zrobiłam przygotowałam mleko z otrębów owsianych , skracając przy okazji czas przygotowania. Okazuje się, że przygotowanie domowego mleka roślinnego jest łatwe i do tego bardzo tanie. Koszt zakupu 1 l mleka owsianego w kartonie oscyluje wokół 10 zł, natomiast koszt wytworzenia 1 l domowego mleka z otrębów to ok. 1,50 zł, chyba warto poświęcić chwilkę i zrobić samemu to mleko(...)pyszne ciasteczka owsiane bez jajka, bez tłuszczu, bez mąki i bez cukru. Przepisy podam w osobnych postach. Smacznego! The post Mleko owsiane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiejszy piątek to święto. Przeważnie wykorzystujemy takie dni na odpoczynek, naładowanie akumulatorów lub nadrobienie zaległości domowych. Czasami jednak nagle wpada nam do głowy, aby spotkać się
Codzienna kuchnia niecodziennaAch te pomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć
Słodki KompromisDziś kolejny dzień wyzwania u Ani . O zdrowym deserze miało być. Muszę przyznać, że poczułam się zmotywowana. Kto tu zagląda, ten wie, że kalorii nie liczę, i to zdecydowanie smak gra pierwsze skrzypce w mojej kuchni. Prawda jest taka, że na obiad mogę zjeść brokuła popijając wodą, ale na deser muszę mieć coś dobrego i słodkiego. Dzień bez deseru(...)straconym , jak mawiają słynni cukiernicy (nie wiem, którzy konkretnie, nie pytajcie mnie zatem). Od czasu do czasu sięgam jednak po coś zdrowszego - na deser miska owoców (w sezonie) albo domowy kisiel na jakimś porządnym soku lub przecierze. Pycha! Jakiś czas temu kupiłam również słynne już nasionka chia - w blogosferze jedzą je wszyscy. Mnie przerażała cena, ale w końcu znalazłam małą
Pożeraczka, czyli raz adobrzePizza bianca czyli biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani
Kuchnia MagdaLenysobie tradycyjnego domowego makaronu bez jajek. Im tych jajek więcej tym lepiej. Odwrotnie niż we Włoszech. Tam tylko mąka i woda. A mąka to tylko semolina z pszenicy durum, czyli nie jakakolwiek, tylko ta jedna konkretna. A jak my robimy? To zależy, my opracowaliśmy własną strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek ani rusz(...)semolinie wspomnieliśmy. Jeżeli chcecie zrobić prawdziwe włoskie bruschetty to tylko z pieczywa z semoliny właśnie. Włosi się denerwują i żyłka im na szyi wychodzi jak się ich kuchnię próbuje zmieniać. Domowy makaron można zrobić na dwa sposoby: łatwy i trochę trudniejszy. Trudniejszy polega na robieniu wszystkiego ręcznie. Czyli wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek i nożem wycinamy cieniutkie nitki makaronu
Marder&Marder ManufactureTydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie. Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest
Ewa w kuchniDawno na blogu nie było rolady, przyszła więc i na nią kolej a to za sprawą nowej maty do pieczenia, która niedawno pojawiła się w mojej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatracą – ani na smaku, konsystencji, czy wyglądzie - nawet na drugi dzień. Ciasto nie chłonie wilgoci od śmietany, a śmietana nie podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania ): - Wiosenka Eksplozja Smaku - Różowa Kuchnia - Kuchnia co dnia - Kulinarna Maniusia - Moje domowe kucharzenie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu
mojewypiekiinietylkoChyba nie ma nic lepszego niż kawałek domowego sernika w samym środku pochmurnego dnia. Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez
Kuchnia EllieNastępnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy do zupy korzystam z bulionu Krakus . Widniejąca na zdjęciu buteleczka to koncentrat, który mieszam z mniej-więcej litrem gorącej wody. W przeciwieństwie do popularnych kostek rosołowych nie zawiera glutaminianu sodu ani konserwantów, więc korzystam z niego(...)obaw i dość często. Szczególnie, że znakomicie pomaga oszczędzić czas spędzany w kuchni. Gotujemy jeszcze 10 – 15 minut, po czym miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem bagietki lub grzanek. Voilà! Tutaj i tutaj znajdziecie przepisy na inne jesienne zupy. drukuj przepis
Patchworkkażdym razem aby wędlina domowa była pyszna w smaku. Tym razem zaopatrzyłam się w dwa chude, dosyć cienkie kawałki schabu po 1,5 kg każdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy , ani wg przepisu na schab(...)chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTe chrupiące ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były hitem i prawdziwym przysmakiem. Niestety nie udało mi się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony(...)przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego co zdecydowanie mi nie odpowiada ( doprawiam domową jarzynką ) -wykorzystuję przy gotowaniu pomysł podpatrzony w jakimś programie kulinarnym by co chwilę
Buniabaje w kuchniGorące, sycące i energetyczne danie z soi zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się
Apetyczna babeczka