wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone(...)JEST PYSZNIE! Za chwilę minie tydzień od kiedy jem z Dziewczynami i: nie jestem głodna; jem przepyszne rzeczy; czuję się dobrze; nie mam rzutów na jedzenie, szperania po lodówce ani chętek na coś; jem dużo warzyw - a to samo zdrowie ;) waga: - 1,5kg ale nie wiem na ile moja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się
Brzuszki Łakomczuszkimili wreszcie nastał ten czas. U nas co prawda od dłuższego czasu wakacje są nieco mniej znaczące, ponieważ nikt w domu nie chodzi już na studia ani do szkoły i jeszcze do przedszkola. Ale dla tych, którzy od dzisiaj wkraczają na drogę wolności i letniej swobody, mam przepis. Przepis banalnie prosty, a zdrowy i idealny w gorące(...)poszczególne owoce, będę wrzucała przepis na lody z nimi, ponieważ w tym roku postanowiliśmy lodów nie kupować - poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy
Przepysznik - BLW i nie tylkosamym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż za oszczędność(...)czasu - mniej gotowania, mniej zmywania i wymyślania. Oczywista sprawa, że nie karmię dziecka chemią, ani sztucznymi przyprawami. Jeśli już gotuję dla nas wszystkich to staram się używać tylko przypraw naturalnych, ziołowych i niezbyt ostrych. Naszedł mnie apetyt na kurczaka pieczonego. A, że sezon owocowy na szczęście jeszcze trwa to uważam, że trzeba go w pełni wykorzystać. Stąd mój pomysł
Kuchnia po mojemugodziny, szczególnie teraz jesienią gdy las jest tak piękny. 2. Uwielbiam spędzać czas w kuchni, lubię się po niej krzątać, piec, mieszać, czy nawet robić porządki(!). Siedzenie przy ciepłym piekarniku w środku zimny.. tak to jest to ^.^ 3. Kiedy nie znajdziecie mnie w kuchni można mnie znaleźć.. zawiniętą w gruby koc, gorącą herbatą i grubą książką. Uwielbiam czytać(...)kuchni muszę być sama, zawsze skrupulatnie wszystkich z niej brzydko mówiąc wyrzucam, bo nie lubię jak ktoś mi się patrzy na ręce, nawet jeżeli tylko z nim rozmawiam, to i tak mam wrażenie, że bacznie mnie obserwuje, co zazwyczaj skutkuje licznymi oparzeniami na moich dłoniach, poprzewracanych miskach i przypalonymi potrawami. 7. Nigdy nie byłam chora na.. ospę! ani
More food, love and dreamsktóre poprawią zdecydowanie waszą kuchnię. SOSTA Jak poznałam właścicieli marki Sosta, mieli w ofercie tylko olej rzepakowy. I to był, a właściwie jest olej, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Teraz, oprócz rzepakowego są oleje lniany, słonecznikowy, konopny, z czarnuszki, ostropestu, kokosowy i mój ukochany dyniowy. Dzięki temu, że Sosta nie jest wielką fabryką, nadzór nad jakością(...)wietrzenia oleju. Sosta to oleje niefiltrowane, co można poznać po zawiesinie na dnie butelki. Oznacza to, że nikt przy oleju nie majstrował, nie ulepszał i nie wzmacniał ani smaku, ani zapachu. Wyroby Sosty posiadają certyfikaty Agro Bio Testu. Jeśli ktoś miał z procedurami certyfikatów bio do czynienia, to wie, że uzyskanie takiego certyfikatu wymaga rygorystycznego przestrzegania wymogów jakościowych
ladykitchenścina ani nie żeluje, możemy go ponownie podgrzać i nie straci on swoich właściwości. Co ciekawe, ścięty Agar Agar, który osiągnął już temperaturę bliską 100 stopni C, ponownie stanie się płynny, a po ostudzeniu znów zmieni się w żel. Czyż to nie ułatwia nam pracy? Zdecydowanie :) Ja Agar Agar kupiłam jakiś czas temu w Kuchniach Świata (można kupić(...)małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe! A poniżej dwie propozycje podania - jedna z galaretką w postaci paseczków
Sajkofanka smakulutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj . Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny smak i zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli(...)pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego Chleb żytni z cebulą i piwem na innych blogach: Apetyt na Smaka Bochen chleba Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Moje Małe Czarowanie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu Para w kuchni Polska zupa Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu
