W tym roku dość późno zabrałam się za zupę z botwinki, z reguły gotuję ją w okolicach maja, a tutaj już czerwiec się kończy. Tego
Słodki KompromisNajpierw był lemon curd (?)... Potem wiele wiele innych wariacji smakowych na temat tegoż, hm, kremu. Pierwotnej wersji nie próbowałam, ale po spróbowaniu tej którą przedstawiam dzisiaj
chili & sugarmnie tym daniem nie myślałam, że ziemniaki w tak prostej formie mogą być tak pyszne. Z resztą nie będę się powtarzać - ani w kwestii przepisu, ani jego "genezy" w mojej kuchni. Zainteresowanych zapraszam do źródła. Fakt jest taki, że gdy tworzyłam pierwszy wpis na swoim spontanicznie założonym blogu nie posiadałam odpowiedniej dokumentacji zdjęciowej. Niedawno moi Panowie zażyczyli sobie(...)wypróbuje niech żałuje ;) Tylko gdyby kalorii trochę mniej zawierało to wykwintne danie... ;) P.S. Milaku pozdrawiam serdecznie. Ziemniaki po Twojemu są obłędne i już nie raz ratowały moje domowe menu
Kuchnia po mojemuNa długie jesienne i zimowe wieczory polecam domowe winko z malin i jeżyn. Połączenie tych dwóch owoców okazało się świetnym pomysłem,bo wino w smaku
Kolorowa kuchnia Elkiogniskiem jak to robią w każdym amerykańskim filmie, ale to jeszcze przed nami W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają syropu glukozowego, ani skrobi kukurydzianej Jest parę rzeczy, na które trzeba uważać przygotowując domowe pianki marshmallows, specjalnie je w przepisie podkreślę. Składniki: szklanka miodu szklanka wody 3 łyżki żelatyny ½ szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem) wanilia (opcjonalnie sok malinowy(...)powoli wlewamy do miski z wystudzoną żelatyną. Jeśli macie robot kuchenny, który będzie Wam przez kolejne 10 – 15 minut mieszał masę to super , jeśli nie posiadacie w Waszej kuchni takiego wynalazku, to bierzemy mikser, siadamy i cierpliwie mieszamy. Nasza masa urośnie i zrobi się gęsta (konsystencją będzie przypominała ubite na sztywno białka jajek). Przekładamy do formy, ja wykorzystałem formę
PaleoLifepyszna, że połowę wyjadłam na sucho :) Jakbym określiła smak? Taki jesienny :) Tu będziemy potrzebować puree z dyni i domową przyprawę do potraw z dyni. Czy wykonanie jest trudne? Eeeeee, ani trochę, przecież to blog leniwej Blondynki, więc i tym razem przepis prosty i w sumie szybki. Ps. Przepis na puree i przyprawę do dań z dyni znajdziesz(...)domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Puree i przyprawę do dań z dyni spokojnie możemy przygotować wcześniej. Ja swój zapas przyprawy przechowuję w szklanym słoiczku, a puree przygotowuję dzień wcześniej aby potem wpaść do kuchni zamieszać, wstawić
Blondynka GotujeChleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze
Codziennik Kuchennyprzygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę(...)wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać ani mleka ani mąki. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni. Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło
Uwaga Babcia Piecze ChlebDzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem(...)MASA PORZECZKOWA: - dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-) MASA BUDYNIOWA: - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 1 jajko Do rondla wlej mleko, dodaj masło, wsyp proszek budyniowy i ciągle mieszaj trzepaczką, gotując na małym ogniu. Masa będzie powoli gęstnieć. Ważne aby cały czas równomiernie mieszać rózgą, wtedy nie powstanie ani jedna grudka
SMYKWKUCHNITa pizza neapolitańska nie wymaga tyle zachodu i uwagi co fenomenalna pizza na zakwasie , a daje prawie taki sam efekt. Warto ją wypróbować, może okaże się
Karo in the Kitchenpołączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż nie wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje, to jednak(...)Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami
Kulinarna PokusaMocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady - inspirowany jesienią 🍂 Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący !
Marcepanowa kuchniaObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiSałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy. Sałatka z suszonymi
Kuchnia na wzgórzuocet ryżowy doskonale równoważy słodki cukier trzcinowy, ostry imbir świetnie współgra z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi(...)zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, na drugi dzień, po odstaniu w lodówce konsystencja, ani smak nie zmieniły się (niektórzy twierdzą, że na drugi dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli
Naturalna Kuchnia