Przez dwa lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu
Karo in the KitchenWykonuje się szybko, wspaniale świeżo smakuje. Kiedy jest sezon warto korzystać ze świeżych ziół i wykorzystywać je w kuchni. Takie pesto nie tylko na kanapce smakuje
Zasmakuj KuchniSopot to klasa sama w sobie. Trzeba tylko wiedzieć gdzie iść. nuci *a w Sopocie przy czwartku, piątku czy sobocie* " SPATiF - 50 lat istnienia wypito: 350000
Fiolka w kuchnirelację ! The Plate - weekendowy brunch tex-mex Na kulinarnej mapie Warszawy pojawiło się nowe miejsce, które miałam przyjemność odwiedzić w ostatnią sobotę. The Plate nie jest typową restauracją ani studiem kulinarnym. Ewa, jedna z właścicielek lokalu - pasjonatka smaków i podróżowania - mówi, że tej to po prostu miejsce spotkań dla ludzi, którzy kochają gotować, jeść i spędzać czas przy(...)dosłownie kilka bloków dalej spędziłam swoje dzieciństwo, a potem po przerwie studenckie lata. W weekendy są tu serwowane tematyczne brunche, ja miałam przyjemność uczestniczyć w śniadaniu tex-mex. W kuchni rządzi Szef Sławek Wojtysiak. Już na pierwszy rzut oka widać, że kocha gotować i, że jest to jego życiowa pasja. Śniadanie powstaje na naszych oczach, więc nie da się ukryć
Kulinarne przygody GatityWakacje !!! Duzi jadą na obozy, kolonie, wycieczki, wyprawy... a maluchy? ...w domu :) Ania prowadzi zajęcia dla naszych "filozofów" jak widać Gisia jest zaskoczona pytaniem :) Nikola
chleba naszegoUczestnicy z roku na rok prezentują coraz niższy poziom. Nie trzeba być gastrogeniuszem czy mistrzem patelni żeby móc to odnotować. Nie mają pojęcia o tym co robią, jak ani po co. Po ślepym teście smaku doskonale widać, jak bardzo nie mają pojęcia o tym, co jedzą. Nie mają szacunku do produktów których używają (co boli mnie okrutnie, gdy widzę(...)pani Janinka nią jest to akurat nie wątpię!) i ‘człowieka-petardę’. Zagramy widzom na uczuciach – będzie domowo, rodzinnie, przyjemnie, kilka razy ktoś się zaśmieje, ktoś komuś podłoży świnię. Zostawmy średniaków i cieniasów, widz będzie się mógł z nimi łatwo identyfikować, przecież jemu w kuchni tez czasami coś nie wychodzi – lepiej się poczuje gdy będzie mógł się pośmiać z nich. Gdzie
Karo in the Kitchennakarmić? Jak się okazuje posiłki wykwintne nie muszą być ani skomplikowane, ani trudne do przygotowania, ani nawet bardzo kosztowne. W dodatku niemal każdy jest w stanie je przygotować i to mając do dyspozycji składniki, które na ogół królują w kuchni albo są dość łatwo dostępne praktycznie o każdej porze roku w większości sklepów. Prosto i oryginalnie(...)się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Autorka dorastała w hrabstwie Sonoma w Kalifornii, mając za sąsiadów farmerów oraz minikomunę. Wraz z rodzicami uprawiała przydomowy ogród. Życie rodzinne koncentrowało się zaś wokół domowej kuchni. Początkowo swą karierę zawodową związała z fotografią i życiem w Nowym Jorku. Do gotowania powróciła zaś po przeprowadzce wraz z mężem do Silicon Valley. To tam, pozbawiona wielkomiejskiego zgiełku
Krzywa ProstaNa początek kilka sprawdzonych zasad robienia dobrych kiszonych ogórków: wybierz smaczne i ładne ogórki, bez żadnych uszkodzonych części, bez brzydkich przebarwień - wcześniej warto kupić
Zasmakuj KuchniSmaczny, aromatyczny,domowy... Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi 250 g selera naciowego 300 g cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli bazylia
Anioły w kuchnipojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki(...)posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka 100 ml śmietany 18% Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Słodka StronaSłodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu
Zasmakuj KuchniWitajcie Kochani po długiej przerwie. Dawno nie zamieszczałam nowych przepisów. Dawno nie było u mnie smacznych propozycji na różne okazje: obiady, kolacje, czy też desery. Dlaczego
Kuchnia u KrysiOstatnio na nic nie mam czasu, ani też weny do eksperymentowania w kuchni. Przyplątał mi się też ból kręgosłupa, więc więcej odpoczywam, niż działam. Ale jak się chce słodkiego wypieku, to zawsze znajdzie się siłę i ochotę :-). Jesień obfituje w jabłka, więc trzeba z nich korzystać. Ja przywiozłam ostatnio sporo od mamy i kilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto(...)UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI Składniki: 190 g mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 4 jajka L 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka Sposób przyrządzania: Jabłka obrać, wyciąć gniazda
Zakątek rozkoszy kulinarnychPolecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się(...)razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę tylko zastosowałam sokowirówkę z FP 270 Kenwood, idealnie odcedziła syrop malinowy zostawiając trochę pulpy malinowej i ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna. Do śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrochę jak w babcinym salonie, ale nieprzeładowane i takie ciepłe. Przechodząc do dań. Karta jest krótka, często zmieniana ze względu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna(...)naoglądaliśmy zdjęć. W końcu nadeszła ta długo wyczekiwana chwila. Wjechał dostojnie na stół, wielki, ogromny, gruby, cały pokryty jagodami (mrożonymi ale zdecydowanie dały radę – nie było to ciapa ani dżem jagodowy, tylko bardzo smaczne pachnące jagody), przyozdobiony obficie bitą śmietaną (taką prawdziwą tłustą i gęstą) i posypany cukrem pudrem. Obsypany wieloma nagrodami, certyfikowany jako bieszczadzki produkt lokalny NALEŚNIK
królestwo garów