mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. Zachęcam do zapoznania
Tradycyjna kuchnia Kasiwodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. Zachęcam do zapoznania
Tradycyjna kuchnia Kasipolewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną typ 550, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. Zachęcam do zapoznania się z ofertą
Tradycyjna kuchnia Kasimniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz
RAROSSATo jedne z ciastek które uwielbiam robić, zawsze się udają! Z kawałkami czekolady i bakaliami, u mnie najczęściej z suszonymi morelami ;) Składniki: puszka czarnej fasoli 30g fruktozy 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Dodatki (opcjonalnie): bakalie – do wyboru orzechy, suszone owoce wg. gustu 1/2 czekolady gorzkiej 70% Przygotowanie: Składniki(...)zgęstnienia – około 1 godzinę. Gdy masa zgęstnieje nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem, formując ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 180ºC przez 15min, z termoobiegiem. I już, to takie proste! Każdemu się uda :) A ile przyjemności z zajadania ;) Smacznego! Przepis ze strony http://dietetyczniesiostro.blogspot.com
Jak gotować i nie zwariowaćBardzo proste, smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Idealne do herbaty, kawy lub szklanki mleka. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Polecam! Więcej przepisów na ciasta z najdziecie na blogu w zakładce po lewej stronie CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia potraw mile widziane. Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru
O kuchni z uczuciemAkcja " Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita" nabiera tempa. Zgłoszona wiele ciekawych przepisów. Ja dodałam poniedziałkowy chleb, a teraz kolej na bułki. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Smaczne i mięciutkie, a przy tym zdrowe. Ulubione bułki Pawła" Czytaj więcej
Wiem co jemCiasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań(...)Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej trzy łyżki mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta
Mama Gotujebanalna potrawa i każdy potrafi ją przygotować. Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować. Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi stają się niebanalne(...)przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy okazji lepienia pierogów:). Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu. Tym razem upiekłam
Leśny Zakątekdziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta(...)krem do ciasta: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/3 szklanki cukru pudru owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jak przygotowujemy dwukolorowy biszkopt? Białka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję
Domowa cukiernia Ewyoleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje. Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy
cool and mintyjest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo: 30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę
Di gotujeprzygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze się udają i możemy je upiec ze składników, które zazwyczaj mamy(...)najwyżej oceniam ekstrakt waniliowy z ziarenkami produkowany przez firmę Eurovanille. Nie należy do najtańszych, ale jest bardzo wydajny. W Polsce można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Jak przygotować muffinki z czekoladą Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu), formę do muffinek wykładam papilotkami. Kiedy piekarnik się nagrzewa, w jednej misce mieszam wszystkie suche
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczystą wodą pojemniczki na sos sojowy Przygotowanie: Etap I – ryż: Ryż jest podstawą dobrego sushi, tak naprawdę od niego zależy 80% sukcesu. Jeśli nauczymy się gotować ryż, droga do uzyskania doskonałego sushi będzie już prosta. Najważniejsze aby zakupić ryż przeznaczony specjalnie do sushi. Charakteryzuje się on prawie okrągłymi ziarenkami, które powleczone są dużą ilością skrobi, dzięki czemu(...)czemu możemy opracować sobie odpowiednie dla niego proporcji wody, czasu moczenia i gotowania. Wtedy ryż zawsze będzie się nam udawał. Ja swoje sushi robię zwykle z całego opakowania ryżu. Moim zdaniem nie warto robić mniejszych porcji, ponieważ jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne. Przygotowanie ryżu rozpoczynamy od płukania. Wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy
Mania Gotowaniaprzygotowanych przeze mnie potraw, głównie są to sałatki, ale również inne przekąski typu finger-food. Załączam zdjęcie, jak wyglądały tegoroczne dania: Odpowiadając więc na pytanie, jak kulinarnie świętuję początek roku, to niezmiennie od 9 lat szykuję menu, a następnie przygotowuję zarówno nowe, jaki i te „zawsze obecne” przekąski urodzinowe, a do tego wielki tort, który chyba jest zawsze największym(...)pory zawsze się udawał. Dodam jeszcze, że organizacja tego przyjęcia daje mi mnóstwo radości. A w tym roku wyjątkowo, gdyż są to pierwsze urodziny mojego męża, od kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem
W mojej kuchnijest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze sie udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!