Codziennik KuchennyChleby wypiekam nie od dziś. Chociaż staram się jeść mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny
Kuchnia u Krysibułki bezglutenowej - cebula 4 - czosnek 1-2 główki (Nasz polski) - jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_ - płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek - 3-4 łyżki oleju/oliwy /Przyprawy na smak: - domowa przyprawa warzywna - pieprz ziołowy, - pieprz czarny - pieprz cayenne Piątnica - ziarenka "Piekło Niebo" - ziarenka "Ziołowo mi" - mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek - mieszanka: pomidor, oregano, chilli WYKONANIE: Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę(...)osobne podrygi mamy "na widelcu". Ziarna genialnie przełamują delikatną konsystencję, przyjemnie chrupią w ustach i uwodzą towarzyszącymi im przyprawami i ziołami. My jak zwykle nie żałowałyśmy przypraw ani tym bardziej Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :) ZIARENKA! :) Tym razem (jakby to jakaś nowość była) na pierwszy ogień poszły nasze ulubione wytrawne zestawienia
Wypisz Wymalujilość tartego jabłka, gatunki mąki czy inne dodatki. Z przyjemnością upiekłam po raz kolejny, tym razem we wrześniowej piekarni razem z Wami do której jak co miesiąc zaprasza nas Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się(...)piecze tym lepiej :) Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie! Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life
Leśny Zakątekstanowi zbiór sprawdzonych recept czytelników miesięcznika „Przepis na Ogród” oraz jego wydań specjalnych „Zdrowie z Natury”. Tom podzielony jest na kilka rozdziałów: domowe kuracje, medycyna ludowa, zdrowa kuchnia, terapie naturalne, zielona dieta, domowe spa, ekoreportaż oraz rośliny na zdrowie. Wydaje się to wszystko dość chaotyczne i niestety, to nie tylko pozory. Niekoniecznie przemyślaną konstrukcję rekompensuje jednak sama zawartość. Główny nacisk(...)żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt naturalny oraz przyrządzić ser. A może macie ochotę zaszaleć i pokusić się o własne wędzonki? Wszystkie podstawowe informacje z tego zakresu znajdziecie właśnie w „Zdrowiu z natury”. Ponadto czytelnicy
Życie zamknięte w smakuKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chlebmąki z solą. Całość najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy około 8-10 minut. Ciasto musi być bardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne(...)czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia – dodawajcie, wyrabiając dalej, po łyżce mąki. Moje ciasto zużyło 510g mąki – w kuchni było bardzo wilgotno po wcześniejszym gotowaniu (sosu pomidorowego i zupy) i wietrzeniu. Dobrze wyrobione ciasto powinno wracać na miejsce jeśli wciśniecie w nie palec. Gotowe, wyrobione ciasto przykrywamy
Karo in the Kitchenpasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka miała przepis na zupę z kwaśnego mleka ? Może zasłyszała od jednej z Babulinek, a może wpadła na ten pomysł robiąc domowy twaróg? Tego nie wiem. Nie wiem też czy zupa biedaków, jak ją nazywała Karolka, gotowana była w innych domach. A może ktoś z Was ją zna? ** To prosta zupa(...)glinianego garnka pewna Babulinka, którą Pradziadkowie przygarnęli do domu, karmiła w dzieciństwie moją Mamę-niejadka. Pokój na strychu, w którym po wojnie mieszkała ta Babulinka stanowi teraz część mojej kuchni. ** Wszystko ma swoje miejsce i czas, ludzie i wydarzenia pojawiają się w naszym życiu zgodnie z jakimś tajemniczym porządkiem, który nie przestaje mnie zaskakiwać. Kilka godzin po napisaniu tego posta
KUCHARNIALubicie wafelki? Ja bardzo lubię. Kupujecie, czy robicie sami w domu? Odkąd zrobiłam po raz pierwszy, przestałam kupować. Kiedyś też w domu robiło się wafelki, ale
Kuchnia u Krysi