Dziś rozpoczynamy pierwszy dzień meteorologicznej wiosny, tzn rozpoczynamy pierwszy miesiąc wiosenny. Słoneczko też już zapukało do naszych domków, nie długo drzewa i kwiaty rozkwitną i świat
Pani domowaNa te wiosenne rarytasy czekamy cały rok, wiosną aż kipią smakiem i zaskakują chrupkością, od maja zapełniają warzywne stragany ciesząc oko każdego roślinożercy. Nie sposób obojętnie
Słodki Kompromisstwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio mi tak było grzebać w czymś, co kultywowane jest co roku w prawie każdym polskim(...)sito wyłożone gazą, niech się odsączy 6 jajek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżkę sody 2 łyżki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo
ladykitchenWiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna zebrane w ciągu roku. Celtycki zwyczaj(...)jest wypiekany również na zakwasie. Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem. " chleb na blogach: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie
Proste PotrawyJak byłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i
Ptasia Kuchniafood to nie tylko jedzenie na pocieszenie. To również szybkie, proste i pełne smaku potrawy do zrobienia wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub siły na stanie w kuchni ani ochoty na zamawianie po knajpach. Proste składniki, pełny smak, dwadzieścia minut pracy. I pełny szczęśliwy brzuch. Gotowe, paczkowane gnocchi podgotowujemy dwie minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy i rozkładamy(...)długo, aż całość zacznie smakowicie bulgotać a ser z wierzchu dokładnie się rozpuści i lekko przyrumieni – około 35-45 minut. SKŁADNIKI na dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem
Karo in the KitchenMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać
Naturalna KuchniaCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna Pasjiwykonaniem tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw kuchni Subkontynentu, zwykle ich drugi człon to "masala" (hindi मसाला) , w znaczeniu dosłownym to po prostu(...)chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik domowej passaty z pomidorów żółtych, stąd ten pomarańczowy kolor. Pomidory były kwaśne, jeżeli jednak Wasza passata nie jest, dodajcie soku z limonki lub cytryny. Najpierw na suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę
Kuchnia od dwojgawłaściwie sam się wprosił do mojej kuchni. I chwała mu za to! Jest pyszny! Co tam, jest boski! Lekki, wilgotny, puszysty, soczyście morelowy! Inny niż wszystkie desery jakie dotychczas jadłam. Wspaniały! A sam suflet? Nie wiem kto jest autorem tej krzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie(...)maszyny i dajcie się zaprosić na to spotkanie. Ja w każdym razie już planuję kolejne. SUFLET MORELOWY 300 ml puree morelowego (można zastąpić konfiturą morelową, ja użyłam domowej z dodatkiem limonki i rumu) 40 g masła 40 g mąki pszennej cukier do smaku 3 żółtka, lekko ubite 1 łyżka soku z cytryny 3 białka Morele, świeże
KUCHARNIAOmlety biszkoptowe robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim
Anioszek w kuchniczas na zainwestowanie w porządne pojemniki plastikowe na żywność, które posłużą nam przez wiele lat i wprowadzą porządek. Jakie pojemniki wybrać? Najważniejsze, aby to, co mamy w kuchni, było doskonałej jakości. Warto zainteresować się pojemnikami próżniowymi. W ofercie znajdziemy pojemniki o pojemnościach: 0,5 l 1,3 l 1,5 l 2,7 l Dlaczego warto skusić(...)takim pudełku nie jest narażone na wilgoć, smak i zapach zostaje zachowany, a co najważniejsze, po lodówce nie nie roznoszą się zapachy, które tak często przeszkadzają i szukamy domowych sposobów na ich usunięcie. Na szczęście nowoczesne produkty sprawiają, że tradycyjne metody walki z brzydkim zapachem w lodówce to już przeszłość. Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum posiadają silikonową uszczelkę, która gwarantuje
Moja smaczna kuchniajapońskiej guru sprzątania czy francuskiego szefa kuchni, żeby móc docenić te czynności, znaleźć dla nich czas i serce, przestać je kojarzyć z niewdzięczną, nieopłacaną, nigdy nie kończącą się harówką domową. Na pewno zgadzam się jednak z tym, że posprzątanie swojej przestrzeni, to pierwszy i konieczny krok, żeby zmienić swoje życie i zacząć prowadzić taki styl życia, o jakim marzymy. Sprzątanie(...)temat sprzątania kuchni, który nie był poruszony w jej pierwszej książce. Dla mnie kuchnia to najtrudniejszy element. Mam dużo przedmiotów w kuchni, które autorka określa jako komono, co gdyby nie miłość i emocjonalny stosunek KonMari do przedmiotów, można by przetłumaczyć jako barachło. Mam też mało przestrzeni w kuchni, jest to otwarta przestrzeń w moim mieszkaniu, bo kuchnia jest połączona
Ugotowane pozamiatane