Naleśniki to jedno z najbardziej klasycznych dań, najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Smak, który znamy i pamiętamy z dzieciństwa, kojarzący się z leniwymi, niedzielnymi porankami i śniadaniami w rodzinnym gronie. Uwielbiamy je zarówno na słodko w wersji śniadaniowej, jak i z wytrawnymi dodatkami na obiad. Szukacie przepisu na ciasto naleśnikowe? Takiego, który zawsze się udaje? Mam dla Was przepis(...)wanilii znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżeczka cukru / domowego cukru waniliowego 2 jajka Przygotowanie: Mąkę, mleko i wodę dokładnie mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier i jajka i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy
Taste and CookBasia, Mikołaj, Celinka i oczywiście Ewa i Adam a także Sylwesteri Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości.Do rzeczy: Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru(...)wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka
Maminek kulinarnydomu to ten z rosą albo na czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć, że miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał(...)twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego z wiaderka) 3/4 szkl cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 6 jajek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 60 g miękkiego masła Przygotowanie : Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę sypkich składników oraz posiekane na mniejsze kawałki masło. Rozcieramy palcami do czasu aż powstanie kruszonka. Całość dzielimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy jedną
charlotte gotujeJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki(...)wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia
Rozpustne gotowanieTrochę klasyki. Jest to przepis na sałatkę, która zawsze się udaje i każdemu smakuje. Jeśli macie problem z doprawianiem sałatki to jest to przepis idealny dla Was. Nie trzeba jej solić i pieprzyć ani specjalnie doprawiać. Cały sekret tkwi w połączeniu składników i majonezie. Każdy majonez jest inny. Jedne są bardzo łagodne, inne ostre. Wyjątkowy smak sałatki jest dzięki majonezowi(...)mieć pewność, że sałatka się uda sięgam po tę firmę. Sałatkę możemy zawsze trochę modyfikować. Jeśli chcemy osiągnąć trochę słodszy smak dodajemy więcej ananasa, jeśli bardziej ostry pora itp. Składniki: - jedna pierś z kurczaka - 1 por - puszka kukurydzy - puszka ananasa - 25 -30 dag sera żółtego (morski, rycki lub gouda) - majonez kętrzyński Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka
Pan i Pani Smith w kuchniŁatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1 kisiel cytrynowy duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder(...)jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać i pociąć na krótkie kawałki. Obsypać cukrem i kisielem w proszku, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec jeszcze około
Praktyczna pldomowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie dość dziwi., gdyż jako dziecko najchętniej zajadałam surowe łodygi rabarbaru wprost z grządki. Do dziś pamiętam ten cierpki smak, który niestety gwałtownie znikał po tym jak mam topiła rabarbar(...)kompotach rabarbarowych. Poza wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła
Słodki Kompromisprzygotować idealną babkę, która zawsze się udaje ? Oto kilka cennych porad aby uniknąć babkowej katastrofy Po kolei: Przygotowując babkę ucieraną ważne jest aby zacząć od utarcia tłuszczu. Do miski wrzucamy kolejno po jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem(...)ciastem mikserem, wtedy białka tracą napowietrzenie. Partiami: Mąkę należy przesiewać przez sito wymieszane razem z proszkiem do pieczenia/ sodą, następnie dołożyć do utartego tłuszczu, ważne aby dodawać mąkę stopniowo, to spowoduje ,że składniki będą dobrze ze sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej
W Moim Magicznym Domupomarańcze, ananasy itp. do szczęścia to by tu rosły. Nie będę udawać, daktyle i banany nam wegusom ratują życie ;-). Składniki ( duża micha mi wyszła, dla 4 osób polecam wziąć połowę składników) 2 selery (moje w sumie miały 1,4 kg) 200 g suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli(...)zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler (20-30 minut). Część rodzynek odłoż na bok, a resztę przetrzyj przez sito (zawsze możesz zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem
greenscarfstare budownictwo, więc nie chcę ryzykować 😜), to jedlibyśmy tego typu jedzenie na okrągło. Oczywiście w domu, nie na mieście. Zawsze to pewniejsze źródło. Jednak ze względu na te rosnące tyłki i dzieci, które jednak wolałabym, by jadły bardziej wartościowe posiłki- staramy się ograniczać fastfoody. Czasem się nam to nawet udaje 😅 Składniki na 4 sztuki Pita: 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek świeży Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pita: Odmierzamy ½ szklanki letniej wody, rozpuszczamy w niej drożdże oraz cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałą wodę, sól oraz rozczyn. Wyrabiając dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto przekładamy
Kuchnia w czekoladziebabka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo(...)wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje, zachwyca smakiem i delikatnością. Dodaję do niej skórkę i sok z mandarynek, ale śmiało
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny przepis na proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:) Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto(...)czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec
Domowa Cookierenka Agiwłasnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. Drożdżowy chleb ze słodem Czas przygotowania: 12 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn(...)oliwy 2 łyżki miodu 3 łyżki suszonego słodu żytniego ciemnego Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na cała noc. Po tym czasie do miski robota wkładamy wszystkie składniki ciasta wraz z zaczynem. Przy pomocy robota zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez 10-15 minut. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy
Kulinarne przygody Gatitywięc Aśka , co zawsze wprawiało w wielką konsternację moją przyjaciółkę Asię; Aniutek to z kolei wymysł Najlepszych Sąsiadów moich Rodziców. Tato z upodobaniem nazywa mnie Andzią , często w parze z Lipą z powodów mi zupełnie nieznanych. Ania , Anulka czy Aneczka pojawiały się w różnych sytuacjach; i tylko moja wychowawczyni w liceum uparła się na Ankę , która wtedy doprowadzała mnie(...)neutralny, nawet miło mi się kojarzy z jednym z ulubionych seriali. Skoro już zdradziłam Wam wielką tajemnicę mojego imienia, z pewnością wiecie, że wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort. Historia ciasta jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis polecam przede wszystkim tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Jest bardzo prosty- zawsze się udaje. Inne szarlotki na tradycyjnakuchnia Składniki na ciasto: ½ kg mąki krupczatki 25 dag margaryny 15 dag cukru 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka smalcu tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy 2 dag cukru pudru Składniki nadzienia jabłkowego(...)śmietaną, dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez
Tradycyjna Kuchnia