Najlepsze i najprostsze ciastka, które można dowolnie faszerować - na słodko, nawet wytrawnie (jako szybkie paszteciki z kapustą i grzybami w kruszonce;) Na słodko pasują takie
Zasmakuj KuchniWracam do Was po krótkiej przerwie spowodowanej remontem mojego kuchennego przybytku. Ale czasu nie miałam zbyt dużo na gotowanie, ani późno jesienne światło nie pozwoliło na lepsze zdjęcia dania. Pamiętacie zapewne, że jakiś czas temu rozpoczęłam cykl błyskawicznych przepisów z sosami. Cieszę się , że te przepisy przypadły do gustu moim czytelnikom Dzisiaj więc kolejny przepis z cyklu przepisów(...)makaron kupiłam w sieci Tesco pod ich marką, pappardelle jest sprężysty i trzymający strukturę, do tego nie jest zbyt drogi. Do przygotowania tego błyskawicznego makaronu wykorzystałam kiełbasę chorizo przygotowaną domowym sposobem, wg tego przepisu. Polecam przepisy na szybkie dania z makaronami: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to jedno z tych unikalnych dań , przy których oprócz odgłosu mlaskania i żucia , przy stole panuje cisza , nikt(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szkoda ,że nie jest to potrawa fit , ani bomba witaminowa , no cóż jak zawsze najlepsze , jest to co dla zdrowia zazwyczaj najgorsze . Oficjalnie będę się trzymać tezy , że co domowe , to zdrowe i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyMam w swoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw. Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam
Zasmakuj KuchniProgram kulinarny Pyszne grillowanie Anny Starmach (źródło: tvnstyle.pl) „Pyszne grillowanie” to specjalne wydanie programu kulinarnego „Pyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle
WojnaNaSmaki.plJeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu
Kuchnia z widokiem na ogródDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the Kitchendomowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad, nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni(...)jest czasem straconym. Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły tego ani studia w Paryżu i Londynie, ani założenie rodziny. Wprost przeciwnie, po wyjściu za mąż za islandzkiego fotografa wraz z mężem zaczęła prowadzić blog kulinarny pod znamiennym tytułem Manger („Jeść”). W ten sposób Mimi udało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone
Karo in the Kitchenkompotów czy soków. Jedyne co zawsze sprawdzało się w naszej kuchni to powidła (specjalność mojej mamy, gotowane na occie bez dodatku cukru) oraz domowy przecier pomidorowy (to moja miłość). Od kiedy sama zarządzam w naszej kuchni robię trochę przetworów, ale nie jest to nic skomplikowanego. Od kilku lat przygotowuję, wyłącznie dla siebie, kilka słoiczków masła owocowego (np jeżynowe lub śliwkowe(...)wytrawnej odsłonie. To wspaniała odmiana od nudnych śniadań czy kolacji! Gdy wyjmujemy słoiczek tej śliwkowej pyszności zachowuje się jak masło, po chwili jest bardziej miękkie. Swoją konsystencją nie przypomina ani dżemu, ani konfitury również ze względu na znikomy dodatek cukru, dla tego postanowiłam nazwać go tak nazwać Do przygotowania masła śliwkowego potrzebujemy: – 500 g śliwek (użyłam węgierek
Szybko Tanio SmacznieOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają(...)obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające). Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy w Internecie, a sklepy
ClauditteMissCookingŚniadanie daje poczucie bezpieczeństwa, jest niczym ciepły, otulający koc, który tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne
Słodki KompromisJeśli macie kilka smacznych produktów w domu i chcecie zrobić inny obiad niż zwykle to..... polecam szaszłyki, na które możecie "nadziać" swoje ulubione dodatki
Zasmakuj KuchniZupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób
Zasmakuj KuchniFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś
Zasmakuj KuchniSkładniki: 10 średnie ziemniaki, 1 sztuka jajko, 1 pęczek liście pietruszki, 4 łodygi liście selera, 1 mała cebula, 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubię