulubiona zupa? ... mleczna mojej mamy. Nie ma nic lepszego. Znienawidzony przedmiot szkolny?  ... do nikogo, ani niczego nigdy nie czułam nienawiści. Choć... chemia nie należała(...)znosisz? 11. Jakie jedno słowo najbardziej do ciebie pasuje / opisuje Cię? A do nagrody nominuję: 1. Dla SmaQ 2. Śniadanie u Basi 3. Nastoletnie wypiekanie 4. Lekcje w kuchni 5. AINOLOPA 6. Cynamonowe szczęście 7. Mufin-Baker 8. Potrawka.blog.pl 9. Magiczna kuchnia Kasi 10. Kluski z serem 11. Smak mojego domu  Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Słodkie okruszki
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 146

trzech składników . Na dodatek nie zawierają jajek, czyli są totalnie bezpieczne, jeśli chcemy je przygotować podczas letnich upałów. A na koniec, nie musimy do nich używać maszynki do lodów, ani ich miksować co kilka godzin ! Tak więc jak widzicie lody są dziecinnie proste w przygotowaniu. No właśnie, koniecznie zaproście dzieciaki do pomocy 😋. Parę słów o truskawkach Truskawki są pierwszymi(...)witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło:  USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo

Kulinarne przygody Gatity