food to nie tylko jedzenie na pocieszenie. To również szybkie, proste i pełne smaku potrawy do zrobienia wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub siły na stanie w kuchni ani ochoty na zamawianie po knajpach. Proste składniki, pełny smak, dwadzieścia minut pracy. I pełny szczęśliwy brzuch. Gotowe, paczkowane gnocchi podgotowujemy dwie minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy i rozkładamy(...)długo, aż całość zacznie smakowicie bulgotać a ser z wierzchu dokładnie się rozpuści i lekko przyrumieni – około 35-45 minut. SKŁADNIKI na dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem
Karo in the KitchenCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna Pasjiwykonaniem tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw kuchni Subkontynentu, zwykle ich drugi człon to "masala" (hindi मसाला) , w znaczeniu dosłownym to po prostu(...)chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik domowej passaty z pomidorów żółtych, stąd ten pomarańczowy kolor. Pomidory były kwaśne, jeżeli jednak Wasza passata nie jest, dodajcie soku z limonki lub cytryny. Najpierw na suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę
Kuchnia od dwojgawłaściwie sam się wprosił do mojej kuchni. I chwała mu za to! Jest pyszny! Co tam, jest boski! Lekki, wilgotny, puszysty, soczyście morelowy! Inny niż wszystkie desery jakie dotychczas jadłam. Wspaniały! A sam suflet? Nie wiem kto jest autorem tej krzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie(...)maszyny i dajcie się zaprosić na to spotkanie. Ja w każdym razie już planuję kolejne. SUFLET MORELOWY 300 ml puree morelowego (można zastąpić konfiturą morelową, ja użyłam domowej z dodatkiem limonki i rumu) 40 g masła 40 g mąki pszennej cukier do smaku 3 żółtka, lekko ubite 1 łyżka soku z cytryny 3 białka Morele, świeże
KUCHARNIAOmlety biszkoptowe robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim
Anioszek w kuchniczas na zainwestowanie w porządne pojemniki plastikowe na żywność, które posłużą nam przez wiele lat i wprowadzą porządek. Jakie pojemniki wybrać? Najważniejsze, aby to, co mamy w kuchni, było doskonałej jakości. Warto zainteresować się pojemnikami próżniowymi. W ofercie znajdziemy pojemniki o pojemnościach: 0,5 l 1,3 l 1,5 l 2,7 l Dlaczego warto skusić(...)takim pudełku nie jest narażone na wilgoć, smak i zapach zostaje zachowany, a co najważniejsze, po lodówce nie nie roznoszą się zapachy, które tak często przeszkadzają i szukamy domowych sposobów na ich usunięcie. Na szczęście nowoczesne produkty sprawiają, że tradycyjne metody walki z brzydkim zapachem w lodówce to już przeszłość. Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum posiadają silikonową uszczelkę, która gwarantuje
Moja smaczna kuchniajapońskiej guru sprzątania czy francuskiego szefa kuchni, żeby móc docenić te czynności, znaleźć dla nich czas i serce, przestać je kojarzyć z niewdzięczną, nieopłacaną, nigdy nie kończącą się harówką domową. Na pewno zgadzam się jednak z tym, że posprzątanie swojej przestrzeni, to pierwszy i konieczny krok, żeby zmienić swoje życie i zacząć prowadzić taki styl życia, o jakim marzymy. Sprzątanie(...)temat sprzątania kuchni, który nie był poruszony w jej pierwszej książce. Dla mnie kuchnia to najtrudniejszy element. Mam dużo przedmiotów w kuchni, które autorka określa jako komono, co gdyby nie miłość i emocjonalny stosunek KonMari do przedmiotów, można by przetłumaczyć jako barachło. Mam też mało przestrzeni w kuchni, jest to otwarta przestrzeń w moim mieszkaniu, bo kuchnia jest połączona
Ugotowane pozamiataneMimozami jesień się zaczyna. Złotawa, krucha i miła....śpiewał Czesław Niemen. U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za
Przepisy na domowy ser i chlebPonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki
Anioszek w kuchni"Make cooking easier - Przepisy na cztery pory roku" jest autorską książką Zosi Cudny, blogerki kulinarnej. Dlaczego napisałam, że jest inna niż wszystkie? Lubię książki kulinarne, ale
Szefowa kuchnigłówek - oliwki czarne i zielone (po garści) - pestki dyni, słonecznik. siemię lniane, - ser żółty 4 plastry - chili, pietruszka, czosnek. Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z domową mieszanką suszonych warzyw, olejem lub oliwą i Serkiem Kremowym Arla Apetina TAPAS oraz z oliwkami. Dosypujemy uprażone z przyprawami pestki i ziarna i dokładnie mieszamy. Gdy zbyt suche, dolewamy olej/oliw(...)olejem i zapiekamy w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Aromatyczne smaki połączone w kremową całość, kuszą zapachem, wyglądem, wszystkim. Żaden zmysł nie został pominięty ani pokrzywdzony... Zapiekana "Grecja" zaspokoi wszystkie potrzeby, nawet tego najbardziej wybrednego smakosza. A co najważniejsze? Stan smakowej euforii osiągnąć można bardzo szybko gdyż proces przygotowania trwa bardzo krótko. Jest
Wypisz WymalujPieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie
Kulinarna PatilogiaNiedawno byliśmy na warsztatach poświęconych domowemu wypiekowi chleba pod wiele mówiącym hasłem „Chlebem i solą”. Zostaliśmy zaproszeni przez markę Bosch do ich Akademii Smaku, gdzie owe warsztaty się odbywały. Prowadzącym był Tomasz Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni i muzyki. Prowadzący warsztaty Tomasz Morawiecki Najpierw było krótkie i treściwe wprowadzenie, parę słów o chlebie, parę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie(...)socca i tak naprawdę nie wiadomo czy dotrze. Więc albo będziemy robić, albo nie. Ale mały chaos w kuchni jest pożądany, działa kreatywnie. Kuchnia bez chaosu jest nudna, nic się w niej nie dzieje, emocje jak przy grze w szachy. Kuchnia musi żyć, jedzenie musi powstawać z pasji, a nie ze znudzenia i rutyny. Tak czy siak
Marder&Marder Manufactureogromne znaczenie w kuchni maja sosy nie trzeba nikogo przekonywac.Francuzi slusznie nazywaja je "poezja kuchni".I chociaz nie sa daniem samodzielnym,a tylko akompaniujacym,to wlasnie one bardzo czesto decyduja o smaku i aromacie potrawy.Nawet najprostsza potrawa dzieki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi moze stac sie daniem niezwykle atrakcyjnym.I choc dietetycy czesto kreca nosem mowiac,ze nie sa najzdrowsze(...)zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik Skladniki na wariant I do wloskiej pasty: 1 puszka pokrojonych pomidorow (400g) 2 lyzki oliwy 1 lyzka domowej przyprawy do sosu pomidorowego Wykonanie: Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie znam nikogo, kto nie lubi lodów. A już zwłaszcza latem, kiedy każde ochłodzenie jest na wagę złota. Trzeba jednak pamiętać, że to własnie latem nasze
Codzienna kuchnia niecodzienna