kuchnia domowa ani - 1463 przepisów (strona:79/98)

Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 162

Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo tuczące... No i znów inspiracja przepisem Garego Mehigan'a prowadzącego master klasę dla uczestników trzeciego sezonu MC Australia. Zrobiony

Magiczna kuchnia Darii
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 242

Tym razem w lutowej Piekarni Amber  pieczemy chleb gryczany. Ania zaproponowała dwa przepisy: pierwszy to chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska, drugi - chleb gryczany na

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto czarny las w wersji wegańskiej 220

To ciasto jest obłędne wielu powodów : obłędnie kalorycznie, obłędnie piękne i smaczne. Nie należy może do najprostszych i czy raczej skomplikowanych ani tanich, ale ciut

greenscarf
Shots from USA: DC & NYC 182

tutaj mam z tym problem. Praktycznie całe dnie spędzam na mieście, a jak wracam wieczorem to już nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz(...)jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się

Zgrabne Gotowanie
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 184

Niezbędna uwaga.  Głównym zadaniem i podstawową troską każdej gospodyni musi jednak pozostać codzienny domowy obiad. Po pierwsze winien on być podawanym punktualnie, tak jak wymaga rozkład czasu w rodzinie, a więc w oznaczonym czasie wszystkie potrawy muszą być gotowe.  Po drugie, podawane jedzenie ma być zdrowem i pożywnem, po trzecie - musi odpowiadać pieniężnym warunkom domu. Nie zawsze tanie(...)się kolejny ekscytujące moment. Kuchnia zamienia się w małą (a czasami całkiem sporą) orkiestrę. Stukają noże, dołącza się perkusja garnków, w tle coś syczy, bulgocze, paruje. A ja, niczym dyrygent z wielką łyżką próbuję i mieszam i prowadzę tą orkiestrę do kulminacyjnego momentu. Szykuję miejsca, wybieram talerze, sztućce, miseczki, nakrywam do stołu. Rozchodzące się z kuchni zapachy rozesłały już zaproszenie

KUCHARNIA
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 208

Kto powiedział, że pierogi nie mogą być deserem? Nikt! A nawet, jeśli taki śmiałek się znalazł, to słuchać go nie należy, bo zwyczajnie nie wie co

Wypisz Wymaluj
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 161

chleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna(...)pomidory. Przyznam że prawie nie używam w kuchni sody i proszku do pieczenia. Nie lubię ich smaku i czkawki jaka mnie dopada po zjedzeniu czegoś na proszku, a w smaku wyczuwam go od razu. Tutaj tego efektu nie ma.   Proszek do pieczenia to głownie wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu z wysoką temperaturą (powyżej

Karo in the Kitchen
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 162

Dineshowi i Pranjitowi  poznałam domową kuchnię indyjską. Część przepisów udało mi się spisać, ale nie wszystkie. Stąd moja ogromna radość kiedy zobaczyłam książkę " Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Dodatkową rekomendację stanowił dla mnie fakt, że w gronie autorów znalazły się nazwiska  Rafi Fenandez i Mriduli Baljekar, najlepszych moim zdaniem znawczyń kuchni indyjskiej. Zazwyczaj, kiedy sprawdzam książkę(...)zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani) Tłumaczenie: Liwiusz Berowski Wydawnictwo: Publicat Data wydania polskiego: wrzesień 2010 Liczba stron: 512 Liczba przepisów 325  Moje uwagi: Ponieważ nie przepadam za ciastem filo ani za gotowym, już pociętym w paski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet świąteczny 151

Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole.  Przepisów  na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych

W kuchennym oknie Ewy
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 115

Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak(...)Upieczone chleby studzić na kratce. Chleb orkiszowy ubijany na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Krzywa kromeczka Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Rozważania o kuchni i nie tylko Nasze życie

Pieguskowa Kuchnia
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 180

uwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma niewiele wspólnego. Nie jest typową mordoklejką, mega słodką, jakie można nieraz kupić na różnego rodzaju stoiskach. Tutaj sami decydujecie, jak słodki wyrób zrobicie, ile i co dacie do środka czy na wierzch. Ogólnie, baklava wydawała mi się(...)tradycjonalistką i powstała u mnie w foremce kwadratowej Przepis zaczerpnięty z bardzo fajnego bloga, do którego z pewnością wrócę nie raz „ Turcja od Kuchni „. Swoją drogą Turcja jakoś mnie nie pociągała nigdy, ani turystycznie ani kulinarnie. Dzięki autorce bloga wiem, że to się zmieni Jak już wspomniałam, zrobiłam zaledwie 1/4 ilości zalecanego syropu (w moim przepisie

Mieszam w Garnku
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 162

Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem(...)tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową .   Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru - 2 żółtka - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli waniliowej (może być zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis

mojewypiekiinietylko
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 190

sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca. Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą(...)się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne, że nasza koncepcja piernikowa zostałaby zachwiana. W takich proporcjach wszystko ze sobą pięknie współgra.  Polewa wyszła świetnie zarówno jeśli o smak chodzi jak i o nietypową konsystencję. Nie jest ani za twarda, ani zbyt wodnista. Nie ścieka, ani

Wypisz Wymaluj
Domowy ser z czarnuszką - wyzwanie Ugotuj z nami 173

Podjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu Maria klik miałam zrobić domowy ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty

Basia w kuchni
Panna cotta z musem truskawkowym 333

Tego cuda  nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je  raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych  łyżeczką, zimnych

Mia Cucina Sofieta