Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój sprawdzony przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem
CoolinarniePLsierpniowej piekarni Amber wypiekaliśmy chleb według... mojego przepisu! Aniu, dziękuję, że zdałaś się na mnie - to duże wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Mam nadzieję, że smakował wypiekającym oraz ich rodzinom i znajomym. Oryginalny przepis znajduje się tutaj (klik) . Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki(...)postuka się go od spodu. Chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Weekendy w domu i ogrodzieposiadają pełnie mocy tak jak przed obróbką cieplną. " RAW żywność – do produkcji żywności RAW stosowane są wyłącznie naturalne składniki, które nigdy nie są podgrzewane, gotowane, pieczone, pasteryzowane, zarumieniane ani prażone. Jedyne procesy, którym poddane są składniki produktów RAW to kiełkowanie, marynowanie, miksowanie i mieszanie składników, jak również delikatne suszenie w niskich temperaturach." O miejscu jakim jest RAWFOODS można(...)twarde, ale łatwo się kruszy. Jest delikatnie słodkie i dość mocno kakaowe z nutką wanilii. SPRZĘT DO KUCHNI woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :D Dotychczas jak robiłam domowe mleko to używałam do tego zwyczajnej gazy. Teraz mogę z łatwością wykonywać różne roślinne napoje, bez żadnych problemów. Woreczek
Zdrowie na języku :Pwszystkie cenne rady … niesamowite podejście i każde ciepłe słowo. * Pani Kasi – za wzorową organizację konkursu oraz pobytu w Warszawie. * Pani Ani – za dodawanie otuchy … napędzanie do działania i wierne kibicowanie. * Szefom Kuchni / Jury – za motywowanie do działania , rady i pomoc przez cały weekend. * Pracownikom hotelu Sheraton – za wspaniałe przyjęcie nas , przemiłą obsługę(...)wiem jak inni , ale ja padłam jak zabita!! W sobotę wczesna pobudka … przepyszne śniadanie ( nie byłabym sobą , jakbym nie zjadła michy pełnej chrupiącego musli :D ). Ale moje domowe musli nie umywa się do tego , które jadłam w hotelu – dziesiątki różnych płatków … orzechów … owoców i nasion sprawiły , że nie wiedziałam co wybrać , gdyż na wszystko miałam ochotę
Ostra na Słodkolutym w piekarni Amber chleb gryczany. Dwie wersje: na drożdżach ( przepis Ani) i zakwasowy ( przepis Gucia ). Piekłam na zakwasie, chleb wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam(...)nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać aż ostygnie." Smacznego! Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Z chaty na końcu
Stare Garyponad 2,5 godziny. Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się do restauracji we wtorkowe popołudnie. Obsługa w postaci wcześniej wspomnianej kelnerki nic nie wiedziała o naszej wizycie, ani o akcji z jakiej jesteśmy. Dopiero Pani manager, która przyszła poproszona przez kelnerkę wiedziała o co chodzi, aczkolwiek też nie spodziewała się nas w tym terminie. Niestety, z tego(...)cenach ... niestety, możemy odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym nie miałyśmy się okazji przekonać. I tak na początek dostałyśmy, tu zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPRZEPISY NA WIELKANOC WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W trakcie Świąt spotykamy się zawsze w licznym gronie rodzinnym, na stole nie może zabraknąć wiosennej i pysznej sałatki, którą bazę stanowi gotowany na parze brokuł, duża ilość kaparów - które nadają bardzo charakterystyczny, podobny(...)kroimy w drobną kostkę. Brokuła, jajka, kapary i odcedzoną kukurydzę mieszamy wraz z majonezem Kieleckim. Całość wstawiamy na 15 minut do lodówki przed podaniem. Sałatki już nie trzeba ani dosalać ani dodawać pieprzu, majonez jest bardzo dobrze doprawiony. Schłodzoną sałatką, napełniamy kruche babeczki Ja zawsze gdy piekę kruche babeczki używam różnej wielkości foremek, aby były mniejsze porcje
SMYKWKUCHNIFuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia. Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-). Jednak(...)wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo) 1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masła Oczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;) Przygotowanie: Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku
Eat ShrimpsUrlopowanie, urlopowaniem, wolność wolnością, a plażing - smażingiem. Oczywiste jest jednak, że pięknej i przestronnej kuchni którą mieliśmy do dyspozycji, nie sposób było nie wykorzystać choć raz. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja nie do przegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie(...)lodówce dwa dni, aż nadarzyła się okazja by je zrumienić na grillu bardzo turystycznym (tzn. małym i ledwo stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania
Kuchnia po mojemupytało mnie co o nim sądzę, ale sceptycznie podchodziłam zawsze do tego typu „zastępców”, żeby nie powiedzieć wprost: podróbek. Dlatego bardzo ucieszyła mnie możliwość przetestowania tego sprzętu we własnej kuchni. Aby mieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy(...)użytkowania jest podany kontakt do polskiego centrum serwisowego. Design robota jest dość przyjemny. Ani za bardzo nowoczesny, ani retro. Może nie przekona do siebie miłośniczek Kitchen Aida, bo to zupełnie inna designerska bajka, ale szczerze mówiąc bardziej mi pasuje teraz do kuchni jego biel niż beżowy TM ;) Wyświetlacz jest czytelny i nowoczesny. Chciałam również porównać MC+ ze sprzętem
bistro mamamyślałam, że bez odpowiedniego urządzenia się nie da. Szukając informacji i inspiracji, przekonałam się, że jest całkiem inaczej. Wystarczy blender, mikser i zamrażalnik, by zrobić pyszne domowe lody. A to już podstawa w kuchni rodzica z małym dzieckiem - i nie tylko. :) Jaka porcja lodów dla dziecka? Ważne, że pierwsze porcje dla dziecka powinny być naprawdę małe - parę łyżeczek. Szkrab(...)śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich deserów już się nie zaliczają. Takich porcji lodów tym bardziej nie powinniśmy jeść zbyt wiele ani my, ani dziecko. Pierwsze porcje lodów dla dziecka są tylko dla smaczku i by pozwolić poznawać dziecku nowości. Jednak im mniejszy brzuszek, tym mniej się do niego zmieści
Anioszek w kuchniFast food to coś, za czym generalnie nie przepadam. W każdym razie w wersji kupowanej. Choć nie przeczę, ostatnio mam napady właśnie na takie jedzenie i
Codzienna kuchnia niecodziennapysznymi inspiracjami :) Porażki: Próbowałam zrobić gnocchi i... nie wyszły albo może raczej wyszły, ale niesmaczne :D Nie miały nic wspólnego z pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia(...)cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Köttbullar - klopsiki szwedzkie
Cooking Monster