lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na domowe pączki. U nas to swego rodzaju rytuał i robi się je od czasu do czasu, więc i ich liczba jest wtedy duża, bo też chętnych na nie jest wielu. Czasem(...)dniu smażenia gości jakby więcej 😉 Gdy już się znudzi lepienie pączków, ciasto rozwałkowuje się na blacie i wycina z niego obwarzanki, które smażą się krócej i stanie przy kuchni nie jest tak uciążliwe. Składniki (na furę pączków i/lub obwarzanków): 10 dag drożdży ok. 3/4 litra mleka łyżeczka cukru 1,5 kg mąki pszennej tortowej 350 - 400 g cukru + łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodzieZabrzmiało egzotycznie? Pomysł zrodził się, kiedy szukałam zastosowania suszonych owoców. Dodawanie ich do mięsa jest, według mnie, najsmaczniejsza alternatywą. Co z tego, kiedy w domu
Codzienna kuchnia niecodziennaNie zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie
Karo in the KitchenUwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię. Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne, że na pewno kiedyś jeszcze się na nie skuszę. Jedynym minusem jest to, że są bardzo pracochłonne(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20minut w temp. 230st. W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia’s White Kitchen Beata Stare gary Bożena Smakowe kubki Czekoladka Z miłości do słodkości Dorota Moje
Z miłości do słodkościZ okazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W
peggiwkuchniMięso z indyka jest chudym, zdrowym i delikatnym mięsem. Często w przygotowaniu jednak staje się suche, lub tłuste przez smażenie. Warto przygotować te pyszne mięso w
MarcinChefsera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał nas upał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista(...)zawiódł. Owszem pierwsze podejście nie było udane ale dwa kolejne zadowoliły nas nawet bardzo. Wszystko za sprawą Facebooka i poleconego mi przez was Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem
Dzieje kuchennej Wiewióryuwielbiam we wszelkich zimnych łakociach! - dołożyłam tu trochę kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors. Lubię mieć go pod ręką i szczodrze zakraplać nim słodkości, bo nie dość że nie posiada ani grama cukru i tłuszczu , to jeszcze świetnie się rozpuszcza zarówno w płynach zimnych, jak i gorących. Bardzo smacznie aromatyzuje kokosem i naturalnie wypada w degustacji :) Kokosowy Aromat Funky Flavors(...)SIĘ: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Sorbet truskawkowy http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html SYLWIA PAWLETA [FB] - Jagodowy deserek https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1476318089095186&set=p.1476318089095186&type=3&theater CZARNA OD KUCHNI - Egzotyczny serniczek z ricotty https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/07/08/egzotyczny-serniczek-z-ricotty/ MARCEPANOWY KĄCIK - Szybki deser z morelami http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/07/szybki-deser-z-morelami.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE Deser na zimno z truskawkami http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2017/07/deser-na-zimno-z-truskawkami.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Domowe batoniki Bounty https://www.facebook.com/dorotalapacz/photos/a.637104603094740.1073741831.637096433095557/914478325357365/?type=3&theater TERESA WALCZAK
Grunt to przepis!kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie Kuchennymi drzwiami , jak rozprawiła się z nim Amber! WĘŻYMORD W ZIOŁOWYM SOSIE Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI /przepis autorstwa Nigela Slater'a / na 2-3 porcje(...)niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje na kromce domowego razowego chleba. *** Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni , którego organizatorką jest Bea . * * * Dziękuję wszystkim za komentarze pod postem o "Paryskich smakach" . Wszystkie powody są wystarczająco ważne
KUCHARNIAOd niedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem
Basia w kuchniMnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś(...)pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku proponuję nie chodzić na skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł
Ratunku obiadRisotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać. Przede wszystkim dlatego, że gotowanie risotta kończy się w chwili, gdy zgłodniali biesiadnicy już są, a nawet tłoczą się w pobliżu kuchni. Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie risotta jest też po trosze czynnością, która sprzyja filozoficznej zadumie. Długie i monotonne zajęcie nieuchronnie rozjaśnia nasze myśli. Przyrządzenie dobrego risotta wymaga ryżu(...)warząchew. Tymczasem, w tej fazie rytuału, ziarenka zaczną się podrumieniać i chwilami przywierać do gorącego dna, przy czym każde powinno zachować swoją "osobowość" - nie zlepiać się z innymi ani zbytnio nie "ścinać". Bardzo Was proszę, dodawajcie masło quantum sufficit , nie więcej, ryż nie powinien w nim pływać jak w jakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem
KUCHARNIAWyjeżdżając na urlop, zabrałam ze sobą kilka książek z domowej biblioteczki. Moi chłopcy żartowali, że wystarczy mi ich na całe wakacje. Pomylili się. Tak byłam spragniona
W mojej kuchnimożesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/ WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą. 3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu. 4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą(...)Serek Arla Apetina "Pomidory i Bazylia"? Charakterystyczna smakowo sałatka/pasta potrzebuje kremowej oprawy, która podkreśli, a nie stłamsi smak. Konsystencja tego serka nadaje się idealnie - nie jest ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty, więc pożądany efekt końcowy mamy dzięki niemu zagwarantowany i nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie, Oprócz konsystencji, ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak
Wypisz Wymalujmożna i w taki sposób stworzyć sobie namiastkę pikniku :) Smacznie, zdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :) Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu(...)kuchni, ale także cieszyć oko.Jest to logiczny wybór dla tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość, funkcjonalność, ale także niepowtarzalny design.Dowodem na to są liczne nagrody, które zdobyły naczynia Logic firmy WOLL. źródło Wszystkie garnki i patelnie z linii Logic firmy WOLL znajdziecie w sklepie Gustus Mocowania uchwytów do korpusów naczynia zostały opatentowane. Nie ma tam śrubek, ani
Codzienna kuchnia niecodzienna